TyBucu 63 #626 Napisano 26 lip 2015 21:42:45 a tak naprawde mi sie wydaje ze wydzial w te pare godzin zaledwie lizną kodeks prawny, bo w moim przypadku wchodzi jeszcze kilkadziesiąt innych paragrafów. Nikt sie mnie nie pytał o dowód przebywania za granicą, mój meldunek oraz powiązania z krajem. Do tego po jednym dniu jestem w stanie odkryc (nie mam pojecia o prawie normalnie) luki w ich kodeksie. Wiec chyba sobie cos ubzdurali i kurczowo trzymaja sie tematu. Nie zapominajmy tez ze do zatrzymania dokumentu doszlo na poczatku za podejrzenie o prowadzeniu pojazdu bez waznych uprawnien. A wyszlo na to ze prawo jazdy na B było niby wazne? Ale dokument już nie jest z powodu dopisu kolejnej kategorii. Wiec czy to by nie sprawialo ze nie moglem okazac waznego dokumentu podczas kontroli za granica i powinno być wszczęte dochodzenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arkadiush 328 #627 Napisano 27 lip 2015 02:59:43 Siemanko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TyBucu 63 #628 Napisano 27 lip 2015 06:36:23 :hi: siema Arek Na dyv zielono sie zrobilo a tu błękitnie :grin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #629 Napisano 27 lip 2015 07:29:40 siemano :hi: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seikokilla 657 #630 Napisano 27 lip 2015 07:37:36 Bucu wez nie koloryzuj:) Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczuraz 5 #631 Napisano 27 lip 2015 08:17:24 jedziesz ze skurwesynami bucu :thumbup:' date=' o tak im zrob :owca:[/quote']Tak! jedziesz panie Stonoga z tymi kur... A nie czekaj to nie ta zakładka :D Wysłane z mojego Orange Reyo przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arkadiush 328 #632 Napisano 27 lip 2015 15:20:57 Siemanko :hi: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
novwy 138 #633 Napisano 27 lip 2015 19:20:46 Andi byłeś w konsulacie? Bo czekam na ciąg dalszy afery. Nie mogę skumac podstawy, jak mogą Ci zatrzymać polskie prawko ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TyBucu 63 #634 Napisano 27 lip 2015 20:57:07 Więc tak. Nowe wieści. Dzwoniłem do konsulatu, wydzialu komunikacji w norwegii, wydzialu komunikacji w polsce, oraz urzedu gminy chełm. W konsulacie przedstawiając babeczce moją sytuacje zostałem przywitany tekstem: "trzeba przestrzegac prawa kraju w ktorym sie przebywa!", babka ogólnie mało zainteresowana pomocą, stwierdziła że to nie sprawa konsulatu mieszać sie w kodeks drogowy. Odczucie mam takie ze zostalem z góry oceniony na cwaniaka, polaczka cebulaczka i kryminaliste. W wydziale komunikacji NO, przemiła obsługa, facet przedewszystkim powiedział że nie widzi mojej sprawy zgłoszonej ze strony policji, koniecznie musze zgłosić sie z powrotem na komisariat po zaswiadczenie o decyzji zatrzymania dokumentu (o ktory upominalem sie w trakcie zatrzymania jak i na wizycie w piątek, bez skutku). Dowiedziałem sie też że mam prawo dostać obydwie kategorie wpisane w prawo jazdy o ile stawie się ze zaświadczeniem zameldowania z polski w czasie wyrabiania prawa jazdy, bo bedzie to wystarczające udekumentowanie legalnosci wyrobionego dokumentu. Meldunek mam stały więc tylko problem z tym że musze się udać do Urzedu Miasta w Chełmie :facepalm: Do końca nie podpierał sie żadnymi paragrafami i powiedział że najlepiej by było gdybym taką zawieruche prawną skierował osobiscie zjawiając sie w urzedzie. Wydział komunikacji w PL, wielkie zaskoczenie "przecież pańskie uprawnienia są jak najbardziej ważne w całym EU oraz szengen." Wystawią mi zaświadczenie o zdobytych kwalifikacjach jak i ich ważnosci na dzień dziesiejszy i mogą przesłać na wybrany adres w kraju. Jutro: NAF (zwiazek norweskich automobilistów) jestem członkiem więc mam prawo do pomocy prawnej w tej kwestii. Bede rozmawiał o możliwości wytoczenia dochodzenia w postepowaniach policji przy nieprawidłowym zatrzymaniu. Wydzial komunikacji - Musze dowiedzieć sie o potrzebnych zaświadczeniach w sprawie wyrobienia norweskiego dokumentu w razie czego... Policja - Dawać pokwitowanie sk*******y, bez niego nie wyjde. Oraz wysylka prawomocnictwa do rodziny by mogli pozbierać mi dokumenty potwierdzające mój pobyt. W najgorszym wypadku wymelduje sie z Norwegii i pobiore duplikat polskiego prawka.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #635 Napisano 27 lip 2015 21:03:38 ja pi*****e, ile jebania z tym :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
novwy 138 #636 Napisano 27 lip 2015 21:08:37 To mi sie podoba, a na sam koniec jak już zalatwisz prawko, to sprawa o bezprawne zatrzymanie prawa jazdy i odszkodowanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TyBucu 63 #637 Napisano 27 lip 2015 21:09:22 Dałbym se spokój, bo i tak w lutym wracam do kraju i mam to norweskie prawo gdzieś :grin: Ale tu chodzi o honor, nikt mi kuhva nie rusza auta i prawka, ŻÓDYŃ! do tego ciotka i kuzyn właśnie wyrabiają prawko w pl, dobrze by było przetrzeć te szlaki i ustawić prawo by żyło się ciut lepiej tym co zdecydowali sie na pobyt w tym chłodnym ch*****m kraju. :facepalm: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TyBucu 63 #638 Napisano 27 lip 2015 21:10:49 To mi sie podoba' date=' a na sam koniec jak już zalatwisz prawko, to sprawa o bezprawne zatrzymanie prawa jazdy i odszkodowanie.[/quote']Norweska policja jest bezkarna niestety, i cieżko o jakiekolwiek odszkodowania. :du*a: A w sądzie policjanta słowo liczy sie 3:1 :bag: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #639 Napisano 28 lip 2015 09:50:25 czylić czoła panowie przed tymi artystami http://autobotanik.livejournal.com/41736.html :polew: :polew: :polew: :polew: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczuraz 5 #640 Napisano 28 lip 2015 11:54:18 Wszystko zgodnie że sztuka. Spawane na okna. Takiego blacharza to że świecą szukać. Pewnie miał praktyki w serwisie bo nikt inny by go tego nie nauczył. Wysłane z mojego Orange Reyo przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arkadiush 328 #641 Napisano 29 lip 2015 13:08:52 Siemanko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #642 Napisano 29 lip 2015 20:47:17 joł, coś tu cisza bucu nie relacjonuje i szału nima w wątku :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TyBucu 63 #643 Napisano 29 lip 2015 21:08:56 Jestem, żyje, właśnie wstałem. Po robocie padłem jak mucha, pisiont spraw na głowie do tego przeprowadzka... :facepalm: Wczoraj dzwoniłem do prawnika, dzisiaj już są efekty. Kurierem dostałem list od policji. Pokwitowanie zatrzymania dokumentu oraz uzasadnienie. Moje prawko wraz z zarysem sprawy przeslali do wydziału komunikacji, i od tej chwili to wydział decyduje w mojej sprawie. W uzasadnieniu wypisali również że po kontakcie z wydziałem kom. doszli do wniosku że na chwile teraźniejszą nie jestem w stanie udokumentować pobytu w PL przez 183dni (nieprzerwanie) i kat.C nie będzie mi uznana do momentu okazania takowej. Do tego wykombinowali że gdybym wymeldował się z NO i na bazie C wystawionego mi przez PL za granicą dorobił kat.CE to przy kolejnej wymianie na NO będą musieli również uznać mi kat.C która niby jest nie honorowana. :facepalm: Wysłałem upoważnienia do odbioru papierów do rodziny w PL bo przecież sam nie rzuce wszystkiego i nie będe jeździć po polsce za dokumentami :bag: Zobaczymy, jak zaakceptują to git, a jak nie to szczerze ch*j w to pcham bo i tak w lutym zjeżdżam na 2 lata i sie wymeldowuje z tego zacofanego kraju. Nie będe ciągną sprawy bo przedłuży się zapewne do przyszłego roku i jeszcze w jakiś sposób utrudni mi to wyrabianie dokumentu w PL :dziura: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arkadiush 328 #644 Napisano 30 lip 2015 09:57:55 Spokojnie wątek się rozkręci :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
novwy 138 #645 Napisano 30 lip 2015 15:33:28 Co tam mistrze? Wybiera sie ktoś na urlop nad nasze piękne morze. Dziś aż 15 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczuraz 5 #646 Napisano 30 lip 2015 18:34:24 Ją się wybieram do garażu obczaić klocki na tyle bo coś zaczęło dziwne dźwięki przy hamowaniu wydawać. Wysłane z mojego Orange Reyo przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grucha 73 #647 Napisano 31 lip 2015 12:11:48 Siema, ale turysci zablokowali nam cale okolice same korki,masakra.Bucu to kiedy zjezdzasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CWIARTEK 632 #648 Napisano 31 lip 2015 13:24:34 Dlatego ciągniemy dalej te sanki :grin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladi 1 612 #649 Napisano 31 lip 2015 13:27:40 Tu się pije ze szklanki a nie z filiżanki :polew: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arkadiush 328 #650 Napisano 31 lip 2015 14:12:35 Tu się pije ze szklanki a nie z filiżanki :polew: Ty z gwinta jedziesz od razu :grin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach