Skocz do zawartości
Power-Kris

Przyprowadzenie auta z innego miasta.

Rekomendowane odpowiedzi

Power-Kris

Siema. Chce kupić Sharana z Gdańska. Ma nieważne niemieckie tablice. Czy jest możliwość wziąć w Gdańsku jakieś tablice probne, czy muszę kupić i u siebie załatwić po czym znów z tablicami po auto jechać. Kuźwa nie wiem jak to legalnie zrobić a lawety drogo wyjdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiush
4 minuty temu, Power-Kris napisał:

Siema. Chce kupić Sharana z Gdańska. Ma nieważne niemieckie tablice. Czy jest możliwość wziąć w Gdańsku jakieś tablice probne, czy muszę kupić i u siebie załatwić po czym znów z tablicami po auto jechać. Kuźwa nie wiem jak to legalnie zrobić a lawety drogo wyjdą.

zawsze możesz spróbować jechać na CB radio i sprawdzać czy gdzieś nie stoją. Aczkolwiek wiem że jak pójdziesz do swojego wydziału komunikacyjnego i załatrwisz papierkową robotę to dostaniesz wszystkie dokumenty 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

A co potrzebne do papierkowej roboty? Papiery wozu którego nie ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Musisz w swoim wydziale komunikacji ogarnąć tablice czyli wziąć papiery i jechać do siebie i dadzą Ci tablice a czy auto jest wymeldowane z Niemiec?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla
Godzinę temu, Power-Kris napisał:

A co potrzebne do papierkowej roboty? Papiery wozu którego nie ma?

w wydziale komunikacji nie są zainteresowani oglądaniem auta :bag: tak jak powyżej radzą, u siebie wyrób tablice i po auto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

jest sposób bardzo prosty wypożyczasz lawetę na dobę bez limitu kilometrów od 250 do 300 zł i targasz auto nie interesuje cię ubezpieczenie ani przegląd 

Edytowane przez goldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marcino

Ale jak to nie ważne. Każde auto z Niemiec już tutaj jeżeli jest do sprzedania to ma nie ważne tablice. Przecież auto jest wymeldowane. Chyba ze ktoś jest w gościnie w Polsce. Wiec jak kupiłeś auto to po prostu wykup ubezpieczenie i wracaj do domu. Jeżeli policja zatrzyma to mandat okolice 200 ale to stosuje jeden na 100 policjantów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek
2 godziny temu, Marcino napisał:

Ale jak to nie ważne. Każde auto z Niemiec już tutaj jeżeli jest do sprzedania to ma nie ważne tablice. Przecież auto jest wymeldowane. Chyba ze ktoś jest w gościnie w Polsce. Wiec jak kupiłeś auto to po prostu wykup ubezpieczenie i wracaj do domu. Jeżeli policja zatrzyma to mandat okolice 200 ale to stosuje jeden na 100 policjantów

A po co mu ubzepieczenie , i tak jest nie ważne bo jak się coś stanie to żadna firma nie wypłaci odszkodowania jak ma nieważny dowód rejestracyjny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marcino
A po co mu ubzepieczenie , i tak jest nie ważne bo jak się coś stanie to żadna firma nie wypłaci odszkodowania jak ma nieważny dowód rejestracyjny. 

Tłumacze ze jeden na 100 psów wie o co chodzi. A. Je mając ubezpieczenia OC No to już przegięcie. Lepiej chyba mieć oc kupione chociażby na numer nadwozia już jest mniej podejrzane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

No może i nie mają pojęcia o co kaman ale tak jak dziadek pisze to podczas jakieś kolizji automatycznie może pożegnać się z odszkodowaniem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

Marcin jemu chodzi pewnie o te czerwone tablice dojazdowe że są już nie ważne a ubezpieczenie można wykupić na sam vin 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek
Godzinę temu, goldi napisał:

Marcin jemu chodzi pewnie o te czerwone tablice dojazdowe że są już nie ważne a ubezpieczenie można wykupić na sam vin 

wykupić to możesz na wszystko , chodzi mi że tylko do kontroli ewentualnej może to zmylić policjanta ale w takim przypadku gdy auto jest wyrejestrowane za granicą samo ubezpieczenie nic poza tym ci nie daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Ja miałem sprowadzonego z Niemiec i jechałem nim na papierach niemieckich i zatrzymała mnie straż graniczna ...od razu na lawetę chcieli brać ale jakoś się wyklamkowałem więc lipa jechać na niemieckich blachach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

Niemieckie tablice są ważne tylko przewozowe czyli te z czerwonym lub żółtym paskiem na 5 lub 30 dni. Ściągałem kiedyś auta z Niemiec więc znam system.
Ale w Polsce paranoja i zacofanie.
Policyjna laweta i parking to nie 200zl tylko 2000.
W ubezpieczeniach mam kumpli więc OC na Vin nic nie daje oprócz braku kary 3000 za brak.
W razie wypadku nie ważne bo brak tablic ważnych więc bujaj się Fela i płac z własnej kielni.
U mnie normalnie wydają blachy ludziom z innych miast i nie ma problemu. Co wydział komunikacji to inne prawo.
Dzwoniłem do Gdańska i Elbląga nie ma mowy, muszę być tam zameldowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

No a nie da rady wziąć blachy u Ciebie j z blacha mi jechać po furę ? 

Jeśli nie to albo laweta albo dogadać się z jakimś TIR owcem . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi
20 godzin temu, jacek70 napisał:

No a nie da rady wziąć blachy u Ciebie j z blacha mi jechać po furę ? 

Jeśli nie to albo laweta albo dogadać się z jakimś TIR owcem . 

A jak załatwi blachy bez dokumentów???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

Pojechałem, obejrzałem jestem w szoku bo Sharan gnije jak opel, i o mało nie wróciłem ale A4 Avant w 1.8 z LPG.

O mało bo otworzyłem bagażnik i oprzytomniałem że z gazem to tam koło cały zajmuje.

Co za czasy, za 30000 nic kupić się nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania