Skocz do zawartości
azure

A4 B6/B7 [A4 B6] zmiana przetwornic xenonów

Rekomendowane odpowiedzi

azure

Temat rozpocząłem w innym wątku, jednak przenoszę się tutaj, żeby nie śmiecić.

Generalnie chodzi o to, że jedna z moich wspaniałych przetwornic (valeo) umiera. I teraz szukam najrozsądniejszego, a przy tym w miarę taniego rozwiązania. Mam A4 z bixenonem, oryginalne przetwornice Valeo. Zmienione odbłyśniki i soczewki na te z A4B8, zamontowane na adapterach.

Podobno gniazdo umożliwia montaż różnych żarników, nie tylko D1S (jeszcze nie weryfikowałem).

Na początku widziałem takie wyjścia:

1. regenerować posiadaną przetwornicę Valeo

2. wywalić te przetwornice i kupić inne (jakie i ewentualnie gdzie) pod D1S

3. wywalić przetwornice oraz żarniki i przejść na jakieś inne, mniej awaryjne.

Po poradach Kolegów wychodzi, że rozsądnym wyjściem byłoby przejście na japońskie przetwornice Koito pod D2S.

W związku z tym mam parę pytań, być może ktoś przerabiał ten temat w swoim samochodzie:

1. czego dokładnie potrzebuję (przetwornice, nowe żarniki D2S, coś jeszcze)?

2. przeróbka elektryki i podłączeń - jak duży zakres? Jakie zwykle kable idą do przetwornicy: zasilanie +i-, sterowanie ON/OFF coś jeszcze? Co ze sterowaniem przysłoną w bixenonie...

3. czy mogą pojawić się błędy w komputerze samochodu przy zmianie przetwornic? Jak tak jak ich uniknąć :-)

4. czy przetwornica Kioto zmieści się w oryginalną klapkę z bixa A4B6?

Chciałbym rozpoznać temat, zebrać potrzebne rzeczy i kompleksowo rozwiązać ten problem.

Edytowane przez azure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

1. Przetwornice i żarniki nic więcej

3. Błędów napewno nie będzie

4. Koito trzeba rzeźbić bo nie podejdzie pod oryginalne miejsce po Valeo

iPhone wladiego

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rafi78

Co do pkt 4wystarczy lekko podciąć kawałek plastiku

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
azure

Ok, dzięki za wskazówki. To, że trzeba będzie coś dociąć to liczę się z tym. Mam jedynie nadzieję, że obędzie się bez jakichś dramatycznych wycinek :-)

Zastanawia mnie jeszcze dwie kwestie (trochę z uwagi na fakt, że już nie do końca pamiętam jak to wygląda wewnątrz lampy):

1. czy oryginalny wtyk idący do przetwornicy (to zapewne zasilanie) valeo będzie pasował do koito? Jeżeli nie to czy kupię wtyk pasujący pod koito, żeby odciąć oryginalny i wlutować nowy? Ma ktoś może z Was dokładne zdjęcia tej przetwornicy (np. z velsatisa). 

2. czy sterowanie poziomowaniem będzie działać?  Nie wiem czy ono wychodzi z przetwornicy czy z poza...

Edytowane przez azure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
arre

wtyk watpie by pasowal... raczej rzezba... kup przetwornice razem z wtykami ewentualnie mozna cos dorobic... ja mam wyprowadzone przewody i tyle

wazne przy koito by byly zamkniete szczelnie...

samopoziom nie ma nic do przetwornic - reguluje tylko silniczki

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
azure

To już mam pewien obraz tego co trzeba i co mnie czeka.

Teraz zostaje zakupić przetwornice, żarniki i wymyśleć jak to zabezpieczyć przed wilgocią.

Polecicie jakiś uszczelniacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
arre

To już mam pewien obraz tego co trzeba i co mnie czeka.

Teraz zostaje zakupić przetwornice, żarniki i wymyśleć jak to zabezpieczyć przed wilgocią.

Polecicie jakiś uszczelniacz?

ja wsadzilem w puszki elektryczne szczelne z castoramy pasowaly prawie idealnie

i zalalem silikonem i owinelem izolacja parciana

zarniki kupisz wtedy za 30 zl z homologacja europejska

u mnie w watku nawet gdzies foto jest z roznica miedzy hidem a zarnikiem za 30 zl na koito ;)

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rafi78

No bo po co przepłacać jak różnicy nie ma, Arka patent jest o tyle ciekawe że skuteczny bo wilgoć tam za cholerę się nie dostanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
azure

Panowie, macie może gdzieś na zdjeciach zanotowane który pin to plus a który minus w przetwornicy z versalki:

5_f.jpg?1464790595

Jak widzę konektorki standardowe, wtyk jakiś sobie dobiorę żeby to ręce i nogi miało.

dodano 9 minut później

Panowie, pomoże ktoś w określeniu który konektor jest PLUSem w przetwornicy velsatisowej? Ewentualnie jak to sprawdzić? Kiedyś gdzieś widziałem na necie metodę sprawdzenia, ale nie potrafię dokopać się do tego... :-(

Mam przetwornice, teraz muszę kupić jakieś żarniki (polecicie sprawdzone, tanie źródło?).

I na koniec poskładać to i jakoś umieścić w lampach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania