Power-Kris 166 #1 Napisano 13 wrz 2015 01:45:13 (edytowane) http://m.interia.pl/magazynauto/news,nId,1864800 Edytowane 28 cze 2016 22:51:37 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jozek726 221 #2 Napisano 13 lis 2015 21:44:02 Przeczytałem ostatnio 35 stron o tym silniku. Wypowiedzi użytkowników. Na start trzeba włożyć 5 tyś , bez tego człowiek musi lat paliwo i olej. Masakra, fajny silnik, fajnie jedzie a spalanie oleju tragiczne. Mowa dokładnie o 2.0 TFSI. Nie mylić z A4 B7. Tam są inne silniki. Innej konstrukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #3 Napisano 28 cze 2016 22:47:56 (edytowane) Tak jak józek mówi 2.0 TFSI z A4 B7 jest z serii EA133 i ich problem nie dotyczy. Problemy zaczynają sie dopiero od A4 B8 i serii EA888. Problem dopiero rozwiązano teoretycznie dopiero wraz z wejściem lifta w B8 czyli 2012 rok, poprawcie jeśli się myle. Dlaczego teoretycznie? Bo nie rozwiązano go całkowicie, niektóre jednostki redukują pobór oleju praktycznie do zera natomiast u co po niektórych zdarza się pobór jednak już nie w takiej drastycznej ilości jak do w silnikach do 2012 roku. Kolege @@Seikokilla ten temat obecnie dotyczy także myślę, że niedługo dowiemy się czy przeróbka tłoków załatwia temat poboru oleju. Bo jedyne rozwiązanie, które proponuje ASO w tym momencie to wymiana tłoków a co za tym idzie wału ponieważ nowych korb nie da się zamontować na stary wał. Koszty 10-15k w zależnosci od tego ile policzą za robocizne. Koszt przeróbki tłoków do 5k jak już wyżej wspomniano, cena mówi sama za siebie... Na start trzeba włożyć 5 tyś , bez tego człowiek musi lat paliwo i olej. I liczyć na to, że w międzyczasie nie padnie turbo, kat i nie wytrą sie wałki czy panewki.. Edytowane 28 cze 2016 22:50:34 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seikokilla 657 #4 Napisano 28 cze 2016 23:04:02 Problem dopiero rozwiązano teoretycznie dopiero wraz z wejściem lifta w B8 czyli 2012 rok, poprawcie jeśli się myle. Poprawiam, druga połowa 2011. Wtedy weszła poprawiona wersja silnika, dokładnego miesiąca nie pamiętam. :msn-wink: [Dodano: 29 czerwca 2016 - 01:04] Kolege @@Seikokilla ten temat obecnie dotyczy także myślę, że niedługo dowiemy się czy przeróbka tłoków załatwia temat poboru oleju. Na pewno dam znać jak uda się operacja i przede wszystkim jak pacjent :grin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domin 28 #5 Napisano 3 lip 2016 10:26:12 temat przerabiany przez Karola i przezemnie , obróbka tłoków plus inne pierscionki daje rade i problem poboru oleju znika całkowicie , robiliśmy zarówno B8 jak i paska :thumbsup: Seiko gadaj z Karolem to Ci temata ogarnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seikokilla 657 #6 Napisano 3 lip 2016 12:30:03 temat przerabiany przez Karola i przezemnie , obróbka tłoków plus inne pierscionki daje rade i problem poboru oleju znika całkowicie , robiliśmy zarówno B8 jak i paska :thumbsup: Seiko gadaj z Karolem to Ci temata ogarnie Dobrze wiedzieć ze ta modyfikacja pomaga, spalanie oleju nie jest takie straszne ale upierdliwe i pewnie nagary szybciej się odkładają no i pilnować poziomu mocno trzeba. Niedługo muszę śmigać do pracy i 3mc mnie nie będzie a teraz już nie mam kiedy się zabrać :facepalm: . Dogadałem się ze swoim mechem ze odstawiam mu auto i bierze się za motor. Modyfikacje tłoków zrobi firma z Wa-Wy, gdzieś mam nazwę, do tego czyszczenie nagarów, rozrząd, zajrzeć w turbinę, oleje w napędach i skrzyni itp. Będą mieli czas :msn-wink: Jak jechać to raz a dobrze. Przy okazji takie pytanko do ciebie @@domin znasz kogoś kto by ogarnął mi do B8 turbo timer? Tak wiem że można bez tego ale się zastanawiałem bo żona będzie jeździć a ona lubi szybko śmigac i jest niecierpliwa :grin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domin 28 #7 Napisano 3 lip 2016 19:35:46 Z tym ze narazie malo niebierze to i tak niema na co czekac , w miare km bedzie lykal jak swinia wiec zrobic to jak najszybciej trzeba , co do turbotimera to firmy tungowe maja to w jednym palcu Wysłane z szarlotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seikokilla 657 #8 Napisano 3 lip 2016 20:07:22 jak jeździ się spokojnie to nawet do przyjęcia to spalanie ale ostatnio 0,5L na 250 km zjadł :facepalm: . Trochę go testowałem, stary ze świateł :grin: i hamownia. Jeszcze jedna wakacyjna wycieczka i zaglądamy w serucho :zab: @@domin mam nadzieje ze z timerami jest jak mówisz ale wiesz u nas w 3city niby wszystko jest a jak szukasz to lipa wychodzi :thumbdown: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #9 Napisano 4 lip 2016 03:47:56 0,5l na 250km?! Nawet przy ostrej jezdzie to wynik nie do przyjecia przy 1000km wychodza 2 litry Pierscienie to juz dawno zaspiewaly anielski orszak, norma oczywiscie chora podaje 1l/1000km Przewaga dzieki technologi :facepalm: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seikokilla 657 #10 Napisano 4 lip 2016 10:57:40 e tam, "będzie Pan zadowolony" :grin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach