Witam dziś zabieram się za "Gołąbki" w moim wykonaniu:)
Przepis:
Produkty potrzebne do wykonania całości:
- 1kg mięsa mielonego z szynki
- 2 kapusty białe moje miały 4,5 kg obydwie
- 1 torebka ryżu
- przecier pomidorowy 220g
- śmietana 30% może być 18%
- bułka tarta
- 2 kromki chleba ( nie bułki)
- 1 jajko
- mąka
- olej
- 1 cebula
- 2 łyżeczki soli płaskie
- 3 ziela ang.
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczke papryki słodkiej
- 1 rosołek w kostce
Przygotowanie farszu mięsnego
1 kg mięsa z szynki ,dodajemy 2 małe łyżeczki soli ,pieprzu jedno jajko, cebule pokrojona w kosteczke, 2 kromki chleba namoczonego w wodzie troszkę posypujemy bułki tartej aby wyciągnęła wodę ,dodajemy ostudzoną ryżu i wszystko wiadomo zagniatamy jak to w mielonym.Wkładamy do lodówki i zabieramy się za kapustę.
kapusta:
sparzenie kapusty
Kapustę wkładamy do garka ,i sparzamy ją na małym ogniu ,tak po 10 min raz z jednej strony raz z drugiej ,robi się to po to aby trochę zmiękła ,lepiej się zawija mięso .Rozdzielamy liście kapusty i zawijamy mięso. ''Wody nie wylewamy co parzyliśmy kapustę'' , póżniej w niej będzie się gotować gołąbki.
3.
Gotowe zawinięte gołąbki ,podsmażamy na patelni z jednej stron aby przy gotowaniu się nie rozpadły,nie zawijamy nic żadnymi nićmi jak to kideyś robili,po to je podsmażamy aby był lepszy smak,i były w całości:)
4.
5.
Gotowe do podsmażenia
Podsmażanie i układanie w garku.
Po pod smażeniu układamy je w garku ,gdzie została nam woda po kapuście ,dajemy przyprawy,solimy do smaku i tak gotujemy do miękkości.
Na koniec dajemy koncentrat pomidorowy zaciągamy troszkę maką, i dodajemy smietane .
No i gotowe Smacznego:)