Skocz do zawartości
Rising

A4 B7 2.0 TDI BPW 103kW / 140 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Rising

Hej, moje BPW wypluło na hamowni 120KM i 300Nm. Według diagnozy specjalisty winne są zmęczone życiem pompowtryski.

Chciałbym podnieść w autku moc do plus minus 200-220KM.  Moje pytanie brzmi, co trzeba będzie zakupić/wymienić. Zakładam, że seryjne pompowtryski nie uciągną tyle, jakie więc kupić? A jak seryjna turbina, ile można z niej wydmuchać bez ryzykowania, że wyrzyga olej po 500km?

Podpowiecie co i jak żeby zrobić to z głową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Samym programem zrobisz około 170-180 koni potem niestety do wymiany pompki, turbo i cooler jeżeli celujesz w ponad 200 kucy

iPhone wladiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rising

Ok, dzięki za podpowiedź. To teraz kolejne pytanie - regenerować swoje pompki i celować najpierw w samą mapę na ~170KM czy szukać już wydajniejszych na przyszłość żeby był zapas w razie czego? Bo jeśli regeneracja ma mnie wynieść ~1200-1500zł a nowe pompki 2000zł to wolałbym chyba nowe wrzucić wydajniejsze, żeby był zapas potem pod np. hybrydę i intercooler większy. Dobrze kombinuję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Zdecydowanie lepiej szukaj wydajniejszych bo więcej to lepiej ,a mocy to nigdy za dużo  niema.😊😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Dokładnie lepiej wrzucić nowe pompki bo szkoda zachodu jak i tak chcesz potem podnosić moc

iPhone wladiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rising

Ok, no to jakie pompki zakupić? Co tu będzie pasować, gdzie szukać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rising

Podbijam temat - jakie pompki będą kompatybilne z silnikiem BPW? Szukam od rana w necie i oczopląsu tylko dostaję, nigdzie nie znalazłem informacji czarno na białym czy np. jak kupię pompki z wersji 170KM  to czy po zmianie mapy będę one śmigać w moim BPW?

Ktoś może mi podpowiedzieć, jakie pompowtryskiwacze kupić aby mieć zapas na przyszły sezon w podniesieniu mocy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

Takie pytanie trzeba by zadać tunerowi u nas jak ktoś czipuje auto to zazwyczaj zmieniają turbiny dokładają intercooler 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Szukaj pompek z oznaczeniem AL są bardziej wydajne niż zwykle i nadają się do podnoszenia mocy ewentualnie wiem że @Moonshiner  coś dłubał ze zmianą pompek 

iPhone wladiego

Edytowane przez wladi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rising
2 godziny temu, jacek70 napisał:

Widziałem ten projekt, szukałem taich pompek bezskutecznie. Jedyne co znalazłem to wątpliwą stronkę www.top-tune.pl która oferuje przerabianie seryjnych wtrysków na właśnie takie "wzmocnione" z końcówkami FIRAD. Ale nie odpisują na maile, a produkt, który mnie interesuje u nich jest niedostępny.  Pozstaram się jutro podjechać do Bosch Service w Gryfinie i wybadać jak najwięcej u speców od pompek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a4b6quattro
W dniu 23.04.2019 o 08:37, Rising napisał:

Ok, dzięki za podpowiedź. To teraz kolejne pytanie - regenerować swoje pompki i celować najpierw w samą mapę na ~170KM czy szukać już wydajniejszych na przyszłość żeby był zapas w razie czego? Bo jeśli regeneracja ma mnie wynieść ~1200-1500zł a nowe pompki 2000zł to wolałbym chyba nowe wrzucić wydajniejsze, żeby był zapas potem pod np. hybrydę i intercooler większy. Dobrze kombinuję?

Po niżej ,masz napisane co już kiedyś ,parę razy pisałem w sprawie pompek.☺

jak pisalem kiedyś  w division,najmniej wydajne 480cc potem AR 520cc ,BA 530cc,AL 550cc,i z phantoma 5.0 lub touarega 560cc najmocniejsze z orginal. Potem mozesz zrobic jak ja bede mial ,korpusy BA koncowki Firad + 20 do 200ps +50 do 250 ps,+80 do 280ps ''teraz te będę miał na korpusach BA ''+100 do 300ps i +120 do 350ps. Takie mają wydajności Końcówki wtryskiwaczy Firad.

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rising

Ok, czyli konkretnie np. kupuję pompki z 5.0 TDI od Touraega i będą pasować plug&play?  Całość dać do zestrojenia i zrobienia mapy i będzie to chulać? 

Pierwszy link z brzegu: https://allegro.pl/oferta/wtrysk-pompowtrysk-0414720220-vw-touareg-i-5-0-tdi-7995252557

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a4b6quattro

Tak  jest☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rising

Rewelacja, to teraz nic tylko szukać pompek w dobrym stanie 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania