Skocz do zawartości
CWIARTEK

Przeglady techniczne pojazdów- pytania

Rekomendowane odpowiedzi

a4b6quattro

Przegląd zaliczony bez uwag,wszystko sprawdzone ,nic nie stuka nie puka wiec super. Wniosek o dowod zlozony :):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Przy wyrejestrowaniu auta trzeba zdawać blachy? (Nie z powodu kradzieży)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70
5 minut temu, uszol napisał:

Przy wyrejestrowaniu auta trzeba zdawać blachy? (Nie z powodu kradzieży)

Jak masz to trzeba. Jak powiesz że przywiozłeś na lawecie bez blach to nic nie musisz zdawać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Auto sprzedane na turka. Wyrejestrowane bez zdawania blach, w WK nie wołali o nie. Jeździł nim ktosiu - zatarł mu się silnik stoi od 3 dni gdzieś i nie ma jak go zabrać - niebiescy czyhają aż ktoś się po niego pofatyguje. Czy osoba która "sprzedała" auto na turka może mieć jakieś problemy? Turek mieszka daleko w krainie tulipanów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Jeśli ma kwit ze sprzedaży czyli kopie umowy  i zgłosi do wk że auto sprzedał to wszystko zgodne z prawem .

i mogą mu skoczyć ewentualni roszczyciele. 

• Podziękowanie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Umowa jest, w WK była zgłoszona sprzedaż. Czyli wszystko ok. Dzieki:cool1:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK
Auto sprzedane na turka. Wyrejestrowane bez zdawania blach, w WK nie wołali o nie. Jeździł nim ktosiu - zatarł mu się silnik stoi od 3 dni gdzieś i nie ma jak go zabrać - niebiescy czyhają aż ktoś się po niego pofatyguje. Czy osoba która "sprzedała" auto na turka może mieć jakieś problemy? Turek mieszka daleko w krainie tulipanów.

Mylisz pojęcia. Przy wyrejestrowaniu pojazdu oddaje się blachy. W tym przypadku było zgłoszenie sprzedaży a to nie to samo co wyrejestrowanie.
  • Podziękowanie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Masz racje, pokiełbasiło mi się troche. :thank_you3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Obecnie niema czegoś takiego jak wyrejestrowanie. 

Jedynie można wyrejestrować  auto przy złomowanie lub gdy sprzedasz ( na przykład bratu a on niezarejestruje, bo niema obowiązku rejestracji po zakupie.

Kupie 

• Podziękowanie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Przy sprzedaży nie wyrejestrowuje się auta a zgłasza sprzedaż. Ono dalej jest zarejestrowane mimo ze nowy właściciel je nie przerejestruje. Wyrejestrować można po złomowaniu lub po kradzieży. Ponownie zarejestrować auto można jedynie po odnalezieniu auta po kradzieży jednak wtedy trzeba nabić nowy nr nadwozia na SKP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

Czy jest wymagana żarówka postojowa z przodu bo bede miał lampy usa wiadomo jak tam z postojem że świeci kierunek ale jak bym sobie zrobił wlącznik obrysu i wyłączył na czas kontroli policji albo przeglądu nie mając postoju w ogóle z przodu to czg pan milicjant sie przyczepi oraz diagnosta na stacji ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Jest wymagana. Brak świateł pozycyjnych przednich lub tylnich to jest usterka istotna i wynik negatywny, a przy kontroli drogowej dowód do wora

• Polubienie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

Jeszcze przed wejściem przepisów zależało od stacji diagnostycznej, na jednej sprawdzali czy w ogóle są jakiekolwiek światła a na innej stacji sprawdzali wszystko po kolei 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Przepisy dotyczące świateł nie zmieniły się dobre 8 lat. Wszystko zależy gdzie się jeździ na przeglądy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

Czyli do lamp usa muszę założyć odbłyśnik EU świateł długich z dziurką na postojówkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232
37 minut temu, Marky2552 napisał:

Czyli do lamp usa muszę założyć odbłyśnik EU świateł długich z dziurką na postojówkę

Jedź do ćwiartka to powinien podbić jako, że jesteś użytkownik jego forum 😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

Przegląd mam w styczniu albo do przeglądu kupie jakiś komplecik i bede do przeglądu przekładał hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

@CWIARTEK jak to jest w końcu? Jeżeli wjeżdżam na przegląd, gość bierze ode mnie pieniądze i robi przegląd, jeżeli auto nie przejdzie przeglądu to nie jest tak, że gość mi daje czas np. 2 tygodnie żebym naprawił auto i przyjechał jeszcze raz na podbicie czy kasa w tym dniu przepada i później znowu trzeba płacić?

Edytowane przez k232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

Ja tam płaciłem po przeglądzie nie wiem jak u innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK
[mention=1253]CWIARTEK[/mention] jak to jest w końcu? Jeżeli wjeżdżam na przegląd, gość bierze ode mnie pieniądze i robi przegląd, jeżeli auto nie przejdzie przeglądu to nie jest tak, że gość mi daje czas np. 2 tygodnie żebym naprawił auto i przyjechał jeszcze raz na podbicie czy kasa w tym dniu przepada i później znowu trzeba płacić?

Przy wyniku negatywnym jest czas 14 dni na usunięcie usterek. Przy badaniu poprawkowym płaci się 15 lub 20 zł za daną grupę usterek. Jeśli np była usterka hamulców i świateł to dopłata jest 20+15 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK
Ja tam płaciłem po przeglądzie nie wiem jak u innych

Ja mam tak zrobiony program że najpierw muszę otworzyć zlecenie i wydrukować fv lub paragon a potem przechodzi do rozpoczęcia badania. Jeśli brałbym od klientów kasę po przeglądzie a klient dostałby negatywa i nie chciał zapłacić musiałbym płacić ze swojej kieszeni bo wszystko już jest zaksięgowane. Stacje które klepią wszystkie auta mogą brać kasę po przeglądzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232
Godzinę temu, CWIARTEK napisał:

Przy wyniku negatywnym jest czas 14 dni na usunięcie usterek. Przy badaniu poprawkowym płaci się 15 lub 20 zł za daną grupę usterek. Jeśli np była usterka hamulców i świateł to dopłata jest 20+15 zł.

Przy badaniu poprawkowym tzn, że jak naprawie usterkę u Siebie to w zależności co było do zrobienia tyle się dopłaca, dobrze zrozumiałem ?

Edytowane przez k232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

@CWIARTEK czy teraz na przeglądzie każdy diagnosta zwraca uwagę na progi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Ja nie wiem czy każdy diagnosta? Trzeba by każdego zapytać. A co dokładnie ? Korozje progów?

Tapnięte iXem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania