Skocz do zawartości
Oca

A4 B6 Słabe świece żarowe 1.9 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Oca

Witam , mój pierwszy diesel i pierwsza zima .

Dziś przy temp. -10 na dworze dla pewności zagrzałem świece dwa razy . Zacząłem kręcić auto zapaliło lecz jak dla mnie trochę kulawo . Silnik wszedł najpierw na 400 potem 800 i 1000 działo się to szybko nie tam ze chodził tak przez chwile . Domyślam się że to nie jest normalne . Wiec moje pytanie czy świece żarowe się kończą , czy może tylko niektóre padły ? Jest możliwość sprawdzenia ich metodą domową?

Do tego po przejechaniu ok 3-4 km auto pali normalnie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek

Tego czy się kończą raczej nie sprawdzisz , no chyba ze tracąc właściwości zmienia się im opór ale co do konkretów moze ktoś inny się podejmie ...to czy są sprawne najprościej mając kabel podłączyć kompa i pokaże które spalone ...jak nie masz kabla miernik do masy i do świecy i zobaczyć czy jest przejście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oca

Kabla nie mam ale cwiara ma

Nawet nie wiedziałem ze da radę to kablem sprawdzić , która to grupa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Świece żarowe można sprawdzić mając tylko kawałek ( 1m) przewodu. Podpinamy przewód pod + aku a drugim końcem dotykamy parę razy do świecy. Jeśli iskrzy to sprawna.☺

Edytowane przez jacek70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek

Kabla nie mam ale cwiara ma

Nawet nie wiedziałem ze da radę to kablem sprawdzić , która to grupa ?

Będzie błąd jak spalona, można też tak jak pisalem ze sprawdzeniem przejścia lub tak jak w poście wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

Najlepiej to chyba miernikiem sprawdzić rezystancje między świecą a masą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

+ z aku szybciej☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

dlatego ja swoje wykręciłem przed zimą i sprawdziłęm  sprawdzisz jak koledzy napisali kabel czy próbówka  ale też dzis nie odpalił najlepiej przy -13 a mam wszystko sprawne i filtr paliwa przed zimą każdą wymieniam podejrzewam pompe trza przeczekać zimę 

Edytowane przez goldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Power-Kris

Jak świece są dwustopniowe znaczy szybkiego grzania to można sobie co najwyżej....

Mam Octavie II i komp widzi ze coś nie tak i je wyłącza. Na rezystancje i aku sprawne a i tak musiałem nowe dać bo starych gadzina nie odpala i kropka.

[Dodano: 03 January 2016 - 12:29]

Ale to Edc16 w Audi 2002 Edc15 wszystko idzie ale to wada bo potrafi stopic świece i tłoki z zaworami uszkodzić.

Edytowane przez Power-Kris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Dlatego wyłączyłem się z diesla. Zawsze musiałem przy takim mrozie przepalać. Teraz auto stało 5 dni nie ruszane pod chmurką, aku ma 3 lata , o godzinie 11 było - 14°C i Zapaliło od Strzału. ☺☺☺☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oca

Mój przed chwilą też lecz strasznie kulał jak zapalił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek

Pany sprawny diesel z dobrym paliwem musi zapalić ...co to jest -15 ... Pamiętajcie że oprócz świec jest jeszcze parę elementów decydujących o zapłonie ...np:

- czujnik temperatury - przy podającym złe wartości, komputer źle dobierze parametry zapłonu i auto nie zapali

- sterownik świec

- bezpieczniki

- filtr paliwa

- jakość paliwa

- stan aku

- stan rozrusznika

I pewnie jeszcze parę rzeczy by sie znalazło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Dziadek ma rację...pamiętam jak w Bukowinie wstaliśmy w sobotę rano a tu -21 stopni aut nie było widać tyle śniegu nasypało. Ja do auta...dwa razy świece zagrzałem i pale a on co prawda jak traktor zaklepał ale odpalił od strzała  :D  :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Pany sprawny diesel z dobrym paliwem musi zapalić ...co to jest -15 ... Pamiętajcie że oprócz świec jest jeszcze parę elementów decydujących o zapłonie ...np:

- czujnik temperatury - przy podającym złe wartości, komputer źle dobierze parametry zapłonu i auto nie zapali

- sterownik świec

- bezpieczniki

- filtr paliwa

- jakość paliwa

- stan aku

- stan rozrusznika

I pewnie jeszcze parę rzeczy by sie znalazło

I wszystkie te rzeczy miałem sprawne a palił ciężko. Ale to był Golf 2.☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek

No to trochę inna technologia, wtrysk przez komorę pośrednią może sprawiać problemy przy większych mrozach ale my o takim czymś tu nie rozmawiamy , więc trzymajmy się takich aut o jakich mowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

I wszystko jasne. Jedna świeca 0,6 ohm, druga 0,5ohm, trzecia 12ohm a do czwartej ciężki dostęp. Trzeba komplet wymienić i bedzie git :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziadek

Dla wszystkich hejterów diesli, że muszą słabo palić bo to diesle, polecam dzisiejszy start mojego gnojowozu

http://www.auditeam.pl/forum/topic/2226-dziadowy-avant/?p=22253

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania