Skocz do zawartości
CWIARTEK

Przeglady techniczne pojazdów- pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Rafi78

Dobrze wyczytałeś Mati, schowasz górę, zrobisz pośmiewisko na dzielni ale dowód ocalisz

wykręcone z betoniarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

niech @CWIARTEK mnie poprawi o ile sie myle ale w praktyce wygląda to inaczej, przystawia wasserwage do błotnika i ma być luz w pionie, poziomica nie może dotknąć koła nawet troche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Jeśli tak jest to faktycznie lipa bo luzu nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas
14 godzin temu, uszol napisał:

Kminie jeszcze jedną rzecz na obecnym setupie koła mi wystają za obrys auta patrząc od góry i bez dwóch zdań jak będzie menda to dowód leci. Ale.. pójde niżej z przodem koło się schowa albo zrówna z rantem błotnika. Tak samo będzie z tyłem(camber). Teoretycznie jest ok bo patrząc od góry koła będą na równi z rantem bądź leciutko schowane ale wiadomo, że od dołu jeszcze bardziej będzie wystawać poza obrys niż wcześniej ze względu na negatyw i co teraz zaś dowód leci czy może naskoczyć niebieski w takiej sytuacji?

Patrząc od przodu to i mi wystaje prawie pół opony istotne jest ile wystaje patrząc od góry na błotnik bo to są najdalej wysunięte punkty w karoserii na szerokość

WP_20160921_10_10_20_Pro.jpg

@UP

Wyczytałem, że górna krawędź opony nie może wychodzić na zewnątrz pionowej linii dotykającej krawędzi błotnika. Czyli koło "od dołu" może wystawać przy negatywie /-- gdyż góra opony mieści się w błotniku :clap:

Zależy na kogo natrafisz ::): Jak służbista to z kijem Ci stanie i będzie sprawdzał czy wychodzi poza błotniki... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Dziś była "pierwsza kontrola", w cudzysłowie bo nie zatrzymali mnie ale objechali wkoło na parkingu i bacznie się przyglądali z każdej strony i pojechali, chyba nawet domyślam się czemu:

"Pojazd samochodowy wyposaża się w:... 10) błotniki lub inne elementy nadwozia o szerokości nie mniejszej niż szerokość opony

W moim przypadku opona mieści się w błotnikach, mówiąc opona mam na myśli również ścianki. One też mieszczą się w błotnikach, wystaje sam rant felgi. Z drugiej strony wiem, że istnieje przepis, które przeczy temu w/w ze względu na to, iż stwierdza że koło czyli felga i opona :facepalm: nie może wystawać poza obrys pojazdu. Polskie prawo niestety jest nie spójne ale przynajmniej w razie kontroli z prawdziwego zdarzenia mam jakiekolwiek argumenty. Z czysto logicznego punktu widzenia wystająca felga a właściwie jej rant nie stwarza zagrożenia (wg mojej interpretacji i na przykładzie mojego auta). No bo co sie może stać? Nawet przy ekstremalnej sytuacji typu potrącenie przechodnia, przecież nie wkręci mu się noga, cokolwiek w koło nie sądze też, że zawadzenie o rant spowodowało by wciągnięcie pod koła. Chodzi o opone a konkretnie bieżnik spod, którego mogą lecieć kamienie, błoto. Może taka gadka przekona niebieskich jeśli uparcie będą chcieli zabrać dowód. Temat myślę, że wyczerpany. Podsumowując, niestety zależy na kogo sie trafi, jedyny ratunek to lekkie kąty a jesli i o to będą się czepiać. Cóż jakoś będę musiał z tym żyć. Będę informował jak to jest w praktyce póki co odpukać :msn-wink:

przod.jpg

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

A w jakim byli wieku ? Może po prostu chcieli oblukać furę z ładnym kołem .

Prawda jest taka że gdyby mieli argumenty to by z nich skorzystali i mandat by był. 

Edytowane przez jacek70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Jak to jest z ustawianiem zbiezności na gwincie, idzie do zrobić tak żeby auto nie myszkowało i dobrze sie prowadziło? Z tego co wiem to zakłady specjalizujące się w tym mają konkretne nastawy pod dany rodzaj zawieszenia a tutaj przy mocnej glebie jak to wygląda?

I drugie pytanie czy przy robieniu zbieznosci rozmiary kół mają jakieś znaczenie, tzn jak przyjade na 15" a założe później 18" to mogą się kąty rozjechać?

Dwa razy odkręcałem sanki od podłużnic, milion razy kręciłem gwintem w między czasie kilka razy wyciągałem amory. W końcu przydało by się ustawić zbiezność po zimie bo nie chce po pierwszym sezonie stracić nowych opon stąd moje pytania. Ćwiara ogarniasz takie tematy, macie sprzęt u siebie do tego?

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek
4 godziny temu, uszol napisał:

I drugie pytanie czy przy robieniu zbieznosci rozmiary kół mają jakieś znaczenie, tzn jak przyjade na 15" a założe później 18" to mogą się kąty rozjechać?

Koło czy to 18'' czy 15'' w teorii powinno mieć wraz z oponą tą samą średnicę , przy 18'' tylko jest więcej felgi a mniej opony więc nie ma to wpływu na geometrię 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

No chyba że ktoś założy oponę nie proporcjonalną do tego co mówisz i parametry już będą inne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
vwbartus
8 godzin temu, uszol napisał:

Jak to jest z ustawianiem zbiezności na gwincie, idzie do zrobić tak żeby auto nie myszkowało i dobrze sie prowadziło? Z tego co wiem to zakłady specjalizujące się w tym mają konkretne nastawy pod dany rodzaj zawieszenia a tutaj przy mocnej glebie jak to wygląda?

Dwa razy odkręcałem sanki od podłużnic, milion razy kręciłem gwintem w między czasie kilka razy wyciągałem amory. W końcu przydało by się ustawić zbiezność po zimie bo nie chce po pierwszym sezonie stracić nowych opon stąd moje pytania. Ćwiara ogarniasz takie tematy, macie sprzęt u siebie do tego?

Ja od zawsze kiedy ruszam gwintem więcej niż 1 cm. jadę na zbieżność i zawsze na docelowych kołach i nie ważne czy to setup zimowy czy letni i tylko raz na srogiej glebie miałem problem bo lasery się nie widziały ale przyszedł jakiś bardziej ogarnięty diagnosta i teraz tylko do niego jeżdżę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Problem jest z tym ze żadne urządzenie do geometrii nie ma w swojej bazie danych zawieszeń gwintowanych czy innych zamienników. Ustawia się na danych z najniższych sportowych ale czy to jest w 100% dobrze to nikt nie da gwarancji a na zawieszeniu ori masz pewność ze jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Mam dwa setupy 195/65/15 na 6J i 205/35/18 na 9J, beda sie znacznie roznily srednice tych kół? Sa jakies kalkulatory? Pytam bo np. dojechac na moich kołach do wrocka jezeli nie znajde nikogo w okolicy to bedzie wyzywanie :|

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek

Wpisz w Google kalkulator kół i będziesz miał 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Umieszczenie blachy w taki sposob jak na zdjęciu będzie legalne?(ewentualnie jeszcze na środku) Coś mi się kojarzy, że jest minimalna odległość blachy od ziemi wymagana ale jaka to ma być odległość? 

pobrane.jpg

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Nie pamietam teraz ale chyba było na wysokości min 35cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Czyli mogę zapomnieć o legalności blachy w tym miejscu :facepalm: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
vwbartus
9 minut temu, uszol napisał:

Czyli mogę zapomnieć o legalności blachy w tym miejscu :facepalm: 

Koła wystają po 2 cm a Ty sie przejmujesz tablicą :bag: Jeździłem 3 lata z rejestracją za szybą i nie miałem z tego powodu żadnych nieprzyjemności , owszem przy kontroli jakieś tam ''ale'' było ale zawsze kończyło się tym że kazali mi ja umiejscowić na miejscu to wyciągałem przyssawki i ją montowałem przy nich , odjeżdżałem tak aby mnie nie widzieli i ściągałem ją z powrotem za szybę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Czy na motorynce do 125ccm mozna jezdzic na kat B? Jak to dokladnie z tym jest?

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Do 125 można jeździć bez prawo jazdy na motor 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

A nie jest tak, że trzeba mieć prawo jazdy minimum 3 lata żeby móc wsiąść na 125ccm? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

No to jest jeden z warunków, również jest napisane że moc nie może przekraczać 11kW 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Jeszcze są jakieś warunki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Toć napisałem...min 3 lata prawko, max 125 pojemność i moc nie może przekraczać 11kW 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

:hi:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Co prawo mówi o drl w długich (mam na myśli, te moduły allegrowe które zmniejszają moc żarówki do 30%)? :naughty: I przede wszystkim czy ktoś wie jak to jest w praktyce czepiają się policjanty czy nie ma reguły?

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania