Skocz do zawartości
MariuszKoz

A4 B6/B7 Sprawdzenie rozrządu za pomocą VCDS

Rekomendowane odpowiedzi

MariuszKoz

Może się okazać, że wiele różnych problemów związanych z moim samochodem (nierówna praca, szybkie zanieczyszczenie świec, zamulenie i słabe osiągi, wyższe spalanie itp) ma związek z źle ustawionym rozrządem. Kupiłem auto z wymienionym rozrządem i poprzedni właściciel dał mi fakturę z tej usługi. Zresztą wydawało mi się, że auto ze źle ustawionym rozrządem nie będzie wcale jeździć, co okazało się nieprawdą i przy przestawieniu o 1 ząbek objawy mogą być właśnie takie, jakie mam.

Pytanie - czy jest możliwość jakoś sprawdzenie poprawności ustawienia rozrządu za pomocą VCDS lub w jakiś inny sposób bez rozbierania całego przodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek

Możesz sprawdzić znaki na kole czy się zgrywają bo zapewne takie w 1.6 są ...tylko pytanie do bardziej doświadczonych z tym silnikem czy bez rozbierania połowy auta będą widoczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Najlepiej udaj się do mechanika i powiedz mu że podejrzewasz przedstawiony rozrząd.  Niech sprawdzi co i jak i ewentualnie ustawi prawidłowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sycuu

Zrób logi dynamiczne w zestawieniu 90+93 i po wynikach będzie widać czy dobrze ustawione 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232
18 minut temu, sycuu napisał:

Zrób logi dynamiczne w zestawieniu 90+93 i po wynikach będzie widać czy dobrze ustawione 

Nie wiem czy mu na 90 i 93 kanale coś pokaże w tym silniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MariuszKoz

Dzięki. Pojadę do mechanika i nich to sprawdzi. Oby tylko nie musiał rozbierać całego przodu do sprawdzenia. Jak się okaże, że przestawiony, czy warto zakładać nowy rozrząd czy ten korygować? Na aktualnym mam przejechane ok 8 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Pewnie że ten zostaw 8 tys to prawie nowy rozrząd

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

Jak źle ustawiony a tak mało zrobione na nim KM to niech dobrze ustawi i ciesz się jazdą :):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MariuszKoz

Tak czy siak, może się okazać, że przez niekompetencję wcześniejszego mechanika mogę popaść w niezłe koszty. Poprzedni właściciel dał mi fakturę i skasowali go 1000 zł za wymianę kompletu rozrządu. No i może się okazać, że źle to zrobili. Postaram się w tym tygodniu zdiagnozować ten rozrząd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania