Skocz do zawartości
lisek120

A4 B6/B7 Przegub

Rekomendowane odpowiedzi

lisek120

Witam
2 meisiące temu wymieniłem przegub na nowy bodajże spidana. Zrobiłem około 400 km oakzało się że opaska nie trzyma felga cała w smarze doradził mi mechanik eżbym zrzucił opaske i wcisnął tubke smru bo nie wiadomo ile wyleciało. Założyłem nową opaskę niby spoko trzymała nie szło jej ruszyć. Po ooło 1,5 K km zauważyłem znowu brudną felgę poobiłem 8 na placu i nic cisz, ale na mokrej trawie okazało się że jak skece max w lewo na mokrej trawie pry zaciągniętym reznym coś strzela w kole. Po zdjęciu okazało sie że opaska ma dliatny luz i przy skecaniu kołami deliatnie się przesuwa i wtedy wyciska smar... Czy teraz wystarczzy znowu wciśnąć smar czzy lepiej go wyjąć i zamontować od nowa? I czy w ogóle jest jeszcze d uratowania?

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomcrack27

Ja bym to rozebrał i zobaczył w jakim stanie jest przegub skoro mówisz ze przy skręcie coś stuka :afro:

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

No i piszemy mówisz przez ó. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lisek120
Ja bym to rozebrał i zobaczył w jakim stanie jest przegub skoro mówisz ze przy skręcie coś stuka :

No strzela i to raczej w przegubie..... 2 miesiace przegub.... Kupilem smar i opaski jutro bede dzialal. I tak jak mowie przy wyjezdzaniu z krzyzowek przy skrecie itp nic nie slychac dopiero przy max skrecie na trawie i ryciu sie odzywa i to glosno mam nadziej ze jak przesmaruje od nowa i zaloze tak jak winno byc to bedzie jeszcze oki.... Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lisek120

Co myslicie o zastapieniu ory opasek od gumy tymi skrecanymi beda lepiej trzymac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomcrack27

skrecane napewno beda lepiej trzymaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lisek120

Z tego co przyczajalem zmiescic tez sie zmieszcza wiec chyba tym razem zloze na skrecanych. A jak ze smarem do gumy tez wciskac czy tylko tyle ile do przegubu...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lisek120

PAny wyczyscilem nasmarowalem i zalozylem na miejsce. Wczoraj mala traska dzisiaj patrze fela znowu cala w smarze... Guma wskakuje na rant na przegubie bo nawet to slychac opaska elegancko zacisniete ze lewo prawo nie ruszysz. ALE przy max skrecie w lewo lub prawo opaska delikatnie przesuwa sie z oslona i wtedy wyciska smar. I tak juz 3 raz juz mi sil brak do tgo. Podpowie ktos co moge zle robic? Czy ta oslona jest zla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lisek120

No wiec sprawa zalatwiona. Gosciu mnie oswiecil ze sa dwa rodzaje oslon plastykowa ( doniej trzeba miec specjalna zaciskarke) i gumowa tu wystarczy sprzet z domu typu opcazki. Ja mialem ta twarda teraz zalozylem gumowa i jest oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lisek120

HEH dlugo sie nie nacieszylem dzisaj patrze a fela w smarze.... Sciaglem kolo i okazalo sie ze jest mala dziurka w oslonie... Moze ktos poleci jakoms dobra firme z ktorej oslona wytrzyma dluzej niz miesiac, zaznaczam ze musi byc gumowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bartek1605

bierz LOBRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konrad

Problem w tym, że nawet dedykowane osłony mogą różnić się od siebie. Miałem taką sytuację w B5. Zauważyłem pęknięcie osłony więc kupiłem nową. Okazało się, że nowa jest troszkę krótsza od tej która była założona. W sklepie gość chciał mi udowodnić, że nie mam racji. Wyjął trzy różne osłony i okazało się, że dwie były takie same, a jedna znowu krótsza.
Piszesz, że praktycznie nowy przegub trzeszczy na mokrej trawie, a na twardej nawierzchni nie trzeszczy. Może na trawie mocniej ciśniesz w pedał, a na twardej nawierzchni ruszasz delikatnie?

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lisek120

Tym razem zakupile oslone z gknu ale GUMOWA i ta na oko najlepiej pasi do mojego przegubu. Ma tez rancik od wewnetrznej strony ktory wchodzi w odpowiednie miejsce na przegubie mam nadzieje ze teraz juz bedzie git. Konrad nie wiem moze to nie przegub ... bo oslona od tarczy hamulcowej byla na rogu przytarta moze ona jakos wadzila przy max skrecie... Na asfalcie tez czasami ruszam zrywnie z krzyzowki jak narazie sie nie odezwal i oby tak bylo;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Konrad

Dźwięk strzelającego przegubu jest dosyć charakterystyczny. Gdyby jednak zdarzyło się, że to przegub, czego oczywiście nie życzę Ci, to zapewne możesz go reklamować. Jeśli widzisz otarcia na osłonie tarcz hamulcowych to spróbuj delikatnie odgiąć osłonę i sprawdź co będzie się działo.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lisek120

No właśnie odgiąłem delikatnie tą osłone jakiś miesiąc temui narazie żadnego charakterystycznego dźwięku nie słyszałem ;d W sumie próby na trawie nie robiłem i robić nie zamierzam, ogólnie nie jeżdżę w trybie PSJ więc jakby to był on to na pewno by "krzyczał".

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania