Skocz do zawartości
karas3105

A4 B5 Luz koła. Dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

karas3105

Witam, mam problem z luzem przedniego prawego koła. A mianowicie sprawdzałem zawieszenie profilaktycznie i po ruszaniu kołem okazało się że jest spory luz tak jakby łożysko było uszkodzone lecz huczeć nie huczało. No długo się nie zastanawiałem. Myślę zamówię łożysko wsadzę i będzie okey. No to tak zrobiłem i luz jest nadal. Wahacze okey, końcówki i drążek też okey. Luz jest tak jakby między przegubem a zwrotnicą. Może być tak że jest za długa śruba którą się skręca przegub do zwrotnicy? Między zwrotnicą a przegubem jest podkładka czy nie jest tak że mają być dwie albo ta się jakoś zużyła? Łożysko jest dobre bo jakby miało taki luz na łożysku to na pewno by huczało.

Edit. Dziś jadąc do pracy zauważyłem że stuka coś właśnie z prawej strony tylko ciężko było stweirdzić przód czy tył. Niestety po przejechaniu 300m uspokoiło się i dalsza droga (ok 12km) przebiegła bez stuków. Więc coś siadło jakby na swoje miejsce. Jak to teraz sprawdzić? Postawić auto na koziołkach i następnego dnia sprawdzać luzy?

Edytowane przez karas3105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Wjedź na trzepaki powiedz diagnoście co mu dolega, zapłacisz 20-30zł a może akurat Ci znajdzie co tam stuka bo tak to wróżenie z kart 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

To że łożysko ma luzy bez huczenia jest mało prawdopodobne, jezeli luz jest wyczowany na kole to masz do sprawdzenia czy zgadza ci sie wytloczenie w pierscieniach centrujących, czy przylegaja one w pelni i do felgi i tarczy, bądz czy nie ma zabrudzen pomiedzy piastą a tarczą.

Sprawdz też czy użyłeś odpowiednich śrób mocujących koło *stożek, kulka*
Jak już wynajdziesz co tam chodzi pochwal sie tutaj u nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karas3105

Koła odpadają bo tylko jedna strona. Czy między zwrotnicą a przegubem ma byc jakas podkladka lub cos podobnego? Czy moze być za długa śruba ktora mocuje przegub? Bo nue pamietam czy wymieniajac lozysko dalem nowa z zestawu czy stara. Nastepnie wjeżdżałem na szarpaki u siebie w pracyi nicnie pokazało. Dziwne to jest jak dla mnie. Bo luz jest jakby w pieście lub tak jakby może byl odstep miedzy przegubem. No nic, nie pozostaje mi jak tylko rozebrac luźną strone a jak nic nie znajde to rozebrac druga i sprawdzic czy czasem czegos nie brakuje. Może jutro nagram filmik jak to wygląda żeby z obrazować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

Zaraz zaraz, jezeli obracasz kolem, z calym przodem w gorze i po chwili sluchac stuk i obraca sie drugie kolo to dziala mechanizm roznicowy. Tak jest w normie, i po 1/8 obrotu on ma zadzialać. Mi chodzilo o ruch poprzeczny do osi ruchu pojazdu, w kole, jezeli kolem ruszasz a cala zawiecha w miejscu to mozemy sie odniesć do luzów na piaście, jezeli to tylko chodzi o obrót koła względem jego ośi to nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

A jeżeli rusza sie koło a półoś ma luz względem koła to masz do wymiany przegub zewnętrzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karas3105

Wiec rozebrałem dziś zwrotnice i okazalo sie ze luz jest na łożysku. Widać jak piasta wraz z lozyskiem ma luz pomiędzy zwrotnicą. Teraz pytanie czy jest sens reklamować lożysko czy szukac zwrotnicy? Jakiej zwrotnicy szukać, czy tylko do silnika 1.8 150km czy inne pasują. Jak z piastą też pasuje z jakiegoś innej wersji silnikowej. Prosze o szybka odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

Nie jestem pewny trzeby było zobaczyć w etce czy zwrotnice nie różnią się srednica łożyska tak samo masz dwa rodzaje przegubów zewnętrznych do przedlifta mniejszy przegub do polifta większy.Trzeba spisać numer zwrotnicy z etki i po tym szukać żeby nie było później niespodzianek

[Dodano: 30 lipca 2016 - 08:37]

Te łożysko sam wprasowywałęś na prasie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karas3105

Numer z zwrotnicy to 8D0 407 258 S. Tak sam wprasowywałem. Lecz w mojej karierze wymieniałem już chyba ze sto łożysk. Na allegro pokazało mi że niby pasuje z 1.9tdi tylko chciałbym wiedzieć dokładnie na jaki inny numer się zamienia lub w jakiej wersji silnikowej była taka zwrotnica to już tak bym szukał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

Według etki wychodzi że my mamy zwrotnice o numerze 8D0407257AL  Łożysko 75 mm pasuje do 1.9 tdi  i do 1.6 i 1.8  reszta silników o większej pojemności ma już łożysko 82 mm  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karas3105

Czyli spokojnie moge z 1.9 kupic? Bez sprwdzania numerów. Czy to oznaczenie s czy al obojętne.

Zwrotnica zamówiona. Jak przyjdzie poskładam to dam znać czy to było przyczyną. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania