fenri95 1 #1 Napisano 12 wrz 2016 08:51:50 (edytowane) Witam w mojej audi a4 b5 1.6 8v z racji że tłumiki są na wykończeniu chce przerobić cały wydech od początku do końca. Usunąć katalizator zastąpić go strumienicą,środkowy tlumik seria a końcowy na przelocie zależy mi żeby był fajny basowy dźwięk o przyroście mocy nawet tutaj nie ma mowy :D .Dacie jakieś propozycje żeby to wszystko fajnie chodziło ? Ktoś może przerabiał temat :) Edytowane 12 wrz 2016 08:52:35 przez fenri95 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #2 Napisano 12 wrz 2016 09:38:25 (edytowane) Witaj Proponuje zamiast strumienicy wrzucić zwykłą rure przelotową o średnicy wydechu, 1.6 chyba mialo 55mm, srodkowy wywalić, końcowy zostawić serię albo jakis dedykowany sportowy z allegro i bedzie glosno i basowo - licz sie z tym, że mocy może niestety ubyć Edytowane 24 wrz 2016 11:47:35 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #3 Napisano 12 wrz 2016 15:19:47 Strumienice ze zastąpić zwykła rura to ok ale jak nie dam tlumika środkowego tylko rure i końcowy przelot to chyba będzie za głośno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #4 Napisano 12 wrz 2016 15:22:42 Zależy co chcesz osiągnąć, full opcja to jeszcze nie jest wydaje mi sie że powinno być ok z hałasem. Z tym, że wiesz jak to będzie wyglądac hałasu co nie miara a auto stoi w miejscu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #5 Napisano 12 wrz 2016 16:05:35 Nie chce właśnie przesadzić z tym hałasem a jak usunę środkowy zastąpię go rura a końcówka przelot to będzie za głośno tak mi sie wydaje nigdy tematu nie przerabiałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #6 Napisano 12 wrz 2016 16:14:03 To optymalnie będzie sportowy końcowy i przelotka zamiast kata, ewentualnie jak bedzie dla Ciebie za cicho wtedy zaatakujesz środkowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #7 Napisano 12 wrz 2016 16:30:03 Ok tak też chyba zrobię seria środkowy http://allegro.pl/tlumik-audi-a4-b5-1-6-1-8-1-9-tdi-benzyna-srodkowy-i6483537234.html zamiast katalizatora wspawać rurkę a jeśli chodzi o końcowy przelot to co polecacie taniego i leży w miare dobrze do a4 b5 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #8 Napisano 15 wrz 2016 13:47:19 (edytowane) Jezeli ma być porządnie i nie zgnić na za pół roku a zarazem wyglądać to http://www.mapet-tuning.com/sklep/sportowy-tumik-audi-p-3863.html Jeżeli jednak cena jest dla Ciebie zbyt wygórowana to siadasz na allegro i szukasz czegoś do 200-300zł używanego z ultera, wm, rm motos ewentualnie buzzer Edytowane 15 wrz 2016 13:47:55 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #9 Napisano 23 wrz 2016 20:03:26 Ten dedykowany sporo kosztuje bardziej myślę nad tą 2 propozycją. Na co muszę patrzeć żeby dobrze pasował do a4 b5 ? Poszukasz mi jakiś tańszych z allegro ? http://allegro.pl/tlumik-sportowy-basowy-mugen-2xfi80-wm-sport-i6500316440.html Takie cos znalazłem ale nie wiem na co zwrócić uwagę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #10 Napisano 24 wrz 2016 04:50:03 Tłumik jest ok wygląda estetycznie, firma również bardzo dobra ale obawiam się, że mocowania wieszaków musiałbyś dorabiać, bez spawania sie nie obejdzie. Spójrz na zdjęcie poniżej tak wygląda tłumik końcowy, jeden wieszak widoczny na zdjęciu "Y" jest zaraz nad osłoną termiczną a drugi wieszak na wysokości lewego tylnego koła, zdjęcie akurat koncowego z mojego 1.8, ale w 1.6 identycznie to wszystko wygląda. Oczywiście jest to do zrobienia i ogarnięty majster od wydechów jest to w stanie zrobić. Dlatego wspomniałem o tłumiku dedykowanym do a4 b5, porównaj sobie ten z linku mapet tuning a swój i już będziesz wiedział o co chodzi. Przemysł temat czy opłaca się inwestować tyle pieniązków w wydech w 1.6 tylko dlatego żeby był głośniejszy i basowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #11 Napisano 24 wrz 2016 10:41:38 Tak wiem jak wygląda to mocowanie tłumika nie tak dawno robiłem konserwacje podwozia ten dedykowany pewnie jest tylko do założenia ale cena mnie przeraża. Tłumik środkowy seria 120zł w sklepie + ten końcowy co wysłałem w linku wyżej będzie pasował ze średnicą do środkowego ? A jak to sie ma do zderzaka będzie pasował czy trzeba rezać ? Znajdę jakiegoś fachowca co mi to pospawa i powinno być ok ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #12 Napisano 24 wrz 2016 11:44:46 (edytowane) Będziesz musiał od srodkowego pociągnąć dodatkowo rure bo końcowy bedzie o wiele bliżej zderzaka wiec i braknie rury, zaraz za zderzakiem wyrezać mocowania tłumika czyt. wyspawać i bedzie lekki nadwymiar przy połączeniu tlumik końcowy rura od srodkowego gdyz wszystkie rury w ukladzie wydechowym maja srednice 55m a ten tłumik wm srednice wejsciowa ma 58mm, ale idzie to nadspawac bez przedmuchów, ogarniety tłumikarz to zrobi ale i troche policzy pewnie za robote bo rzeźba tam bedzie dosc duza. A koncowki beda jeszcze za male dla dokładki, 90mm sa idealne, pieknie cala przestrzen wypelniaja, poszukaj tlumika z koncowkami 90mm i wlotem 55mm moze akurat znajdziesz. Wez suwmiarke dla pewnosci i idz poloz sie pod auto pod tylnym zderzakiem i zmierz srednice rury, na 99% powinno byc 55m ale lepiej sprawdzic zeby pozniej nie bylo jaj, bo kiedys mi sie obilo o uszy ze 1.6 mialy 50mm srednice rur wydechu Edytowane 24 wrz 2016 11:49:20 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #13 Napisano 24 wrz 2016 18:06:57 2x90 znajde tylko inna średnica na wejsciu 63mm to trochę dużo http://allegro.pl/tlumik-basowy-sportowy-2x90-wm-sport-nierdzewka-i6137514109.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach