Piotr92 0 #1 Napisano 7 wrz 2016 21:24:23 (edytowane) Mam pytanko jak wygląda przełożenie 1.8t quattro Aeb do 1.8 quattro czy wystarczy przełożyć silnik i wiązkę czy coś jeszcze trzeba robić. Posiadam 1.8t aeb ale buda jest w bardzo słabym stanie no i zastanawiam się czy przespawać cały przód od innej b5tki czy kupić może 1.8quattro no i wsadzić silnik i zawieszenie przód bo mam nowe a resztę sprzedać na graty? Zawieszenie jest takie samo? Edytowane 7 wrz 2016 21:27:06 przez uszol usunięcie formatowania tekstu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #2 Napisano 7 wrz 2016 21:37:36 (edytowane) Wybebeszasz całą bude dawcy. Motor, skrzynia, napędy, komputer - wszystko. Swój motor 1.8tq z osprzętem skrzynią i napędami i czym jeszcze chcesz przerzucasz do dawcy i cieszysz się zdrową budą. W R4 zawieszenie jest identyczne, w V6 dopiero są inne sanki. Moim zdaniem bez sensu taka robota. Lepiej sprzedać to co masz i kupić coś innego w lepszym stanie. Jeśli nie wytargasz sam z jednego i drugiego silnika bo nie umiesz/nie masz warunków to wg mnie nie opłacalny zabieg. A później weź odsprzedaj to, ludzie jak widzą że coś jest po swapie to z góry skreślają. Chyba, że planujesz dożywocie a silnik masz igłe. Wtedy to ma jakiś tam sens. Co z Twoją budą jest nie tak? Była bita? Edytowane 7 wrz 2016 21:46:18 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr92 0 #3 Napisano 8 wrz 2016 05:35:57 Wiesz co całą mordę miała bita mechanik mi już wcześniej o tym mówił a ja myślałem że jakoś to odratuje ale wczoraj bylem u tomitdi w warszawie żeby mi zdiagnozował dlaczego strzela w wydech i nie przepala paliwa (okazalo sie ze 4 cewki do wymiany) pow żebym szukał nowej budy bo ta jest w tragicznym stanie i skrzynia do wymiany bo łożysko na 1 biegu się ślizga a poza tym ma straszne luzy bo szarpie a poduszki wszystkie powymieniałem (silnika, skrzyni,tylnego dyfra) a w to auto wsadziłem juz 8tys i szkoda mi sprzedawać bo silnik cały po remoncie zawias tez wiec tak myślałem ze budę bez silnika kupie bo widziałem na olx 1.8quattro za nie duża kasę i myślałem ze wystarczy przerzucić tylko silnik i wiązke no i zawias przód sobie przerzuce bo nowy i kupię skrzynie i będzie jeździć i właśnie się zastanawiam co trzeba jeszcze przerzucać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #4 Napisano 8 wrz 2016 13:46:01 (edytowane) To co Ci wymienilem masz do przerzucenia, nic więcej - reszta to zabawa jakieś bajery które masz w środku, fotele - cokolwiek Edytowane 8 wrz 2016 13:46:19 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr92 0 #5 Napisano 8 wrz 2016 17:31:51 To napęd i skrzynia jest inna w 1.8quattro niż w 1.8tq? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TyBucu 63 #6 Napisano 9 wrz 2016 21:44:47 (edytowane) Napędy są jednakowe w 1.8 i 1.8t tak samo w tych modelach quattro. Różnica dopiero pojawia się przy zmianie na V6 a później kolejna na V6bt bo tam i zwrotnice są inne i średnice wałów oraz półosiek napędowych. Wrzucenie 1.8t do zwykłego 1.8 nie wymaga nawet ingerencji w elektryke o ile masz całą ori wiązke silnika oraz sterownik. Kostki są te same, z wyjątkiem jednostek 1.8t na potencjonometrze pedału gazu zamiast lince, wtedy dokładasza tylko jedną wiązke z białymi kostkami do szuflady pedałów oraz zmieniasz pedał gazu. Edytowane 9 wrz 2016 21:45:51 przez TyBucu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TyBucu 63 #7 Napisano 9 wrz 2016 21:48:47 Dodam tak, my jestesmy od zadawania dodatkowych pytań, więc: Dlaczego chcesz odrazu zmieniać bude, podłużnice bądź rama dostała wykrzywienia? Te problemy które opisujesz raczej wynikają z kilku różnych sytuacji składających sie w całość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladi 1 620 #8 Napisano 10 wrz 2016 05:21:57 Bucu przecież napisał że była walona i już nie da rady odratować iPhone wladiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr92 0 #9 Napisano 10 wrz 2016 13:40:57 (edytowane) Jak kupiłem auto (to było moje pierwsze) to wróciłem do wawy no i pojechałem do mechanika (kolega) zrobiłem całe zawieszenie ale powiedział mi kolega odrazu ze ta buda jest do wywalenia bo była tak walona z przodu ze jak bym ściągał sanki i chciał drugie założyć to trzeba by je giac by weszły no i to najważniejsze czego nie zauważyłem przy kupnie auta gdyż było ciemno tabliczka zastępcza z vinem. Po czym stwierdziłem ze dobra jakoś to będzie odratuje to no i tak już mija 1.5 roku ciągle coś wymieniam koszty jakie mnie wyszły juz to 7.5tys zł +8.5tys zl wymiana różnych części napinacz łańcuszka,łańcuszek, sonda,szklanki w silniku i jeszcze mnóstwo przeróżnych pierdół a szkoda mi teraz sprzedawać tak jak wszyscy mi to mówią bo raz ze mi się nie zwróci to dwa jak kupie co kolwiek innego to i tak musze włożyć żeby doprowadzić do stanu wiec stwierdziłem ze najłatwiejszym rozwiązaniem jest kupno budy w quattro gdyż prostowanie jest za dużym kosztem po czym wrzucić swój silnik zawieszenie przednie ,przerzuce jeszcze fotele i kanape ( mam recaro w skorze ) no i hamulce bo też świeże. Kolega mi pow ze jak mu pomogę to za 500 zł mi to ogarnie a część mi się zwróci jak rozłoże na graty swoja (błotniki maska zderzaki szyby silniki szyb lampki nie lampki,quattro, skrzynia fotele i hamulce z nowej budy) wiec myślę że buda się zwroci. A dodatkowo miałem plany jakiś modów w okolice 300/350 km ale jak buda jest w słabym stanie to nie warto nic robić. Edytowane 10 wrz 2016 13:57:44 przez Piotr92 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 480 #10 Napisano 10 wrz 2016 16:18:34 Nasuwa się pytanie po co to brałeś , ale teraz to musztarda po obiedzie. Jak masz dawcę za dobrą kasę to przekładaj i po sprawie. Ewentualnie do Żyda i kupuj coś innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryba85 342 #11 Napisano 10 wrz 2016 16:46:15 lepiej bedzie jak kupi dobrą bude i przełoży swój silnik.a krzywą bude na złom zeby nikt więcej nie miał z nią problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 480 #12 Napisano 10 wrz 2016 16:49:28 Wszystko zależy od grubości portfela. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr92 0 #13 Napisano 10 wrz 2016 22:27:23 (edytowane) Kupie budę i przeloze swój silnik i jakieś tam pierdół typu hamulce fotele i będzie git resztę na graty opchne a buda na zlom. Wziąłem bo się najaralem na nią bo z zewnątrz za********e wewnątrz tez, w miarę jechała mowie dobra sztuka pojechałem na stacje diagnostyczna no i tam powiedzieli ze jest git jeden wachacz do wymiany a ja mechanikiem nie jestem jak juz wróciłem do wawy to kolega jak to zobaczył to za głowę się złapał ale już musztarda po obiedzie Edytowane 10 wrz 2016 22:29:29 przez Piotr92 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seikokilla 662 #14 Napisano 14 wrz 2016 14:53:30 no cóż każdemu może się taka wtopa trafić, szczególnie przy kupnie pierwszego auta trudno tak bywa. W tym przypadku chyba ta przekładka to nie taki głupi pomysł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 480 #15 Napisano 14 wrz 2016 21:10:33 Jak to mówią na błędach się uczymy. Przełoży , nabędzie praktyki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach