Skocz do zawartości
wojtasx20

A4 B6 Dziwny dzwięk dmuchawy nawiewu A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

wojtasx20

Witam,

Od pewnego czasu nawiew dziwnie się zachowuje, tzn. jak dam więcej niż jedną kreseczkę na climatroniku, to zaczyna coś buczeć w dmuchawie (basowy dzwięk). Najbardziej słychać jak ustawię na dwie kreski. Zdiąłem schowek i dostałem się do dmuchawy. Jak chwyciłem za łopatki wentylatora, to jest minimalny luz. Nie wiem, czy ten luz wcześniej był, i czy to on jest przyczyną, bo naprawdę jest minimalny. Sprawdziłem też same łopatki i wydaje się, że są czyste - nic tam nie wpadło, co mogłoby wydawać taki dzwięk.

Myślicie, że dmuchawa do wymiany? Jak mam wymontować dmuchawę? Co trzeba odkręcić i gdzie?

Z góry dzięki!

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Jeżeli mówisz że na wiatraku jest luz no to pewnie łożysko do wymiany bo taki dźwięk wydaje łożysko...możesz spróbować prysnąć np Wd40 i zobaczysz czy coś pomoże

iPhone wladiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Mam dokładnie to samo tylko, że w fordzie buczy, że ąz głowa peką w miedzy czasie raz dmucha, raz nie. Szczotki na pewno za to odpowiedzialne nie są bo po prostu dmuchawa by sie nie włączała, prawdopodobnie to łożysko będzie do wymiany. 

Przeglądni ten temat, na pewno nie będzie identycznie tak jak w b6 zeby dostac sie do dmuchawy ale moze Cie troche nakieruje a po drodze sam bedziesz szukal to co masz poodkręcać zeby się dostać do dmuchawy.

Probowales vaga zapinac? Może by jakie błędy pokazało

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Dostań się do wentylatora od filtra kabinowego czyli podszybia. Zdejmij filtr i pokręć ręcznie łopatkami. Jeśli faktycznie nic tam nie wpadło to wentylator do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wojtasx20
1 godzinę temu, wladi napisał:

...możesz spróbować prysnąć np Wd40 i zobaczysz czy coś pomoże

ok, spróbuję, bo na pewno nie zaszkodzi, choć luzów na bank mi to nie naprawi:(

@uszol, dzieki, ale przeglądałem ten temat wcześniej.

23 minuty temu, uszol napisał:

Probowales vaga zapinac? Może by jakie błędy pokazało

VAG nic nie pokazuje.

Wygląda na to, że bez wymiany się nie obejdzie.

Dzięki wszystkim wzacni forumowicze. Biorę się za rozkręcanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania