Skocz do zawartości
broda333

A4 B6 [1.8T BEX]Wypadanie zapłonu na biegu jałowym + analiza logów

Rekomendowane odpowiedzi

broda333

Witam,

mam problem z moim 1.8T BEX 190km seria bez kata, chodzi o to że na biegu jałowym czy zimny czy rozgrzany wypada zapłon na pierwszym cylindrze.

- wymieniłem cewkę oraz zamieniałem miejscami

- wymieniałem świece

- wymieniony zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej (gdzieś tam wyczytałem że też może być przyczyną)

- nowe uszczelki na wtryskiwaczach

Moje podejrzenia padają na przepływomierz (po odpięciu auto przechodzi w tryb serwisowy, na jałowym trochę rzuca silnikiem ale nie ma wypadania zapłonu)

Proszę analizę logów, bądź sugestie co może być przyczyną wypadania tego zapłonu. (auto podczas jazdy nie szarpie, nie traci mocy tylko na jałowym wypada zapłon na pierwszym cylindrze)

dynamiczny:

http://vaglog.com/log-002_033_115_v8w2n8b.html

na statycznym kanał 32 lambda stoi na 0 :( jak w logu poniżej, nie wiem o co chodzi ?

http://vaglog.com/log-032_PcphMM.html

Z góry dzięki za sugestie i podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Z tego co rzuciło mi się w oczy to przepływa faktycznie mało pokazuje. Albo jest padnięta , albo jest gdzieś nieszczelnosć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
broda333

Nieszczelności nie ma.

Ostatnio walczyłem z tym 3 dni, szczelność, turbo itp.okazał się kat zapchany i go wyciąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Co wstawiłeś zamiast kata i czy wyłączyleś 2 sondę ?

Czyli jeśli szczelność sprawdzona i jest to ewidentnie przepływa daje popalić bo pokazuje za mało i to o sporo. No chyba że logi nie zrobiłeś do odcinki?

Edytowane przez jacek70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
broda333

Rozciąłem, wyprułem, zaspawałem i włożyłem.

Na drugiej sondzie zamontowałem emulator. (2 milimetrowy otwór z alledrogo)

Czy ta przepływka może powodować wypadanie zapłonów.

Co mechanik to każdy co innego mówi "jedni tak, drudzy nie"

Oczywiście jak kupię przepływkę to tylko ori BOSCHA taką jaką mam, tylko chciałbym aby te 350PLN wydać dobrze :):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Może lepiej podmień z kimś na próbę zanim wydasz kasę. Wtedy będziesz miał 100% pewności. 

Z drugiej strony u Ciebie powinna pokazywać około 158mg a tyle nie pokazuje. Wiec coś albo z nią , albo jeszcze gdzieś ucieka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

W twoim bex przepływka powinna pokazywać  ponad 152 mg  i jest wypadanie tylko na pierwszym cylindrze a masz możliwość sprawdzić cisnienia sprężania bo może tu być pies pogrzebany ale nie ma co odrazu panikować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
broda333

Witam,

w środę lub w czwartek zmierzę ciśnienie i dam znać jakie wyniki oby to nie było to co myślę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

no jak wiesz o co chodzi to nie muszę ci mówić ostatnio koledzy mieli taki przypadek przy kupnie bex  z wypadaniem zapłonów na jednym cylindrze jak dobrze pamietam było 6 ciśnienie niestety kończy się to remontem głowicy jeszcze Jacek pomagał w tej sprawie oczywiście nie kupili tego auta 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
broda333

No właśnie jakieś 50tys km temu miałem remont głowicy, uszczelka poszła. Mam nadzieje ze drogi raz nie będę musiał powtarzać tematu.

Może ktoś udostępnilby  na 5 min przepływomierz z okolic Wrocławia,Dlugoleki  aby wykluczyć pewne podejrzenia. (oczywiście nie omieszkam odwdzięczyć się czteropakiem)?

Może na spocie pod milenijnym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Ja pomagam gratis ✌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
broda333

Jakby kolega Jacek70 był z okolic, bądź z Wrocławia to z chęcią bym skorzystał z pomocy kolegi ?  (chciałbym wykluczyć bądź co by było dla mnie korzystniejsze aby okazało się że to ten przeplywomierz) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Tam też jest wielu pomocnych kolegów. ✌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
broda333

No więc stało się to czego się obawiałem. Test kompresji: 

1 cylinder - 4 bary

2,3,,4 - 8 barów

Tak więc czeka mnie ściągnięcie głowicy :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Te 8bar na pozostałych to też nie jest  zabogato. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

No Jacek dobrze mowi silnik zaspiewal anielski orszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

czyli trafna diagnoza no cóż fabrycznie bex czy s3 są  mocno wysilone od początku i dlatego tak się dzieje daj znać jak zrobisz jakie koszta co i jak  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70
36 minut temu, goldi napisał:

bex czy s3 są  mocno wysilone

Raczej mocno i jedne i drugie dostały popalić bo każdy katował ile wlezie .

Robią tak dlatego że skoro trafił się ten jak to każdy mówi ,,najmocniejszy" No to wio po garach ile wlezie.  I w ten oto sposób większość bex-ów jest mocno zmęczona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kris699

Witam szanowne grono. 

Ostatnio trochę dłubałem przy aucie tzn. uszczelniacze zaworowe wymieniłem i napinacz po stronie kierowcy. Nie mam pewności czy dobrze rozrząd poskładałem bo trochę trzęsie budą. Ostatnio pociągłem do odcięcia i później jakby dławił sie przy przyspieszaniu i poszarpywał. Wymieniałem też sprzęgło i musiałem wykręcić jedną sonde bo troche ciasno było a nie chciałem tłumika odkręcać (przez to chyba łącznik elastyczny poszedł bo troche pierdzi) i wywala błędy (może przez to poszarpywał przy przyspieszaniu) : 

16544 - Oxygen (Lambda) Sensor B2 S2: No Activity P0160 - 35-00 - - 

17548 - Oxygen (Lambda) Sensor: B2 S2: Internal Resistance too High P1140 - 35-00 - - 

Zrobiłem logi i miałbym do Was wielką prośbę o ich przeglądnięcie: 

zimny - http://vaglog.pl/log-003_090_093_gUoHUv.html - statyczne 

ciepły - http://vaglog.pl/log-003_090_093_bModyIq.html - statyczne 

ciepły - http://vaglog.pl/log-001_003_002_DZx84r.html - statyczne 

ogień na tłoki - http://vaglog.pl/log-003_093_090_7zmvX.html - dynamiczne 

Silnik 2.8 amx 

Z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

No sondę musisz ogarnąć . Bo przez jej błąd może silnik właśnie jak to piszesz kuleć.  

Loga dynamicznego nie zrobiłeś do odcinki ale wg.mnie jest ok.Przeplyw powietrza w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kris699

Dziękuje za odzew.

Jeśli dobrze pamiętam to odcięcie miałem przy około 7000 obr/min a logi robiłem do 6000 obr/min bo gdzieś tak wyczytałem.

Sonda będzie walić błędem przez nieszczelny wydech pomiędzy jedną sondą a drugą? (ogólnie są 4 sondy w tym silniku)

Spalanie raczej w normie - około 10-11 L pb przy spokojnej jeździe.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Sonda zawsze będzie walić błędami gdy jest trafiona a tym bardziej jak jej nie ma 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kris699

Witam ponownie.

Zrobiłem logi sond:

http://vaglog.pl/log-032_033_F30dUD.html

Po uruchomieniu błędy się nie pojawiają. Dopiero powyżej pewnych obrotów wyskakują:

16544 - Oxygen (Lambda) Sensor B2 S2: No Activity P0160 - 35-00 - - 

17548 - Oxygen (Lambda) Sensor: B2 S2: Internal Resistance too High P1140 - 35-00 - - 

Silnik pracuje, kasuje błędy i jeden zostaje (nie pamiętam który) aż do zgaszenia silnika i usunięcia na zapłonie.

Możliwe że przewody się urwały jak odkręcałem sonde? (przewód zwinął się jak linka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kris699

I się wyjaśniło.
Przerwany jeden kabelek (szary). Możliwe że go trafiłem skrzynią jak ją montowałem albo podczas przecinania trytek.
Teraz robie tylne zaciski bo jeden trzymał tak że tarcza 90 stopni miała po lekko mocniejszym hamowaniu, ale jak skończe to sprawdze czy przypadkiem coś jeszcze nie wyskoczy w vagu. 
Dzięki za odzew.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania