Skocz do zawartości
CWIARTEK

Przeglady techniczne pojazdów- pytania

Rekomendowane odpowiedzi

uszol

Jest jakiś mandat za fele wystające poza obrys auta ćwiara czy tylko dowód mi zabierają? I czy jeśli "nie mam" przy sobie dowodu to i tak mi go zabiorą w ten sposob, że te dostane pismo od starostwa czy policji aby zgłosić się z dowodem? 

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Na pewno Ci zabierają za fele to bez dwóch zdań ale jak nie masz to pewnie wezwanie jakieś wystawiają tak jak mówisz

iPhone wladiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Generalnie interesowało by mnie to czy mogą mi za to mandat wystawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rafi78
Generalnie interesowało by mnie to czy mogą mi za to mandat wystawić

Tak Mati mogą... Zawszę się znajdzie ktoś kto się przyjebje

wykręcone z betoniarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Wszedzie czytam o zabraniu dowodu nigdzie nie ma mandatu, jest jakiś przepis, który o tym mówi? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek

Uszol ale co ci za roznica czy masz mandat czy nie jak i tak przy zabraniu dowodu jestes lzejszy 100pln za przeglad i z tego co pamietam ok 180pln za odbior dowodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol
16 minut temu, klysek napisał:

Uszol ale co ci za roznica czy masz mandat czy nie jak i tak przy zabraniu dowodu jestes lzejszy 100pln za przeglad i z tego co pamietam ok 180pln za odbior dowodu

:2smiech: 20zł dodatkowy przegląd, odbiór dowodu? Za co mam płacić za to, że odbieram dokument który już jest wyprodukowany? Może niech sie Cwiartek wypowie.

Wyczytałem, że 100zł max mogą wlepić i zabrac dowód.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek

to mi jak zabrali w ciezarowce byla oplata pelen przeglad + 20 pln tak jak mowisz od kazdej usterki i wykup dodowdu z WK ok 200 pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Nie ma opłaty za odebranie dowodu po zatrzymaniu. Przynajmniej tak piszą tutaj i ja nigdy nie slyszalem, żeby ktoś dowód odkupował od WK 

http://www.auto-swiat.pl/prawo/jak-odzyskac-zatrzymany-dowod-rejestracyjny/9w1lp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek

moze przy zespolach pojazdow jest inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK
Wszedzie czytam o zabraniu dowodu nigdzie nie ma mandatu, jest jakiś przepis, który o tym mówi? 

Za brak dokumentu przy kontroli 50zl mandatu. Przynajmniej tak we Wrocławiu jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

To wiem ale chodzi mi o to czy moge dostać ten mandat za felgi wystajace poza obrys czy tylko dowód mi zabieraja? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
vwbartus

To wszystko zależy od pana Misiaka jak chce to Ci  wlepi mandat a jak nie chce to Ci nie wystawi z kołami wystającymi jeżdżę już klika ładnych parę lat i tylko raz przy kontroli się doczepili o koła ale przymknął oko i się rozeszło po kościach . jako takiego taryfikatoru  na temat wystających kół nie ma .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rafi78
To wiem ale chodzi mi o to czy moge dostać ten mandat za felgi wystajace poza obrys czy tylko dowód mi zabieraja? 

Dla mnie jest logiczne że tylko dowód skory jest podejrzenie że pojazd nurt spełnia wymogów dopuszczonego do ruchu zgodnie z prawem o ruchu drogowym

wykręcone z betoniarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rafi78

Mandat za brak dokumentu tylko

wykręcone z betoniarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rafi78

Tylko są tez przypadki że za zbyt głośny wydech powyżej normy czy nadmierne dymienie leci dowód i mandat do 300 zł

wykręcone z betoniarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol
3 minuty temu, Rafi78 napisał:

Dla mnie jest logiczne że tylko dowód skory jest podejrzenie że pojazd nurt spełnia wymogów dopuszczonego do ruchu zgodnie z prawem o ruchu drogowym

wykręcone z betoniarki

Też mi się tak wydaje bo policja może tylko skontrolować a nie stwierdzić usterkę. Dowód mogą mi zabierać nawet raz w miesiącu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol
1 minutę temu, Rafi78 napisał:

Tylko są tez przypadki że za zbyt głośny wydech powyżej normy czy nadmierne dymienie leci dowód i mandat do 300 zł

wykręcone z betoniarki

Ale to mogą zmierzyć i w przepisach jest chyba określone do ilu dB może wydech hałasować a jeszcze nie widzialem policjanta z linijka mierzącego odstające koła :decayed: Z resztą żeby u mnie jeszcze jakoś mega wystawało. Dzięki za podpowiedzi panowie :notworthy:

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rafi78
Ale to mogą zmierzyć i w przepisach jest chyba określone do ilu dB może wydech hałasować a jeszcze nie widzialem policjanta z linijka mierzącego odstające koła decayed.gif Z resztą żeby u mnie jeszcze jakoś mega wystawało. Dzięki za podpowiedzi panowie notworthy.gif

Mati nie musi mierzyć wystarczy wzrokowo że mu się nie spodoba twoja facjata a felga może wystawać cm za obrys i już ma podstawę żeby dowód poleciał... Ale jak już mówiłem są taborety i taborety

wykręcone z betoniarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Dokładnie jak trafi się na mendę to do wszystkiego się będzie czepiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

Mnie wczoraj capneli za przeciwmgielne, popatrzył sie na blotnik chlorowy podrapal po glowie zapytal co za ledy bo mi prawy mryga i puścił dalej bez kosztów ;) nigdy nie mialem problemu z kołem a mi pół opony za obrys wystaje :grin:
wystukane młotkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

A w przeciwmgielnych to co im nie pasowało ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Pewnie jechał na postojach + przeciwmgielnych :decayed:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

A to tak . To działa jak płachta na byka.emoji23.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Kminie jeszcze jedną rzecz na obecnym setupie koła mi wystają za obrys auta patrząc od góry i bez dwóch zdań jak będzie menda to dowód leci. Ale.. pójde niżej z przodem koło się schowa albo zrówna z rantem błotnika. Tak samo będzie z tyłem(camber). Teoretycznie jest ok bo patrząc od góry koła będą na równi z rantem bądź leciutko schowane ale wiadomo, że od dołu jeszcze bardziej będzie wystawać poza obrys niż wcześniej ze względu na negatyw i co teraz zaś dowód leci czy może naskoczyć niebieski w takiej sytuacji?

Dnia 22.09.2016 o 00:17, TyBucu napisał:

nigdy nie mialem problemu z kołem a mi pół opony za obrys wystaje :grin:

Patrząc od przodu to i mi wystaje prawie pół opony istotne jest ile wystaje patrząc od góry na błotnik bo to są najdalej wysunięte punkty w karoserii na szerokość

WP_20160921_10_10_20_Pro.jpg

@UP

Wyczytałem, że górna krawędź opony nie może wychodzić na zewnątrz pionowej linii dotykającej krawędzi błotnika. Czyli koło "od dołu" może wystawać przy negatywie /-- gdyż góra opony mieści się w błotniku :clap:

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania