TomOskroba 85 #1 Napisano 29 lis 2017 06:27:46 Witam Witam Być może temat nie był jeszcze poruszany, jeżeli tak proszę o zamknięcie tematu i przeniesienie. zastanawia mnie od pewnego czasu jak to jest z silnikami TURBO czy WOLNOSSAKAMI (oczywiście tylko benzyna) na krótkich dystansach. Przedstawię może na moim przykładzie jak to wygląda: 1,5km do pracy w jedną stronę. jakiekolwiek sklepy są w tej samej odległości sporadyczny wypad do warszawy to 15 km w jedną stronę. silnik często odpalany i gaszony. ok. 8 razy dziennie dwa razy w miesiącu trasa 240 km w weekend (120km w piątek i z powrotem 120km w niedziele) + wyjazd na wakacje (1-2 razy w roku) czy takie dystanse oznaczają, że muszę zrezygnować z np. 1.8T czy 2.4 v6 ? (o 3.0 już nie mówię ;) ) jazda na takich dystansach wpędziła by mnie w koszta, bądź po prostu silnik po jakimś czasie odmówił by posłuszeństwa ? jakie jest wasze zdanie na ten temat ? czytając internet boli głowa, nie ma jednoznacznych odpowiedzi Dzieki pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #2 Napisano 29 lis 2017 07:13:20 Ja tam dużo nie jeżdżę. Do sklepów mam blisko , podobnie jak Ty. Do pracy 10km ale nie jeżdżę codziennie bo robie na zmiany . Więc często jest tak że krótkie troski i auto stoi dzień albo dwa .Ogólnie chodzi a takie tematy o pojemności i małych trasach to bajki. Pewnie wypadało by na krótkie trasy kupić se Melexa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomOskroba 85 #3 Napisano 29 lis 2017 07:15:51 Twój post dodał mi otuchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #4 Napisano 29 lis 2017 07:17:23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #5 Napisano 29 lis 2017 10:28:44 Jak mało jeździsz znaczy nie musisz przejmować sie spalaniem wiec im większy silnik tym lepiej bo jak juz jedziesz to przynajmniej masz z tego frajdę 😀 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goldi 405 #6 Napisano 29 lis 2017 11:21:22 Na pewno przy tak krótkich odcinkach będziesz miał maz pod korkiem wlewu oleju bardziej będziesz musiał wymieniać olej nie od kilometrów przejechanych tylko okresowo. Większe będzie tylko spalanie i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomOskroba 85 #7 Napisano 30 lis 2017 06:32:42 rocznie robię ok 12-13 tyś. odnośnie spalania to zdaję sobie sprawę bo na małych odcinkach w zimę to cały czas na ssaniu jest jazda ^^ mimo wszysto GAZ będzie trzeba wstawić ^^ dzięki za podpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach