Skocz do zawartości
uszol

A4 B5 Różnice w dokładkach przedniego zderzaka przedlift/polift

Rekomendowane odpowiedzi

uszol

Dokładka zderzaka przedniego przedlift 95-99

Numery katalogowy:

- 8D0807110M - 6 cylindrowe benzyna i diesel (2.4; 2,5TDI; 2.6; 2.8), 4 cylindrowe diesel (1.9TDI 1Z; AFN), 4 cylindrowe benzyna (1.8T AEB)

Cena w ASO: 246.32zł

Elementy charakterystyczne

- obydwa boczne wloty pokazane na zdjęciu w lewym oraz dolnym rogu są niezaślepione

1467762195-U1445.jpg

Numery katalogowy:

- 8D0807110H -  4 cylindrowe diesla 1.9TDI (AFF, AHU), 4 cylindrowe benzyna (1.6, 1.8, 1.8T oprócz AEB)

Cena w ASO: 230.24zł

- obydwa boczne wloty zaślepione

1467762298-U1445.jpg

Dokładka zderzaka przedniego polift 99-01

Numery katalogowy:

- 8D0807110AA - 6 cylindrowe, diesel (2.5 TDI)
Cena w ASO: 318.26zł

- obydwa boczne wloty pokazane na zdjęciu w lewym oraz dolnym rogu są niezaślepione

1467760826-U1445.jpg

Numery katalogowy:
8D0807110AB - 6 cylindrowe, benzyna 110-142KW(2.4; 2.8), 4 cylindrowe diesel (1.9 TDI)
Cena w ASO: 297.50zł

- prawy boczny wlot zaśplepiony częściowo (na zdjęciu), na samochodzie byłby to lewy wlot

1467761388-U1445.jpg

Numery katalogowy:
8D0807110AC - 4 cylindrowe, benzyna 74-132kw (1.6; 1,8; 1;8T)
Cena w ASO: 318.26zł

- obydwa boczne wloty zaślepione

1467761569-U1445.jpg

Różnice między dokładką przedliftową a poliftową

Najłatwiej będzie zauważyć różnice na przykładzie dokładki przedliftowej 8D0807110H oraz dokładki poliftowej 8D0807110AA.

Przyjrzyjmy się dokładnie bocznym wlotom, w przedlifcie ma ona dwie linie pionowe na jeden wlot. Natomiast w polifcie na jeden boczny wlot przypadają aż trzy boczne linie. Warto też dodać, że przedliftowa dokładka będzie mniejsza jeżeli chodzi o szerokość w porównaniu do poliftowej. Wszystkie dokładki poliftowe są P&P na zderzak poliftowy tak jak wszystkie dokładki przedliftowe są P&P z tym, że na zderzak przedliftowy. UWAGA!!! Nie założymy dokładki przedliftowej na poliftowy zderzak i na odwrót, dokładki poliftowej na przedliftowy zderzak.

Kilka słów na temat dokładek

Ogólnie rzecz biorąc dokładki przednie w szczególności te poliftowe to towar mocno deficytowy. Jak wiadomo polift był produkowany 99-01. Czyli stosunku krótko w porównaniu do przedlifta(94-99). Ciężko jest kupić samą dokładkę poliftową w przyzwoitym stanie (nie popękaną, z całymi zaczepami), zazwyczaj ludzie nie chcą dekompletować zderzaków i sprzedają dokładki razem z nimi co znacznie podwyższa cenę końcową. Obecnie na rynku wtórnym maksymalna cena za dokładkę poliftową wynosi 100-150zł, reszta ofert od 150zł wzwyż to po prostu czysty wyzysk i szukanie jelenia. Natomiast dokładki przedliftowe mozna stosunkowo łatwo dorwać, ceny wahają sie w granicach 50zł-100zł. Uwaga również na aukcjach, często osoby handlujące piszą w ogłoszeniu, że dokładka jest poliftowa licząc na to, że ktoś kupi w ciemno. Przed kliknięciem kup teraz warto przypatrzeć się wytłoczeniom, o których wspominałem w różnicach dokładek i sprawdzić numery katalogowe.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
novwy

Wszystko fajnie ale skoro jest oryginał to jest też numer nie prościej umieścić numery dokładek przedlift i polift, będzie pewność jaka dokładka, ma ktoś chwile żeby coś w etce poszukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Znajde i doloze ale novwy jak kupujesz na alle czy olx czyli posilkujesz sie tylko zdjeciami to handlarze w du**e maja co sprzedaja i albo nr Ci nie podadza albo zly Ci napisza i klapa, mysle ze moja metoda lepiej sie sprawdzi w kazdym wypadku

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Misiek95

Jakiś czas temu kupiłem pękniętą poliftową za 50zł+ spawanie czteropak dla magika i wyszła igiełka...

a swoją tego samego dnia wystawiłem na olxa... połamaną, poprzecieraną na wylot i połataną na szybko trytytkami... poszła za 180zł a ludzie dzwonili średnio co 10 minut :grin: 

Pyta gościu o stan i czy sie nie połamie przy wysyłce. Mówie "Panie bardziej to sie już nie może połamać" a on "aa no to biore"  :2smiech:

Towar mocno deficytowy.. ktoś mi kiedyś wspominał że są zamienniki po ~180zł ale nie sprawdzałem tej informacji. Wiem natomiast że oryginał w aso okolice 500zł i znam człowieka co taki hajs zabulił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Ja swoja z jednym zaczepem urwanym pogonilem za 50zl gosciu 200km w jedna strone po nia jechal bo nie chcialo mi sie tego pakowac i wysylac :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania