gucio199888 0 #1 Napisano 4 sie 2016 10:26:15 (edytowane) Cześć, Chłopaki czy ktoś z was zastąpił może kata strumienicą w silniku 2.0 ALT ? wiążą się z tym jakieś problemy z błędami czy też głośniejszą pracą silnika/wydechu? I jeśli ktoś zakładał to jaką, są specjalnie dedykowane pod ten model? Dzięki za info Pozdrawiam Łukasz Edytowane 4 wrz 2016 11:13:00 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #2 Napisano 4 sie 2016 12:17:00 A jesteś pewny, że masz zatkanego kata? Bo jeśli nie ruszałbym go, jaki masz przebieg - ten realny nie licznikowy. Błędów na pewno nie będzie sypać bo sonda jest przed katem, wydech może stać się głośniejszy dźwięk będzie bardziej basowy. Znajomek ma to w 1.8T i niby bardziej "basowo" chodzi ale dla mnie te strumienice to wynalazek, którego bym się nie odważył wrzucić do siebie. Raz wydech w silnikach wolnossacych jest tak po obliczany, że wszystkie fale rezonujace, ciśnienie zwrotne i inne cudawianki pomagają w szybszym opróżnianiu gazów z cylindrów co za tym idzie po montażu takiej strumienicy może spaść moc, patrząc na to długoterminowo może nawet w skrajnym przypadku skończyć się wydmuchaniem uszczelki pod głowicą gdyż spaliny mogą się cofać. Jeżeli rzeczywiście Twój kat jest trupem polecam wrzucić albo dedykowany tłumik przelotowy albo zwykłą rure przelotową o średnicy wydechu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gucio199888 0 #3 Napisano 4 sie 2016 12:29:13 Dzięki za info, Wywala mi błąd P0420 Error Code: Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1) Widzisz, ja do tej pory czytałem że auto odżywa po zamontowaniu strumienicy, a ty piszesz że moc może spaść - dzięki za info, A o co chodzi z zamontowaniem "PD" jestem laikiem i nie mogę rozkminić tego skrótu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #4 Napisano 4 sie 2016 12:43:54 (edytowane) No to kata masz padniętego, co do odżycia auta - owszem dzieje się tak ale w silnikach uturbionych gdzie im większy przelot w wydechu tym lepsze oprózniane spalin z cylindra = większa moc(oczywiście wszystko z umiarem bo dynamika spalin też jest bardzo istotna) w silnikach wolnossących jeśli kat jest padnięty to zatyka wydech, wycinka moze silnik odmulic i i to odmulenie to po prostu powrót do fabrycznej mocy/momentu czasem z jakąś nadwyżką paru koni i kilka nm jak się dobrze przemyśli rozwiązanie problemu kata. Chyba chodzi Ci raczej o DP bo PD to skrót od pompowtrysków a DP - Down Pipe, to po prostu rura przelotowa, poprawia dźwięk - staje sie bardziej basowy ale sens jej montazu w silniku wolnossącym jest znikomy - zaś tracisz parametry fabryczne wydechu, które jak już wspominałem są wyliczane i nie przypadkowo siedzi tam rury o x srednicy i długośc, DP jest dobry do aut z turbo, w których będzie grzebane coś z mocą. Tak to wygląda, zazwyczaj sa one dedykowane do konkretnych silników Edytowane 4 sie 2016 12:45:13 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gucio199888 0 #5 Napisano 4 sie 2016 13:04:57 Ok wszystko jasne, czyli rozumiem że jedynym sensownym rozwiązaniem jest wrzucenie tłumika przelotowego, a czy mógłbyś mi coś polecić żebym nie kupił szajsu? Dzięki i pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michulek 81 #6 Napisano 4 sie 2016 13:47:31 Możesz do swojego wstawić rurę i pospawacZostanie ori puszka przynajmniej na przeglądzie nie będzie się czepiać a w środku zwykły przelot Chyba że kat z alt jest lekko wygiety to może być trochę kombinowania Poszło z LG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #7 Napisano 4 sie 2016 14:08:30 Najlepiej z RM motors tylko za taka przelotke trzeba dac ~200zł, akurat kata sprzedasz i Ci sie zwroci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seikokilla 657 #8 Napisano 31 sie 2016 03:45:41 (edytowane) Dnia 4.08.2016 o 14:17, uszol napisał: A jesteś pewny, że masz zatkanego kata? Bo jeśli nie ruszałbym go, jaki masz przebieg - ten realny nie licznikowy. Błędów na pewno nie będzie sypać bo sonda jest przed katem, wydech może stać się głośniejszy dźwięk będzie bardziej basowy. Znajomek ma to w 1.8T i niby bardziej "basowo" chodzi ale dla mnie te strumienice to wynalazek, którego bym się nie odważył wrzucić do siebie. Raz wydech w silnikach wolnossacych jest tak po obliczany, że wszystkie fale rezonujace, ciśnienie zwrotne i inne cudawianki pomagają w szybszym opróżnianiu gazów z cylindrów co za tym idzie po montażu takiej strumienicy może spaść moc, patrząc na to długoterminowo może nawet w skrajnym przypadku skończyć się wydmuchaniem uszczelki pod głowicą gdyż spaliny mogą się cofać. Jeżeli rzeczywiście Twój kat jest trupem polecam wrzucić albo dedykowany tłumik przelotowy albo zwykłą rure przelotową o średnicy wydechu. No ja bardzo przepraszam ale w moim 2.4 V6 zamiast katów miałem strumienice i jakoś nic z tych rzeczy nie zauważyłem. Fakt ze o strumienicach jest wiele złego napisane i wcale ich nie bronie ale np: w Hondach (tylko nie pamiętam których) montowali strumienice fabrycznie wiec tak nie do końca to takie zło. Zapewne cały ten szajs z alldrogo typu łuskowa dedykowana do wszystkich aut od Kamaza po Zaporozca spowoduje zniszczenia większe niż przemarsz Armi Czerownej przez Berlin, ale są elementy dedykowane pod dokładnie dany model robione z głową. Niestety moje B5 jeździ sobie gdzieś po Olsztynie i już tam nie zajrzę. Pamiętam jednak gdzieś na początku po kupnie auta, w znajomym warsztacie na oględzinach, jeden gutek (oblatany w tuningach) mi to wypatrzył bo rozpoznał LOGO jakiejś tam niemieckiej firmy specjalizującej się w tego typu gadżetach. Niestety nazwy nie pamiętam Zapewne wybecelował za to jakiś Gebels i pewnie dlatego to był taki szatan Edytowane 31 sie 2016 03:47:25 przez Seikokilla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach