Skocz do zawartości
CWIARTEK

Przeglady techniczne pojazdów- pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gabka

Ja mam taki pomysł ale więcej przepije niż ten przegląd wart :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

Tak sobie ostatnio studiuje dpfy i wychodzi że ludzie po wycięciu normalnie przechodzą na analizatorze spalin.

Miałeś już taki przypadek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

ćwiartek na jakiej ulicy masz ten zakład diagnostyczny, czas sie umówic, do 30 października przegląd  :smoke:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Panie. Pod pierwszym postem masz reklamę stacji gdzie urzęduje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

Siemka. Jak twoim zdaniem wygląda motyw założenia xenonu 25W w naszych wozach bez spryskiwacza i innych zabawek.Przejdzie czy nie?

http://m.interia.pl/magazynauto/news,nId,1098473

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Oczywiście że nie przejdzie a nawet jak już to Milicja potem Ci to zweryfikuje  :grin: spójrz też w ten sposób że oślepiasz innych bo nie da się ich tak do końca wyregulować żeby nie ślepiły  :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Według przepisów pojazdy z lampami wyładowawczymi powinny być wyposażone w układ oczyszczania lamp oraz automatycznego poziomowania. Nie ma wyłączenia dla xenonów o niższej barwie światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

Co nie zmienia faktu że nowe tak sprzedają fabrycznie. Chory kraj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konrad

To wygląda tak jak światla do jazdy w dzień. Po włączeniu świateł mijania, światła do jazdy w dzień muszą się wyłączyć. Tak, o ile dobrze doczytałem stanowią przepisy. Ale... Pojazdy KIA wyposażone w takie światełka, policyjne również, po włączeniu świateł mijania nie wyłączają a tylko przygaszają światła do jazdy w dzień. Fabryczne światła do jazdy w dzień w wielu nowszych samochodach tylko przygasają, nie wyłączają się. A mi chcieli strugnąć mandacik panowie policjanci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Konrad my mówimy o pseudo xenonach że bez sprysków i poziomowania nie można na nich jeździć światła dzienne to inna bajka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konrad

Wladi czytałem o czym jest rozmowa. Wiem, że nie o światłach do jazdy w dzień. Napisałem o tym, bo tak jak Power-Kris napisał, że takie światła których niemożna sobie założyć do samochodów bez spryskiwaczy świateł i samopoziomowania, ale w nowych samochodach fabrycznie są montowane, tak światła do jazdy w dzień które nie wyłączają się po włączeniu świateł mijania montowane są fabrycznie, między innymi w KIA którymi śmigają policjanci, a za tak działające światła (z homologacją) pan policjant chciał wypisywać mi mandat. Napisałem o tym w tym miejscu, bo jest to kolejny przykład nienormalności. Cwiartek może Ty wiesz jak to się ma jeśli chodzi o zgodność z przepisami!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

A w tych nowych autach gdzie światła do jazdy w dzień się przyciemniają a nie wyłączają nie są one czasem jako pozycyjne wykorzystywane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konrad

No chyba nie. Chociaż nie mam pewności. Wydaje mi się jednak, że to są światła do jazdy w dzień, a nie pozycyjne.

Znalazłem na allegro taką aukcję. Generalnie chodzi  zdjęcie reflektora. Wygląda mi to tak, jakby były tam wbudowane pozycyjne, kierunkowskazy, mijania, drogowe i właśnie te nieszczęsne światła do jazdy w dzień.

http://allegro.pl/lampa-reflektor-lewa-kia-ceed-2012-2015-i5699189996.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek

A w tych nowych autach gdzie światła do jazdy w dzień się przyciemniają a nie wyłączają nie są one czasem jako pozycyjne wykorzystywane?

Dokładnie , w a5 miałem dzienne w dzień i te same przyciemnione po włączeniu ksenonów jako pozycyjne . W pozycji pozycyjnych na włączniku też tylko się te dzienne świeciły.

Gdyby to było niezgodne z przepisami żadne nowe auto nie przeszłoby przeglądu , nowe auta zanim trafią do nabywcy i zostaną zarejestrowane też muszą przejść przegląd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konrad

To znaczyłoby, że na tych światłach nie można jeździć prawda?Oczywiście bez włączonych świateł mijania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

to se dorobisz :grin:

Mamy nadzieję, ze diagności będą zwracać szczególną uwagę na pomiar emisji spalin z silników benzynowych oraz wysokoprężnych"

A emisji z elektrycznych juz troche mniej :polew:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
puchaczruchacz

Co mam zrobić jak z tłumików końcowych idzie ogień na pełnym gazie ? Gdzie mi podbiją przegląd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Serwis Robotnicza (centrozłom) :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Czyżbyś miał auto na podtlenek azotu

iPhone wladiego

Edytowane przez wladi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
puchaczruchacz

Serwis Robotnicza (centrozłom) :grin:

ale ono całkiem sympatycznie jedzie... mam wlać wodę do wydechu na czas przeglądu, żeby ogień zgasić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Bez spamu tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

Weszły już te nowe przepisy dotyczące przeglądów czy nie? Miał być jakiś taki myk ze się płaci przed przeglądem a jak nie przejdziesz to po kasie.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Miało być od 4 stycznia ale przesunęli na 2017r bo nie wyrobili się z przygotowaniem systemu teleinformatycznego. Zmiany jakie będą to właśnie płatność przed przeglądem i jak bedzie wynik negatywny to rzecz jasna do poprawki w przeciągu 14 dni. Oprócz tego ma wejść cepik 2.0 , oznacza to że każdy przegląd bedzie rejestrowany w centralnym systemie, nawet ten negatywny. Przykład: na jednej stacji samochód nie przechodzi przeglądu , klient jedzie na inną do Janusza co klepie wszystko jak na poczcie :grin: . Pan Janusz juz bedzie widział za co pojazd miał wynik negatywny i byłby samobójcą gdyby klepnął pieczątkę. Jednym słowem ciężko bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

W sumie zmiany można by powiedzieć na lepsze bo wykoszą niektóre śmietniki ale też lipa dla niektórych modów.  Wczoraj robiłem przegląd to 4 razy przełączał światła i nie mógł zatrybić o co kaman a w końcu nic nie powiedział  :decayed:  Teraz mam dzienne po odpaleniu auta, po przełączeniu na postoje nic/ciemność( ledowe mam przepalone bo podoba mi się jak tylko ksenon świeci) no i na końcu tylko ksenon. Za rok pewnie już mi nie podbije  :kwasny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania