Skocz do zawartości
maf10

A4 B5 czerwona dioda protect - wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

maf10

witam, 
ostatnio mialem daleki wyjazd i musiałem wyciągnąć wzmacniacz i skrzynię z bagola.
po powrocie do domu chciałem zamontować z powrotem , lecz okazało się ze moj kabel zasilający jest cienki i zniszczony.
Dzis wymieniłem na grubszy, zamontowałem kable tak jak miałem lecz na wzmaku świeci się czerwona dioda protect zamiast zielonej power.
wzmak świeci, skrzynia oczywiście nie działa.
co może być nie tak , pierwszy raz taka sytuacja. wcześniej bezproblemowo wszystko działało. proszę o pomoc, pozdrawiam

17238183_1339399826119355_1233699915_n.jpg

Edytowane przez maf10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Jesteś pewny że podłączyłeś wszystko tak jak powinno być? Sprawdź jeszcze bezpiecznik 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Sprawdź czy przychodzi sygnał z radia +12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

Zrobiłem sobie na wszelki wypadek zdjęcie przed demontażem,
dostosowałem się do nich przy montażu tak samo ...

17200561_1339460162779988_1990238972_o.jpg

17200614_1339460159446655_254975006_o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Ale tam niema żadnej filozofii

Grund - to masa ( minus )

Remote to sygnał sterujący 12v z radia.

Supply 12v  to plus z akumulatora.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Może przy aku coś nie łączy :co:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Albo ten sterujący nie styka. ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

ten złotawy kabelek co idzie do remote i supply to 2-żyłowy kabel ktory idzie do kokpitu samochodu tam mam przycisk na wzbudzenie wzmacniacza. wyciągałem go tam też jest wszystko git polutowane tak jak było zawsze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

.... tylko teraz przy supply nie mam konektorka widełkowego przy kablu co idzie do akumulatora bo kupiłem za małe. Ale owinąłem go normalnie pod śrubką ma styk . inaczej wzmak by chyba nie działał, a działa prawda ? :biggrin:  chyba to nie ma zadnej roznicy nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Tak ma być.

wzmacniacz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

mam tak dokładnie jak na zamieszczonym obrazku, jeszcze sprawdze mase ale gdyby była masa zła to by w ogole nie odpalił wzmak prawda i nic by się nie świeciło ?

a jeszcze jedno pytanie : kabel zasilający co idzie do supply  -> moj konektorek był za mały a kabel za gruby wiec uciąłem 1cm tego kabla o połowe aby był chudszy i zmieścił się do konektorka. lecz i to zakonczylo sie niepowodzeniem wiec bez konektorka go zamontowałem. czy to moze byc przyczyna ? sorki za takie masło maślane mam nadizeje ze rozumiecie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Nie ma to znaczenia czy końcówkę kabla dasz samą a czy z konektorem. 

Sprawdź czy przewód sterujący nie jest czasem gdzieś przerwany ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
reikeb

A może coś zjarałeś przy podłączaniu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10
2 minuty temu, reikeb napisał:

A może coś zjarałeś przy podłączaniu ? 

co moglem zjarac i jak . raczej nieee
no i aku na samym koncu akurat podłączyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
reikeb

To jak wszystko jest tak samo jak było podłączone to ciężko powiedzieć, a mierzyłeś miernikiem może co masz na wyjściu kabli zasilających ? Bo protect wyskakuje jak się coś dzieje ze wzmacniaczem lub jak jest za niskie albo złe zasilanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

juz nie mialem czasu bo na 14 do roboty. jutro ogarne mam nadzieje :):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
reikeb

Na pewno ogarniesz, to jest takie proste połączenie że dasz rade, możesz też zobaczyć czy bez remote działa tylko musisz zrobić mostek z plusa :biggrin: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

tak robilem kiedys jak jeszcze przycisku na wzbudzenie nie miałem :biggrin: otwierałem bagola i mostek robilem :biggrin:  i wlasnie o tym samym pomyslalem jakas godzine temu. po 22 bede w domu to spróbuje i dam znaka :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

zrobiłem mostek i niestety nadal czerwona diota protect  swieci. 

ponizej zamieszczam zdjęcie tyłu wzmaka oraz kabli jak są zamocowane wraz z opisem. 

kabel ktory zasłania mase zazanaczony w zoltym kołku powinien być na miejscu nr 2 . zdjęcie robilem teraz o 22 zaraz po zrobieniu mostka , ciemno zimno juz mi sie nie chciało poprawiać kabli od wzbudzenia, myślałem tylko o domku :biggrin:

a więc :
1 - masa ktora jest podpięta pod srube w lampie tylnej 
2 -  kabel ktory jest w kółeczku czyli kabel dwużyłowy 1 koncówka ktora idzie do przycisku wzbudzenia wzmacniacza w kokpicie.
3 - kabel zasilający który idzie od aku oraz kabel dwużyłowy 2 koncowka ktora idzie do przycisku -||-
4 - kabel idący od skrzyni +
5 - kabel idący od skrzyni - 

no i tyle w zasadzie , z drugiej strony chinche ktore ida do radia , tam sie nie da pomylić.

zaznaczam ze wszystko dzialalo wczesniej a teraz du*a. pewnie jakiś chochlik , proszę o pomoc :biggrin: 

17200569_1339657759426895_2078450991_o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

A tutaj zdjęcia jak miałem przed demontażem ( czyli tak samo, jedynie co zmieniłem to kabel zasilający na grubszy ) 8271cf73c57a75f82824a8a4d5e51115.jpg1c8d8591343a59d61d933279c9b3e346.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
reikeb

hmm a po co na plusie ten dodatkowy kabel do jakiegoś przycisku ? 

Powiedz mi jeszcze jedno, spróbuj masę podpiąć gdzieś indziej może ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

ogolnie jak dostalem skrzynie to mialem problem , bo chcialem aby razem z włączeniem radia włączał się wzmacniacz. niestety mialem problem wlutować isę kabelkiem idącym od chinch'ow w kostkę od radia i ten sposob nie wypalił ponieważ nie ważne w który pin się chcialem wlutować, to i tak wzmacniacz nie działał. więc postanowiłem zrobic przycisk w kokpicie na wzbudzenie wzmaka. no i poprawidzilem 2-zylowy kabel , jeden pod +12, drugi pod remote. no i one idą do przycisku są przylutowane.  . tak miałem od początku i było to praktyczne i działało. no ale tak czy siak odłączyłem ten kabel 2-zylowy , zrobilem mostek i nadal był czerwony protect.

Edytowane przez maf10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Nie kumam....przecież w radiu masz kabel Remote który właśnie steruje włączaniem i wyłączaniem wzmaka więc nie wiem co Ty kombinujesz czy wykombinowałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Zapytam jeszcze jakie masz radio?

Tak jak pisze wladi z radia wychodzi przewód remote na którym w momencie włączenia radia jest podawane napięcie 12V do zaznaczania wzmacniacza. Jest jeszcze jeden przewód na którym pojawia się  napięcie to przewód Ant. do sterowania elektryczną anteną.

Sprawdź czy jak w łączysz radio to masz na tych przewodach napięcie. 

Głównego plusa i masy nie zmieniaj , zostaw je w spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maf10

Radio jakie mam to blaupunkt tokyo 110 chyba jak dobrze pamietam . Tak wiem chińskie go**o ale leciałem po kosztach bo jeszcze do szkoły chodziłem nie miałem kasy zbytnio . Tak jak wcześniej napisałem próbowałem razem z Chinchami szedł kabelek . I próbowałem się wpiąć tym kabelkiem w kostkę od radia ale w żadnym przypadku to nie działało . Szedłem z tym do znajomych którzy maja większa smykałkę w tym niż ja i tez nie dawali rady Wiec postanowiłem zrobić przycisk tak jak znajomy miał i tak samo identiko zrobiłem jak u niego . Działało aż do demontażu jej na początku lutego czyli jakis rok czasu . Przez ten czas wymieniłem wzmacniacz i wyciągałem wszystkie kable chyba z 10 razy i zawsze działało . Teraz pierwszy raz mam czerwony Protect .

Dodam tez ze mam ten moduł na tylne głośniki i separator antenowy ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie . Mało tego mam strasznie słaby zasięg odbierania radia . Praktycznie ciagle szum . Od separatora idzie niebieski kabelek i jego tez powinno się wpiąć do PINu zasilania No i tez mam ten problem bo pod który bym się nie wpiął to i tak mam bardzo słaby sygnał antenowy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania