Skocz do zawartości
jozek726

Auto Detailing - Krótkie pytanie - krótka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

fatboy

Polecicie coś dobrego do tapicerki, głównie chodzi o plamy po deszczówce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matibati2

Do wyczyszczenia i konserwacji czarnej skory co lepiej gliptone g12 i g11, gliptone g15 i g11 czy moze Colourlock strong lub soft? Mam dylemat gdyz chcialbym wybrac najbardziej odpowiedni do czarnych recaro, zeby ladnie je doczyscic ale tez zeby sie nie swiecily.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CarDetail.pl

G12 jest silniejszy do czyszczenia i raczej polecany do używanej mocno brudnej skory. G15 raczej do skór w miarę nowych, kilkuletnich, ale nie tak mocno brudnych i można go stosować cześciej. Po obu koniecznie G11 zeby nawilżyć i zabezpieczyć skore.

Colourlock Strong jest naprawdę dobry w czyszczeniu mocno brudnych skór, ale do niego koniecznie musisz mieć cos do nawilżenia skory potem, np. Leder Protector. Soft do lżejszych zabrudzeń i bardziej do częstego oczyszczenia.

Podobny do Gliptona G15 + G11 jest jeszcze zestaw Lexol Leather Care Kit, tez do mniej brudnych skór i do ich zabezpieczenia.

I po każdym z tych trzech skory bedą takie matowo-satynowe, a nie świecące. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matibati2

Dzieki. Ktory Ty bys polecil jednostronnie ? Fotele 12 letnie, czarna skora, nawet nie wiem czy byly czyszczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CarDetail.pl

Do odszczurzenia po paru latach nieczyszczenia sam używam Colourlocka Strong i na to Leder Protector. A potem już tylko bieżące czyszczenie Softem albo Lexolem + nawilżanie.

Jak jest czarna, a masz jakieś pęknięcia, wytarcia, to po oczyszczeniu dokładnym szczoteczką, w tych miejscach mogą Ci się zrobić jasne ślady, bo wyjdzie z nich brud, który jakby maskował to pęknięcie, przetarcie. I wtedy już farbowanie, albo obszycie. Ale to raczej i tak lepsze niż brudna, wyświecona skóra :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matibati2

Ok. Zainwestuje w colourlocka, zobaczymy jak wyjdzie.:thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CarDetail.pl

Wyjdzie dobrze :) Skóra Audi A4/A6/A8 bardzo ładnie się doczyszczała po nim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Chujnia szkoda kasy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush

to co polecacie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Za dobrą polerke która coś z działasz to trzeba dać od 400 do nawet 700 ale to już według potrzeb te biedronkowe badziewie nie opłaca się brać...znajdź sobie temat o detalingu i tam napewno piszą jaką warto wziąść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush
Za dobrą polerke która coś z działasz to trzeba dać od 400 do nawet 700 ale to już według potrzeb te biedronkowe badziewie nie opłaca się brać...znajdź sobie temat o detalingu i tam napewno piszą jaką warto wziąść

poszukam i może coś znajdę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CarDetail.pl

Tak jak wladi mówi, na takie biedronkowe to szkoda pieniędzy. 80 zł to kosztują same dwa/trzy dobrej jakości pady :P

Odpowiem na Twoje pytanie wychodząc z dwóch założeń. Popraw mnie jeśli gdzieś jestem w błędzie ;)

Zakładam, że doświadczenia w polerowaniu nie masz skoro pytasz o takie polerki, wobec czego sugerowałbym jakąś polerkę Dual Action (DA), bo nią szkody na lakierze ciężko zrobić, a w zupełności się nadaje do dobrego odświeżenia nawet tak twardych lakierów jak są na Audi. Tą samą maszyną nałożysz sobie jakąś politurę czy nawet wosk jak Ci się nie chce latać z aplikatorem (choć ja osobiście wolę ręcznie). Zakładam również, że nie chcesz wydawać na samą maszynę 1500+ i raczej chcesz okazyjnie ogarnąć sobie czy komuś auto. Więc ja bym na Twoim miejscu atakował coś takiego jak mam u siebie:

Polerka DA Krauss DB 5800s

krauss_db5200_2-500x500.jpg

Do tego jakiś zestaw padów/past i można śmiało coś tam zaczynać działać. Jak będziesz potrzebował więcej porad/info czy byś chciał kupić w forumowej promocji to zapraszam. Pisz i pytaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush

No ok :) zastanowię się i dam znać :) a kosmetyki do auta ? aktywna piana wosk itp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CarDetail.pl

Wszystko zależy czego konkretnie oczekujesz od piany/wosku. Bo trochę tego jest :D

Rzuć okiem na stronę, może będzie łatwiej coś wybrać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

siema, mam zamiar zakupić auto finesse tripple (AIO) + BSD Shine Detailer, wiadomo, że  AIO nie bede aplikować po każdym myciu, natomiast żeby utrzymać jakoś efekty tego AIO będzie sens psikać BSD między aplikacjami AIO żeby podtrzymać "efekty i konserwacje po aio"? Czy jedno wyklucza drugie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konrad

Cofnę się o kilka postów. Miałem taką polerkę jak na zdjęciu, tą biedronkową. Ja kupiłem ją w innym sklepie. Nie bardzo pamiętam w jakim, ale nie w biedronce. Szczerze odradzam takie ustrojstwo. Nawet jedno polerowanie takim urządzeniem jest wyczynem i trwa 2 - 3 godziny. Szybciej i lepiej robi się to ręcznie. Jedyne co szybko zrobiła ta polerka to popsuła się. Naprawdę znacznie lepiej jest wydać kilkakrotnie więcej kasy i mieć coś co będzie dobrze służyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CarDetail.pl

siema' date=' mam zamiar zakupić auto finesse tripple (AIO) + BSD Shine Detailer, wiadomo, że  AIO nie bede aplikować po każdym myciu, natomiast żeby utrzymać jakoś efekty tego AIO będzie sens psikać BSD między aplikacjami AIO żeby podtrzymać "efekty i konserwacje po aio"? Czy jedno wyklucza drugie?

[/quote']

Jedno bardzo dobrze uzupełni drugie. Każdy Quick Detailer, w tym BSD, nada śliskości, połysku na lakierze i podniesie trwałość tego co było na lakierze wcześniej. Bez znaczenia czy jest na nim AIO, wosk czy sama politura. 

Auto finesse tripple jest fajnym AIO, jeśli ktoś potrzebuje czegoś do podbicia połysku i wypełnienia mikrorys. Dobry wybór :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

polecacie jakąś konkretną maszyne polerską na początek dla amatora? 

ma być tania i w miare dobra, wiem że te dwa pojęcia nie idą ze sobą w parze ale może ktoś ma jakieś propozycje

[Dodano: 29 kwietnia 2016 - 09:35]

nevermind, już wybrane  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CarDetail.pl

@@uszol, tak z ciekawości na jakiej maszynie stanęło? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

LARE LR10-125 LITE wczesniej nazywała sie EPL-52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas

Widzę, że temat odnośnie doboru maszyny polerskiej jest dość często poruszany więc chciałbym poruszyć go jeszcze raz :decayed: 

Chciałbym się dowiedzieć czym się sugerować przy wyborze maszyny. Jako, że jestem amatorem w detalingu to chciałbym się nauczyć obsługiwać maszynę w sposób nie inwazyjny podczas danych operacji ::): Od czego zacząć na początek DA czy rotacyjną. Z tego co poczytałem to DA jest mniej wymagająca od rotacyjnej. Jeden chyba z minusów DA jest słabszy efekt końcowy wykonanej pracy, prawda to ? 

:hi:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Odpuść sobie DA strata czasu i pieniędzy, fakt że mniejsze ryzyko spalenia lakieru, zrobienia holsów ale będziesz sie męczył, spuszczał a efekt będzie nijaki. Kupuj od razu rotacje, lepsze efekty w krótszym czasie można osiągnać. Ja na pierwszą maszynę wybrałem Krauss'a P7. Kup kilka elementów jakieś maski na szrocie i ćwicz, broń boże nie ruszaj z poczatku swojego auta - ja niestety popełnilem ten błąd. Później tylko praktyka i praktyka ale ostrzegam polerowanie to mega cięzkie i mega mozolne zadanie dla ludzi o dużym zapasie czasu i nerwów. Raz przysiadłem sie do swojego auta - zrobiłem połowe zajeło mi to cały dzień to do tej pory nie moge sie zmotywować żeby działać cokolwiek dalej. Już nie wspomne o holsach, które później musiałem ściągać. Jak będziesz zainteresowany to zapraszam na pw, może Ty zrobisz z mojego krauss'a jakiś pożytek.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas

Blachy ze szrotów już zaklepane ma w PL i od tego chce właśnie zacząć.  Swojego auta nie ruszę do póki nie uznam, że to ten czas :decayed: Jak zrobię delikatną ryskę nie jestem sobie w stanie wybaczyć, a co dopiero jakieś hologramy itp. ::):

Do tego mam jeszcze pytanie czy ktoś używał wosku Swissvax SHIELD ? Wiem, że wosk powoli schodzi z areny ale ceramikę czy też kwarc raczej nie położę jako amator ::):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Od siebie polece fk 1000 na początek jak znalazł, można dorwać go w testerach dość tanio na showcarshine, fajnie wiąże z lakierem, łatwo sie go rozprowadza i dobrze dociera. Godny jest tez polecenia colli 476s tylko tutaj dobrze by bylo zastosowac cleaner dodo juice prime lime żeby dobrze trzymał natomiast dla fk najlepszym cleanerem będzie ipa, łatwa w aplikacji i tania a wosk trzyma jak zły.

Generalnie jak holsami i świrlami nie trzeba sie za bardzo martwic bo idzie do ściągnąc to bardziej uważałbym na przypalenie lakieru. Bardzo podatne jest na to tworzywo, listwy, zderzaki i krawędzie blach łatwo tu o skuche, szczególnie tu trzeba uważać. A wtedy tylko element nadaje sie do lakierowania.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania