Skocz do zawartości
uszol

Nowa generacja Porsche Panamera (2016)

Rekomendowane odpowiedzi

uszol

Nowa generacja Porsche Panamera.... czyli dalsze rozwijanie koncepcji połączenia auta sportowego z limuzyną.

porsche-panamera-turbo-3-7aa3676.jpg

W stosunku do swojego poprzednika została przedłużona o 34mm. Panamera stała się również o 6mm szersza i o 5mm wyższa.

Uzyskano atrakcyjniejszą linię boczną, dzięki szybciej opadającemu dachowi, który w tylnej części jest o 20 mm niżej niż z przodu a co lepsze miejsce dla głów pasażerów nie ubyło wraz z tą modyfikacją.

porsche-panamera-turbo-3-c499683.jpg

Pod maską z silników benzynowych pojawią sie

V8 4.0L Bi-Turbo - 550km, 770 Nm (model Turbo)

V6 2.9L - 440 KM i 550 Nm (Panamera 4S)

Natomiast z silników wysokoprężnych nowość, która bije na łeb na szyje swojego sześciocylindrowego poprzednika

V8 4.0L - 422 KM, 850 Nm (Panamera 4S)

Ze wszystkimi rodzajami silników współpracuje 8-stopniowa przekładnia PDK II. 

Komfort i bezpieczeństwo zapewniają również takie elementy wyposażenia jak kamera termowizyjna, udoskonalone reflektory matrycowe LED z podświetlaniem obiektów ruchomych, asystent wyprzedzania po zmierzchu oraz nowa generacja aktywnego tempomatu, który dostosowuje charakterystykę wszystkich układów i prędkość jazdy na 3 km naprzód. Co ciekawe przy zakupie można wybrać również rodzaj końcówek wydechowych, kwadratowe lub okrągłe. W mojej opinii tyko te drugie są jedynymi i słusznymi końcówkami.

porsche-panamera-turbo-3-19d6892,0,920,0

porsche-panamera-4s-3-1061187b3f,0,920,0

Ogólnie rzecz biorąc auto nabrało trochę agresywności w stosunku do poprzednika, tył jak i poprowadzenie linii bocznej majstersztyk. Przód charakterystyczny jak dla każdego Porsche, kształt maski, owalne światła są juz po prostu oklepane i stylistycznie nawiązują do starszych modeli co jest wg mnie błędem. Bo jak i tył i boczna linia samochodu robi się coraz bardziej agresywna to konsekwentnie powinno się robić samo z przodem. Nie leży mi również zegar jak mniemam od doładowania umiejscowiony na środku deski rozdzielczej. Mały faux pas ze strony Porsche tak samo jak tablet bez możliwości schowania w Audi A4 B9.

Po więcej zdjęć i informacji odsyłam do źródła: http://autokult.pl/28027,nowe-porsche-panamera-2016-premiera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marcino

Nie oglądam nawet bo mnie nie stać

Z iPhone poszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Będzie i kombiak i jak ich nie lubie to tutaj ten przedłużony tyłeczek robi taką robote, że słów brak :smoke:

porsche-panamera-sport-t-56eb5fc.jpg

http://autokult.pl/28214,porsche-panamera-doczeka-sie-wersji-shooting-brake

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania