Skocz do zawartości
tomcrack27

Luźne pogaduchy

Rekomendowane odpowiedzi

ryba85

16295aa0d528d29f53b241a37bdd73a4.jpg

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

• Polubienie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

A ja w sobote montowalem pod karpaczem, ale mialem ubaw jak zajechalem na miejsce okazalo sie ze gosc zamowil drugi domek (kurnik) i byl przekonany ze przyjedzie ta sama firma ktora stawiala mu pierwszy, ten po prawej. No ch*j tam zdarza sie pomylić, niektóre domki są bardzo podobne ale najlepsze, że ten po prawej montował teściu, nieświadomie po********m mu robote :decayed: :grin: 

807944617_157997369_432012038102622_5617880634342921862_n(1).thumb.jpg.341ca672e28e14b50a59bee672499f59.jpg

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

@_Andrzej_

100 lat Andrzeju 🎂🥂🍻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a4b6quattro

Najlepszego @_Andrzej_ sto lat🥃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gwerty

witam . jeśli ktoś zastanawia się nad fotowoltaiką. mam firmę godna polecenia. naprawdę robionaą od a do z za nieźle pieniądze i dobrze jakościowo.   za instalacje oficjalnie 9.9 kw w rzeczywistości nieco więcej na gruncie  zapłaciłem 37tys zł.  jak ktoś będzie zainteresowany podam tel kontaktowy bezpośredni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

Cześć po ciężkim weekendzie  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol
11 godzin temu, gwerty napisał:

witam . jeśli ktoś zastanawia się nad fotowoltaiką. mam firmę godna polecenia. naprawdę robionaą od a do z za nieźle pieniądze i dobrze jakościowo.   za instalacje oficjalnie 9.9 kw w rzeczywistości nieco więcej na gruncie  zapłaciłem 37tys zł.  jak ktoś będzie zainteresowany podam tel kontaktowy bezpośredni. 

szajs nie interes, zeby inwestycja sie zwrocila trzeba jakis 15 lat, a po takim czasie te panele mozna sobie wsadzic tam gdzie swiatlo nie dochodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Uszol to chyba zależy kto jaką chatę będzie ogrzewał czy ogarniał w prąd bo nie zawsze trzeba takie mocne te panele i wtedy kasa jest mniejsza za produkt może się nie znam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a4b6quattro

Cześć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ryba85
Uszol to chyba zależy kto jaką chatę będzie ogrzewał czy ogarniał w prąd bo nie zawsze trzeba takie mocne te panele i wtedy kasa jest mniejsza za produkt może się nie znam

@uszol dobrze mówi.
Przerabialiśmy temat u brata .
Nieopłacalne .
Jedynie kto na tym zyska to banki i producenci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gwerty
12 godzin temu, uszol napisał:

szajs nie interes, zeby inwestycja sie zwrocila trzeba jakis 15 lat, a po takim czasie te panele mozna sobie wsadzic tam gdzie swiatlo nie dochodzi

jaki szajs. z programem można uzyskać dotację.udamo mi się 1/4odliczyc. reszta zwraca mi się po 5 latach. ogrzewanie domu mam już elektryczne i mam ws Ustki w mi się. panele am górna polka Trina solar. gdzie mam gwarancję 30 lat na sprawność na poziomie 80%. 

kiedyś też byłem sceptyczny i przez to straciłem z 6 lat.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gwerty
1 godzinę temu, ryba85 napisał:

@uszol dobrze mówi.
Przerabialiśmy temat u brata .
Nieopłacalne .
Jedynie kto na tym zyska to banki i producenci.

nieopłacalne dlaczego. temat u brata przerabiany. napisz konkrety. lub pokaż faktury za prąd.  wpadł w moce bierne i dostawcą każe za nie płacić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gwerty

fakt z fotowoltaika trzeba trochę się nauczyć żyć. po najlepiej konsultować to co się produkuje  1do 1.  u mnie w marcu już produkcja zaspokaja potrzeby. myślę że kwiecień zacznę mieć nadwyżki prądu. mam umowę z pge. gdzie  fakturowanie mam półroczne . ewentualne nadwyżki do wykorzystania w ciągu 1 roku co do dnia.  są sytuacje gdzie fotowoltaika się nie sprawdzi.  np. w okolicy jest już sporo instalacji. przez co każdy falowniki podbija napięcie aż dojdzie do takiego poziomu że przekroczy polską normę i falowniki się wyłączy. . drugi częsty powód gdzie się nie sprawdzi do marny stan linii energetycznych. i nie jest w stanie falownik oddać nadwyżek do sieci.  co za tym idzie wyłączy się. takich przypadków jest kilka. więc fakt pv nie jest dla każdego ,A niestety większość firm i instalatorów te tematy pomija byle tylko sprzedać, zamontować.   przerobione z 8 firm  zanim założyłem u siebie.  byłem jak większość zlecilem montaż firmie z najbliższej okolicy.  skończyło się marnie. kolejna i kolejna

zacząłem drążyć temat i poznawać tajniki.  ci co u mnie montowali mogę polecić  są z Ostrołęki. więc kawałek od Suwałk. Ale zrobione tiptop. A i najważniejsze żeby nie było. polecam ją z czystego serca nie mam żadnych pieniędzy za to.  wiem po prostu ile mnie czasu i nerwów kosztowały problemu z innymi firmami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ryba85

Brat tego nie założył. On ma gospodarstwo .za prąd płaci po 300 za miesiąc.
Wyłączyli mu raty na kawał czasu i do tego wysokie .
Prawda jest taka że nawet jak będziesz za to bulil to i tak prawdy nie powiesz. A sprawność spada dosyć szybko .
Ja gwarancję to zazwyczaj do kosza od razu wypierd ....

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gwerty
30 minut temu, ryba85 napisał:

Brat tego nie założył. On ma gospodarstwo .za prąd płaci po 300 za miesiąc.
Wyłączyli mu raty na kawał czasu i do tego wysokie .
Prawda jest taka że nawet jak będziesz za to bulil to i tak prawdy nie powiesz. A sprawność spada dosyć szybko .
Ja gwarancję to zazwyczaj do kosza od razu wypierd ....

ja za prąd płaciłem około 450-600zl.jestem na krus i mam ziemię rolną więc można powiedzieć że jestem rolnikiem. co prawda prowadzę pozarolniczą  działalność gospodarczą.  nie miałem na celu uświadamiać ani przekonywać nikogo. tylko informacyjnie  że jest szansa zapłacić mniej bo firmy zazwyczaj liczą około 3.8-4tys za kwp. na dachu.  jeśli w kogoś uderzylem i te posty przeszkadzają niech moderator je skasuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ryba85
ja za prąd płaciłem około 450-600zl.jestem na krus i mam ziemię rolną więc można powiedzieć że jestem rolnikiem. co prawda prowadzę pozarolniczą  działalność gospodarczą.  nie miałem na celu uświadamiać ani przekonywać nikogo. tylko informacyjnie  że jest szansa zapłacić mniej bo firmy zazwyczaj liczą około 3.8-4tys za kwp. na dachu.  jeśli w kogoś uderzylem i te posty przeszkadzają niech moderator je skasuje. 
Nikomu nie przeszkadza. Ja tylko mówię że mojemu bratu wyliczyli kosmiczne kwoty .zeby mu to hulało musiał by dużo paneli założyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a4b6quattro

Cześć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

Hej chyba ostatnie mrozy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
novwy

Oby

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ryba85

U mnie już którąś noc z rzędu-7 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a4b6quattro

Cześć  ,u nas teraz -2°

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Siemka u mnie sypie
6a543784c36924c7a8207464c5a19480.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a4b6quattro

Cześć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ryba85

Siema .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

Cześć badań po covidzie ciag dalszy masakra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania