Skocz do zawartości
uszol

B5 ELITE

Rekomendowane odpowiedzi

TyBucu

a tak naprawde mi sie wydaje ze wydzial w te pare godzin zaledwie lizną kodeks prawny, bo w moim przypadku wchodzi jeszcze kilkadziesiąt innych paragrafów. Nikt sie mnie nie pytał o dowód przebywania za granicą, mój meldunek oraz powiązania z krajem. Do tego po jednym dniu jestem w stanie odkryc (nie mam pojecia o prawie normalnie) luki w ich kodeksie. Wiec chyba sobie cos ubzdurali i kurczowo trzymaja sie tematu.

Nie zapominajmy tez ze do zatrzymania dokumentu doszlo na poczatku za podejrzenie o prowadzeniu pojazdu bez waznych uprawnien. A wyszlo na to ze prawo jazdy na B było niby wazne? Ale dokument już nie jest z powodu dopisu kolejnej kategorii. Wiec czy to by nie sprawialo ze nie moglem okazac waznego dokumentu podczas kontroli za granica i powinno być wszczęte dochodzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush

Siemanko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

:hi: siema Arek

Na dyv zielono sie zrobilo a tu błękitnie :grin:

ZnM5Y5L.gif?1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

siemano :hi:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

Bucu wez nie koloryzuj:)

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szczuraz
jedziesz ze skurwesynami bucu :thumbup:' date=' o tak im zrob :owca:[/quote']

Tak! jedziesz panie Stonoga z tymi kur... A nie czekaj to nie ta zakładka :D

Wysłane z mojego Orange Reyo przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush

Siemanko :hi:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
novwy

Andi byłeś w konsulacie? Bo czekam na ciąg dalszy afery. Nie mogę skumac podstawy, jak mogą Ci zatrzymać polskie prawko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

Więc tak. Nowe wieści.

Dzwoniłem do konsulatu, wydzialu komunikacji w norwegii, wydzialu komunikacji w polsce, oraz urzedu gminy chełm.

W konsulacie przedstawiając babeczce moją sytuacje zostałem przywitany tekstem: "trzeba przestrzegac prawa kraju w ktorym sie przebywa!", babka ogólnie mało zainteresowana pomocą, stwierdziła że to nie sprawa konsulatu mieszać sie w kodeks drogowy. Odczucie mam takie ze zostalem z góry oceniony na cwaniaka, polaczka cebulaczka i kryminaliste.

W wydziale komunikacji NO, przemiła obsługa, facet przedewszystkim powiedział że nie widzi mojej sprawy zgłoszonej ze strony policji, koniecznie musze zgłosić sie z powrotem na komisariat po zaswiadczenie o decyzji zatrzymania dokumentu (o ktory upominalem sie w trakcie zatrzymania jak i na wizycie w piątek, bez skutku). Dowiedziałem sie też że mam prawo dostać obydwie kategorie wpisane w prawo jazdy o ile stawie się ze zaświadczeniem zameldowania z polski w czasie wyrabiania prawa jazdy, bo bedzie to wystarczające udekumentowanie legalnosci wyrobionego dokumentu. Meldunek mam stały więc tylko problem z tym że musze się udać do Urzedu Miasta w Chełmie :facepalm:

Do końca nie podpierał sie żadnymi paragrafami i powiedział że najlepiej by było gdybym taką zawieruche prawną skierował osobiscie zjawiając sie w urzedzie.

Wydział komunikacji w PL, wielkie zaskoczenie "przecież pańskie uprawnienia są jak najbardziej ważne w całym EU oraz szengen." Wystawią mi zaświadczenie o zdobytych kwalifikacjach jak i ich ważnosci na dzień dziesiejszy i mogą przesłać na wybrany adres w kraju.

Jutro:

NAF (zwiazek norweskich automobilistów) jestem członkiem więc mam prawo do pomocy prawnej w tej kwestii. Bede rozmawiał o możliwości wytoczenia dochodzenia w postepowaniach policji przy nieprawidłowym zatrzymaniu.

Wydzial komunikacji - Musze dowiedzieć sie o potrzebnych zaświadczeniach w sprawie wyrobienia norweskiego dokumentu w razie czego...

Policja - Dawać pokwitowanie sk*******y, bez niego nie wyjde.

Oraz wysylka prawomocnictwa do rodziny by mogli pozbierać mi dokumenty potwierdzające mój pobyt.

W najgorszym wypadku wymelduje sie z Norwegii i pobiore duplikat polskiego prawka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

ja pi*****e, ile jebania z tym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
novwy

To mi sie podoba, a na sam koniec jak już zalatwisz prawko, to sprawa o bezprawne zatrzymanie prawa jazdy i odszkodowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

Dałbym se spokój, bo i tak w lutym wracam do kraju i mam to norweskie prawo gdzieś :grin:

Ale tu chodzi o honor, nikt mi kuhva nie rusza auta i prawka, ŻÓDYŃ!

do tego ciotka i kuzyn właśnie wyrabiają prawko w pl, dobrze by było przetrzeć te szlaki i ustawić prawo by żyło się ciut lepiej tym co zdecydowali sie na pobyt w tym chłodnym ch*****m kraju. :facepalm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu
To mi sie podoba' date=' a na sam koniec jak już zalatwisz prawko, to sprawa o bezprawne zatrzymanie prawa jazdy i odszkodowanie.[/quote']

Norweska policja jest bezkarna niestety, i cieżko o jakiekolwiek odszkodowania. :du*a:

A w sądzie policjanta słowo liczy sie 3:1 :bag:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

czylić czoła panowie przed tymi artystami

http://autobotanik.livejournal.com/41736.html

:polew: :polew: :polew: :polew:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szczuraz

Wszystko zgodnie że sztuka. Spawane na okna. Takiego blacharza to że świecą szukać. Pewnie miał praktyki w serwisie bo nikt inny by go tego nie nauczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush

Siemanko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

joł, coś tu cisza bucu nie relacjonuje i szału nima w wątku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

Jestem, żyje, właśnie wstałem. Po robocie padłem jak mucha, pisiont spraw na głowie do tego przeprowadzka... :facepalm:

Wczoraj dzwoniłem do prawnika, dzisiaj już są efekty.

Kurierem dostałem list od policji. Pokwitowanie zatrzymania dokumentu oraz uzasadnienie. Moje prawko wraz z zarysem sprawy przeslali do wydziału komunikacji, i od tej chwili to wydział decyduje w mojej sprawie.

W uzasadnieniu wypisali również że po kontakcie z wydziałem kom. doszli do wniosku że na chwile teraźniejszą nie jestem w stanie udokumentować pobytu w PL przez 183dni (nieprzerwanie) i kat.C nie będzie mi uznana do momentu okazania takowej.

Do tego wykombinowali że gdybym wymeldował się z NO i na bazie C wystawionego mi przez PL za granicą dorobił kat.CE to przy kolejnej wymianie na NO będą musieli również uznać mi kat.C która niby jest nie honorowana. :facepalm:

Wysłałem upoważnienia do odbioru papierów do rodziny w PL bo przecież sam nie rzuce wszystkiego i nie będe jeździć po polsce za dokumentami :bag:

Zobaczymy, jak zaakceptują to git, a jak nie to szczerze ch*j w to pcham bo i tak w lutym zjeżdżam na 2 lata i sie wymeldowuje z tego zacofanego kraju. Nie będe ciągną sprawy bo przedłuży się zapewne do przyszłego roku i jeszcze w jakiś sposób utrudni mi to wyrabianie dokumentu w PL :dziura:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush

Spokojnie wątek się rozkręci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
novwy

Co tam mistrze? Wybiera sie ktoś na urlop nad nasze piękne morze. Dziś aż 15 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szczuraz

Ją się wybieram do garażu obczaić klocki na tyle bo coś zaczęło dziwne dźwięki przy hamowaniu wydawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
grucha

Siema, ale turysci zablokowali nam cale okolice same korki,masakra.Bucu to kiedy zjezdzasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Dlatego ciągniemy dalej te sanki :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Tu się pije ze szklanki a nie z filiżanki :polew:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush
Tu się pije ze szklanki a nie z filiżanki :polew:

Ty z gwinta jedziesz od razu :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania