Skocz do zawartości
Power-Kris

A4 B8 TFSI / TSI problem poboru oleju

Rekomendowane odpowiedzi

jozek726

Przeczytałem ostatnio 35 stron o tym silniku. Wypowiedzi użytkowników. Na start trzeba włożyć 5 tyś , bez tego człowiek musi lat paliwo i olej. Masakra, fajny silnik, fajnie jedzie a spalanie oleju tragiczne.  Mowa dokładnie o 2.0 TFSI. Nie mylić z A4 B7. Tam są inne silniki. Innej konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Tak jak józek mówi 2.0 TFSI z A4 B7 jest z serii EA133 i ich problem nie dotyczy.

Problemy zaczynają sie dopiero od A4 B8 i serii EA888. Problem dopiero rozwiązano teoretycznie dopiero wraz z wejściem lifta w B8 czyli 2012 rok, poprawcie jeśli się myle.

Dlaczego teoretycznie? Bo nie rozwiązano go całkowicie, niektóre jednostki redukują pobór oleju praktycznie do zera natomiast u co po niektórych zdarza się pobór jednak już nie w takiej drastycznej ilości jak do w silnikach do 2012 roku. Kolege @@Seikokilla ten temat obecnie dotyczy także myślę, że niedługo dowiemy się czy przeróbka tłoków załatwia temat poboru oleju.

Bo jedyne rozwiązanie, które proponuje ASO w tym momencie to wymiana tłoków a co za tym idzie wału ponieważ nowych korb nie da się zamontować na stary wał. Koszty 10-15k w zależnosci od tego ile policzą za robocizne. Koszt przeróbki tłoków do 5k jak już wyżej wspomniano, cena mówi sama za siebie...

Na start trzeba włożyć 5 tyś , bez tego człowiek musi lat paliwo i olej.

I liczyć na to, że w międzyczasie nie padnie turbo, kat i nie wytrą sie wałki czy panewki..

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

Problem dopiero rozwiązano teoretycznie dopiero wraz z wejściem lifta w B8 czyli 2012 rok, poprawcie jeśli się myle.

Poprawiam, druga połowa 2011. Wtedy weszła poprawiona wersja silnika, dokładnego miesiąca nie pamiętam.  :msn-wink:

[Dodano: 29 czerwca 2016 - 01:04]

Kolege @@Seikokilla ten temat obecnie dotyczy także myślę, że niedługo dowiemy się czy przeróbka tłoków załatwia temat poboru oleju.

Na pewno dam znać jak uda się operacja i przede wszystkim jak pacjent  :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
domin

temat przerabiany przez Karola i przezemnie , obróbka tłoków plus inne pierscionki daje rade i problem poboru oleju znika całkowicie , robiliśmy zarówno B8 jak i paska  :thumbsup:  Seiko gadaj z Karolem to Ci temata ogarnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

temat przerabiany przez Karola i przezemnie , obróbka tłoków plus inne pierscionki daje rade i problem poboru oleju znika całkowicie , robiliśmy zarówno B8 jak i paska  :thumbsup:  Seiko gadaj z Karolem to Ci temata ogarnie 

Dobrze wiedzieć ze ta modyfikacja pomaga, spalanie oleju nie jest takie straszne ale upierdliwe i pewnie nagary szybciej się odkładają no i pilnować poziomu mocno trzeba. 

Niedługo muszę śmigać do pracy i 3mc mnie nie będzie a teraz już nie mam kiedy się zabrać :facepalm: . Dogadałem się ze swoim mechem ze odstawiam mu auto i bierze się za motor. Modyfikacje tłoków zrobi firma z Wa-Wy, gdzieś mam nazwę, do tego czyszczenie nagarów, rozrząd, zajrzeć w turbinę, oleje w napędach i skrzyni itp. Będą mieli czas   :msn-wink: Jak jechać to raz a dobrze.

Przy okazji takie pytanko do ciebie @@domin znasz kogoś kto by ogarnął mi do B8 turbo timer? Tak wiem że można bez tego ale się zastanawiałem bo żona będzie jeździć a ona lubi szybko śmigac i jest niecierpliwa :grin:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
domin

Z tym ze narazie malo niebierze to i tak niema na co czekac , w miare km bedzie lykal jak swinia wiec zrobic to jak najszybciej trzeba , co do turbotimera to firmy tungowe maja to w jednym palcu

Wysłane z szarlotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

jak jeździ się spokojnie to nawet do przyjęcia to spalanie ale ostatnio 0,5L na 250 km zjadł :facepalm: . Trochę go testowałem, stary ze świateł  :grin: i hamownia. Jeszcze jedna wakacyjna wycieczka i zaglądamy w serucho  :zab:  @@domin mam nadzieje ze z timerami jest jak mówisz ale wiesz u nas w 3city niby wszystko jest a jak szukasz to lipa wychodzi  :thumbdown:

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

0,5l na 250km?! Nawet przy ostrej jezdzie to wynik nie do przyjecia przy 1000km wychodza 2 litry

Pierscienie to juz dawno zaspiewaly anielski orszak, norma oczywiscie chora podaje 1l/1000km

Przewaga dzieki technologi :facepalm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

e tam, "będzie Pan zadowolony"  :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania