Skocz do zawartości
a4b7lubuskie

A4 B6/B7 ZABLOKOWANA STACYJKA / problem z linką skrzynia automatyczna - stacyjka

Rekomendowane odpowiedzi

a4b7lubuskie

Witam serdecznie miłośników motoryzacji:)

Pacjent A4 B7 2007r automat zablokowała się linka w stacyjce od połączenia stacyjka-skrzynia automatyczna.

Objawy:

Wszystko chodziło dobrze pewnego dnia gdy kluczyk nie można było wyciągnąć ze stacyjki.  

Rozebrałem obudowę stacyjki wypiłem linke stacyjka-skrzynia kluczyk dało się wyciągnąć zamontowałem ponownie linke z zabezpieczeniem wkładam kluczyk przekręcam znów zablokowane.

Wyciągnąłem stacyjkę (wciskając cienką szpilkę przy kluczyku) wyciągnąłem stacyjkę i pozostałe elementy ze środka przekręcałem aluminiowy korpus w stronę odpalania zaskoczyło tak że nie można tera wyciągnąć link na zewnątrz z stacyjki. Szarpałem za linke bez rezultatu zeszlifowałem również stacyjkę by dostać się do linki trzpień chodzi luźno tylko nie można go wyciągnąć/wypchnąć (jakaś blokada?)

Załączam zdjęcia.

Proszę o pomoc w usunięciu usterki gdyż auto stoi bezużytecznie:/.

553c4e1c98b27b73gen.jpg

4b15bf9f530948e8gen.jpg

e08dc19d531c362cgen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

Kurcze, namieszałeś, kluczyk się odblokowuje pod osłona drążka skrzyni jest przycisk, a nie demolujac stacyjke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris
a4b7lubuskie

Gdzie pod osłoną drążka skrzyni biegów jest przycisk? Mam ściągniętą osłonę lecz nigdzie tam nie widziałem przycisku.

Widziałem inny filmik gdzie przez wciśnięcie prętem w tym samym miejscu co w podlinkowanym filmie wyciąga się całą wkładkę stacyjki tak też zrobiłem. 

Jeśli mam stacyjkę na wierzchu to co trzyma wciąż linke i blokuje jej wyjście? Blokada linki jest jedynie mechaniczny czy powiązana z elektroniką?

Złoże stacyjkę nic nie uszkodziłem tylko lekki szlif poszedł by gdzie wchodzi linka (bez wpływu na prawidłową prace) tylko obawiam się iż wciskając pręta w ten otwór nie wyciągnę kluczyka gdyż przed demolką wciskałem bez rezultatu.

P.S. 

Dzięki za szybką reakcje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania