Skocz do zawartości
CWIARTEK

Przeglady techniczne pojazdów- pytania

Rekomendowane odpowiedzi

CWIARTEK
Coś się dzieje jak spóźnię się z przeglądem? 

Narazie bez konsekwencji, No chyba że policja zatrzyma Cię do kontroli to dowód rejestracyjny zostanie zatrzymany i mandat do 500zł.

Od 30 października zmienia się jedynie to że za przegląd trzeba będzie zapłacić przed badaniem, niezależnie od wyniku. Przed przeglądem diagnosta pobiera opłatę i pobiera raport pojazdu z cepik. W rejestrze rozpoczyna przegląd i po sprawdzeniu auta zakańcza z określeniem wyniku. Będzie można określić jak długo trwał przegląd. W cepik będą widniały informacje czy czasem 10 minut temu ten samochód nie był na innej stacji i nie dostał negatywa.
Poza tym kilka usterek które są teraz jako drobne będą jako istotne, np. brak adnotacji w dowodzie Hak lub Gaz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

No to każdy normalny chyba jak jedzie bez przeglądu powie poprostu że nie ma dokumentów

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Policja sprawdzi w cepik że nie masz przeglądu i wtedy dowodu nie zabierze ale mandat może być przy górnej granicy. Już się wzięli na sposób na cwaniaków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

To widzimy się po 10-tym listopada :naughty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

No najlepiej 11-go

dodano 37 minut później  

Ja dziś instalowałem certyfikaty i próbne połączenie z cepik zrobiłem

f6ec9998286b90390ab273626a6993dc.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RobsonSNC

To i ja mam pytanie:
juz w jednym z pierwszych postow w tym dziale napisales,ze...

W dieslu mierzy sie zadymienie spalin. Procedura pomiaru jest taka ze trzeba wkręcić silnik do max obrotów i wykonuje sie 2-3 pomiary, wczesniej przed pomiarem należy przedmuchać silnik. Jak wiadomo w klekocie egr przy wolnych obrotach jest otwarty natomiast przy pełnym bucie zamknięty. Czyli z zaślepionym zaworem egr zadymienie przy pełnym obciazeniu silnika bedzie mniejsze. Mierzyłem na swoim aucie które ma wyłączony w mapie egr i zaślepiony, i zadymienie było w okolicach 33%. Norma dla pojazdów z turbiną to 52%
W zeszlym roku bylem na przegladzie jeszcze ze sprawnym EGR,pozniej zdechl i teraz mam zaslepiony i wylaczony programowo.Z tego co napisales,pomiar spalin powinnien wyjsc w normie,ale co,gdy diagnosta zajrzy pod maske i ujrzy zaslepiony EGR? Czy moze przez to nie podbic przegladu i kazac zalozyc sprawny EGR? Pytam,bo nie usmiecha mi sie znow wydawac 400-600PLNow na EGR, ktory pewnie znow po pol roku padnie,tylko po to,zeby przeszedl przeglad.284d42f8f9645e325c94e8f445b86923.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Może nie podbić, oczywiście.

Tabelka usterek 6.1.9.b Niezgodna z prawem przeróbka silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RobsonSNC

Tak myslalem...
Zazwyczaj jezdze na przeglady u siebie w Siechnicach,bo dosyc szczegolowo trzepia tam auta,a mi to pasuje,bo przynajmniej wiem,co sie dzieje z autem i jak cos znajda (co sie jeszcze nie zdarzylo),to od razu czlowiek wie,co ma do roboty,zeby auto bylo w pelni sprawne pod wzgledem technicznym.Ale w tym przypadku jestem swiadom zmiany,na ktora sie zdecydowalem i jest to dla mnie lepsze (i tansze) rozwiazanie,niz inwestowac co chwile w sprawny EGR.
Ale dziekuje za odpowiedz! Teraz wiem,ze bede musial podjechac na przeglad z moim kolega,Kazimierzem Wielkim,i wtedy moze przymkna oko na ta zaslepke EGRa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Ja tam jeździłem kiedyś jak malucha miałem. Starzy łapówkarze, tylko czekali żeby im w łapę dać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

ta a u mnie nawet dobrze auta nieprzetrzepie i już mówi że wsio okey wg mnie to słabo troche ale cóż zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RobsonSNC
Ja tam jeździłem kiedyś jak malucha miałem. Starzy łapówkarze, tylko czekali żeby im w łapę dać
To moze ja,Prezesie,do Ciebie zajade?Ustawie sie z Uszolem,slyszalem,ze On bogato urodzony,to po kolezensku zaplaci za Nas dwoch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552
To moze ja,Prezesie,do Ciebie zajade?Ustawie sie z Uszolem,slyszalem,ze On bogato urodzony,to po kolezensku zaplaci za Nas dwoch.
Może i ja sie załapie :placz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

To będzie 3 razy negatyw jakby się uparł :decayed: Jeden zaślepiony egr, drugi brak samopoziomu w bixach a trzeci nawet na rolki nie wjedzie bo za nisko :placz:

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552
To będzie 3 razy negatyw jakby się uparł :decayed: Jeden zaślepiony egr, drugi brak samopoziomu w bixach a trzeci nawet na rolki nie wjedzie bo za nisko :placz:
Plus pęknięta szyba :placz: cii samopoziom bedzie do przeglądu sie chyba wyrobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RobsonSNC
hahaha Dobre! Ale co prawda,to prawda,slabo to wyglada! Cwiartek na Nas zarobi na bilety do Anglii,jesli go ublagamy,zeby Nam z takimi,,usterkami"przeglady podbil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232
Dnia 3.10.2017 o 15:12, RobsonSNC napisał:

Tak myslalem...emoji21.png
Zazwyczaj jezdze na przeglady u siebie w Siechnicach,bo dosyc szczegolowo trzepia tam auta,a mi to pasuje,bo przynajmniej wiem,co sie dzieje z autem i jak cos znajda (co sie jeszcze nie zdarzylo),to od razu czlowiek wie,co ma do roboty,zeby auto bylo w pelni sprawne pod wzgledem technicznym.Ale w tym przypadku jestem swiadom zmiany,na ktora sie zdecydowalem i jest to dla mnie lepsze (i tansze) rozwiazanie,niz inwestowac co chwile w sprawny EGR.
Ale dziekuje za odpowiedz!emoji4.png Teraz wiem,ze bede musial podjechac na przeglad z moim kolega,Kazimierzem Wielkim,i wtedy moze przymkna oko na ta zaslepke EGRa.emoji12.png

Zawsze możesz pojechać gdzieś indziej na przegląd a później pojechać tam gdzie sprawdzają dokładnie, zapłacić 20 zł i Ci sprawdzą tak jak na przeglądzie ale już nie będziesz się martwił czy przejdzie przegląd czy nie 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70
17 minut temu, k232 napisał:

Zawsze możesz pojechać gdzieś indziej na przegląd a później pojechać tam gdzie sprawdzają dokładnie, zapłacić 20 zł i Ci sprawdzą tak jak na przeglądzie ale już nie będziesz się martwił czy przejdzie przegląd czy nie 😀

Lepiej jest pilnować aby auto było zawsze sprawne  ( postojówki też :placz:)  a wtedy i bezpieczniej , i nie martwisz się o przegląd. ☺✌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RobsonSNC

Swojego auta jestem pewien,staram sie pilnowac,zeby technicznie zawsze wszystko gralo (nawet jesli chodzi o postojowki ),tyle ze na poczatku roku zaslepilem EGR i moje pytanie bylo,czy jak zobacza zaslepki,to czy moga sie doczepic?I,jak napisal kilka postow wyzej Cwiartek,nie jest to w tym przypadku zadna usterka,tylko niezgodna z prawem przerobka silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Szczerze mówiąc to wątpię aby się dopatrzyli a jeśli nawet to nie powinno ich to  obchodzić.  No chyba że  emisja spalin będzie niedopuszczalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232
14 minut temu, jacek70 napisał:

Lepiej jest pilnować aby auto było zawsze sprawne  ( postojówki też :placz:)  a wtedy i bezpieczniej , i nie martwisz się o przegląd. ☺✌

Chyba Jacuś nie zrozumiałeś co napisałem 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70
6 minut temu, k232 napisał:

Chyba Jacuś nie zrozumiałeś co napisałem 😀

Zrozumiałem . - po pierwsze  kto zrobi przegląd za 20 zł :placz:

A po drugie to czytałeś post prezesa ?  Wchodzi przepis że najpierw będziesz płacił a potem dopiero będzie  przegląd. No chyba że umówić się na kontrolę stanu technicznego nie w ramach przeglądy okresowego to za dodatkową kasę możliwe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RobsonSNC
Szczerze mówiąc to wątpię aby się dopatrzyli a jeśli nawet to nie powinno ich to  obchodzić.  No chyba że  emisja spalin będzie niedopuszczalna.
Jaca,generalnie moj silnik jest caly zabudowany (zdjecie ponizej),ale jak sie zajrzy w szczeline miedzy oslona dolotu a centralna pokrywa silnika,to widac zaslepke (zdjecie wrzucalem wczesnie w zapytaniu).
Z tego,co wyczytalem w tym watku,spaliny powinny byc w normie,a nawet,jak napisal Cwiartek,powinny wyjsc ponizej.Mnie tylko interesowalo,czy sam fakt zobaczenia przez diagnoste zaslepionego EGRa moze poskutkowac niepodbiciem przegladu,wskazaniem na zalozenie sprawnego EGR i ponownego powrotu na przeglad w celu sprawdzenia usuniecia usterki,bo to generuje niepotrzebne dla mnie koszty (zakup EGR+ponowne placenie za przeglad),a tego chcialbym uniknac.Z zaslepionym EGRem jezdzi mi sie calkiem przyjemnie.595dbf38cc0750c90caa26a90efcacb4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Uwierz żaden nie zauważy . A jeśli nawet , a spaliny masz ok to za przeproszeniem g..o go to powinno obchodzić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232
34 minuty temu, jacek70 napisał:

Zrozumiałem . - po pierwsze  kto zrobi przegląd za 20 zł :placz:

A po drugie to czytałeś post prezesa ?  Wchodzi przepis że najpierw będziesz płacił a potem dopiero będzie  przegląd. No chyba że umówić się na kontrolę stanu technicznego nie w ramach przeglądy okresowego to za dodatkową kasę możliwe. 

No jednak dobrze nie przeczytałeś, czytaj aż zrozumiesz :biggrin: - ja tam nic nie pisałem o przeglądzie za 20 zł, tylko o tym, że jak zrobi przegląd na stacji, która się do tego przeglądu do przykłada to po tym przeglądzie niech pojedzie do tych co się przykładają i mu całe auto sprawdzą za 20 zł ale przegląd już będzie miał zrobiony na wcześniejszej stacji diagnostycznej :biggrin:

A co do płacenia przed, są ludzie i ludzie, można zawsze zrobić przegląd na lewo :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70
3 minuty temu, k232 napisał:

przegląd na lewo

Nie skomentuję - przecież to dla Twojego dobra .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania