Skocz do zawartości
Moonshiner

"Gotowanie" czyli co dziś zrobilismy.

Rekomendowane odpowiedzi

Moonshiner

Witam ten temat chciałbym poświecić o kulinariach , czyli co dziś dobrego zrobiliśmy :thumbsup:  Jestem zapaleńcem do gotowania ,więc zapraszam,może jakieś nowe przepisy wpadną :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
uszol

ja dużo nie gotuje ale czasem lubie sobie zrobić tortille domową, do piwa i filmu idealna :kox:

 

3 pojedyncze piersi z kurczaka

8 placków do tortilli (ja zawsze w biedronce kupuje, 2x paczki, po 4 w jednej jest)

2x paczki warzyw na patelnie (bez ziemniaków)

duża smietana 12%

1 mały majonez winiary

keczup tortex

przyprawy: sół, pieprz, oregano, przyprawa do kurczaka, vegeta

1x sałata lodowa

czteropak piwa

 

otworzyć piwo, kurczaka pokroić w kostke, wymieszać z przyprawą do kurczaka odstawić do lodówy na 30 min żeby się przegryzło, w między czasie już smażyć

warzywa na patelce(przyprawić vegetą), nastepnie kurczaczek na patelke, pilnować żeby ladnie sie usmażył a w między czasie sosik robimy

do michy wlać całą śmietane i dodać 4-5 łyżek majonezu tak żeby sos nie był ani za gęsty ani za rzadki po dobrym wymieszaniu dodać keczupu, zazwyczaj tak dwa razy mocno naciskam tubke, do tego sól, pieprz, oregano i przyprawy kto jakie lubi i mieszamy, później standard lodóweczka 30-60min żeby się przegryzło

na koniec do jednej wielkiej michy wrzucic kurczaczka zrobionego i warzywka, wszystko zalac sosem, porządnie wymieszać, pokroić sałate lodową(najlepiej tą jej twardą część-będzie troche chrupiąca tortilla) teraz wkład na placki, na wkład pare kawałkow wcześniej pokrojonej sałaty lodowej, zawijać i zajadać się popijając piwem  :)

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Moonshiner

To ja dam przepis na szarlotkę na kruchym cieście, robię ją co kilka dni:)

 

Przepis:

Składniki na ciasto:

-3 szklanki mąki

-4 żółtka

-1margaryna

-szczypta soli

-pół szklanki cukru

-2łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa Jabłkowa

-1,5 kg. jabłek

1kisiel cytrynowy

-0,5 szklanki cukru

-4 białka

-szczypta soli

-1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Odcisnąć sok . Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać . Białko ubić z szczypta soli oraz cukrem , na koniec do ubitych białek dodać cynamon , całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać.

 

Wykonanie całości

 

Z podanych składników na ciasto należy wszystko zagnieść w jednolitą całość,podzielić na dwie równe część i, zawinąć w folie aluminiowa i wstawić , na 1 godzine do lodówki.

po godzinie na dno blaszki zetrzeć na tarce połowę ciasta,delikatnie ugnieść ręką do dna.Na ciasto wyłożyć masę  jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta .Piec na złoty kolor w piekarniku na 180 st.C. na około 1 godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wajola

No to teraz mnie zaskoczyliscie :) myślałam sama o takim temacie ale pomyślałam że to nie to forum, a tu patrze i jest :) ta szarlotka to tez mnie zaskoczyles:) facet potrafiący robić ciasto OjaaaCieeeee :D

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 27 stycznia 2016 - 16:04]

o nalewkach, bimberkach itd też można tutaj pisac ???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Arkadiush

Ja też umiem piec czy gotować ;) sernik drożdżowe czy sernik na zimno :)

 

a na obiad dziś mielone ryż i sałtka z iceberga pomidory ogórek i sos ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wajola

Ja też umiem piec czy gotować ;) sernik drożdżowe czy sernik na zimno :)

 

a na obiad dziś mielone ryż i sałtka z iceberga pomidory ogórek i sos ;)

a ja ziemniaki jeszcze nie wiem zyyy czym  :grin:  :grin:  :grin: ide jakąś suróweczkę zrobie i chyba jakies MIĘCHO!  :decayed: 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Arkadiush

a ja ziemniaki jeszcze nie wiem zyyy czym  :grin:  :grin:  :grin: ide jakąś suróweczkę zrobie i chyba jakies MIĘCHO!  :decayed:

mięcho to podstawa :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wajola

mięcho to podstawa :D

yes yes yes  :decayed:  :decayed:  :decayed:  :decayed:  :decayed:  :decayed:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Rafi78

No i elegancko miałem niby wątek o trunkach tworzyć Ale bez podkładu żaden alkohol długo nas nie będzie cieszył...coś z pod mojej ręki ...8c21b158463343983970bb3f6eed7ffa.jpge866ad8df95c011c17116d1a434fbe2b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wajola

No i elegancko miałem niby wątek o trunkach tworzyć Ale bez podkładu żaden alkohol długo nas nie będzie cieszył...coś z pod mojej ręki ...8c21b158463343983970bb3f6eed7ffa.jpge866ad8df95c011c17116d1a434fbe2b.jpg

Rafi wiedziałam że pociśniesz swoją golonką  :kox:  aż ślinka cieknie  :facepalm: 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacek70

No te golonka to potęga.  :thumbsup:

Co do nalewek to zawsze robię ze śliwek. 3 kg śliwek wypestkować dać do 5 litrowego swoją.  Zasypać 1.5 kg cukru . Zostawić na.7 tygodni . Po czasie przecedzić przez gazu i do powstałego soku dolewamy litr spirytusu . Gotowe. Na każdą zimę robię 2 takie słoje.☺

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wajola

No te golonka to potęga.  :thumbsup:

Co do nalewek to zawsze robię ze śliwek. 3 kg śliwek wypestkować dać do 5 litrowego swoją.  Zasypać 1.5 kg cukru . Zostawić na.7 tygodni . Po czasie przecedzić przez gazu i do powstałego soku dolewamy litr spirytusu . Gotowe. Na każdą zimę robię 2 takie słoje.☺

podeślij spróbujemy czy dobre  :decayed:   :kox:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacek70

podeślij spróbujemy czy dobre  :decayed:   :kox:

Dobre zapewniam☺☺☺

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wajola

opowiem Wam jak robiłam porterówke z przepisu jednego tutaj obecnego osobnika  :D 

nalałam do garnka piwo porter zeby sie troszeczke podgrzało do tego LItra spirytusu  i cukier waniliowy, a że pomyliły mi sie proporcje zamiast poł litra spirytusu to musialam jakos ratowac troche wiekszą ilością cukru. spróbowałam. moze byc rozlalam do butelek i czekalam na drugi dzien az sie przegryzie lub sie nie przegryzie i trzeba bedzie rozrabiac . okazalo sie ze wyszła lux. nogi miękły po jednym kielonie  hahahaha. wyszło ekonomicznie :D  dodam ze jak robiłam to sie upiłam bo ciagle próbowałam czy ma dobry smak  :facepalm:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:  :grin: 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacek70

Czyli wyszła mocna mirra  :grin:

Z pigwy ktoś robił ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Rafi78

Robił Jacek...I z ananasa polecam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
arre

hmm fajnie macie ze macie czas ;)

ja tam wpadam do szwagra na obiad w centrum wrocka

dzisiaj byla zupka gulasz plus pene z sosem serowym i kurczakiem i suroweczka

cale 7 zl ;)

wczoraj devolaj kluski z sosem buraczki zupka kukurydziana

tez 7 zl ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacek70

Robił Jacek...I z ananasa polecam

Zapodaj przepis na tą z ananasa. ☺

Zresztą jak masz inne dobre przepisy to też podaj  :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Rafi78

Poczekaj coś pomyślę

[Dodano: 27 January 2016 - 20:22]

Jako że nie lubię czekać ileś tygodni aż sok z gumijagód dojdzie moje przepisy są max tygodniowe...niezbędny będzie wygodny słoik 5 litrowy...no to zaczniemy od ananasów , owoc a raczej wnętrze korony w kostki i do słoja do tego dwie szklanki cukru i dla większej grający dla kubków przyjemności jedna limonka do tego pokrojona....czekamy 3 dni aż wypuści soki i potem zalewamy 0,7 wody i 0,7 spirytusu...mieszamy dwa razy dziennie przez trzy cztery dni aż cukier się rozpuści i gotowe...Tak samo robimy z kg pigwy ...z 8 cytrynami...smacznego

[Dodano: 27 January 2016 - 20:31]

Kolejnym bardzo prosty przepisy...torebka cukierków lodowych ice...rozpuszczamy w pół litra ciepłej wody do tego 0,7 spirytusu...mieszamy dwa razy dziennie...po tygodnik towar jest już przegryziony...ma piękny lekko niebieski kolor

[Dodano: 27 January 2016 - 20:34]

Trzy pomarańcze w plastry zasypać cukrem...zasada taka jak wyżej...dodać 10 ziaren kawy i po wypuszczeniu soku po trzech dniach zalać spirytusem rozrbionym z wodą pół na pół...czyli ja daję 0,7 na 0,7...po tygodniu gotowe do picia

Edytowane przez Rafi78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Moonshiner

No to teraz mnie zaskoczyliscie :) myślałam sama o takim temacie ale pomyślałam że to nie to forum, a tu patrze i jest :) ta szarlotka to tez mnie zaskoczyles:) facet potrafiący robić ciasto OjaaaCieeeee :D

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 27 stycznia 2016 - 16:04]

o nalewkach, bimberkach itd też można tutaj pisac ???

 

Każdy przepis jest mile widziany :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
uszol

A macie przepis na to? :D

1453922078-U1445.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
vwbartus

Poczekaj coś pomyślę

[Dodano: 27 January 2016 - 20:22]

Jako że nie lubię czekać ileś tygodni aż sok z gumijagód dojdzie moje przepisy są max tygodniowe...niezbędny będzie wygodny słoik 5 litrowy...no to zaczniemy od ananasów , owoc a raczej wnętrze korony w kostki i do słoja do tego dwie szklanki cukru i dla większej grający dla kubków przyjemności jedna limonka do tego pokrojona....czekamy 3 dni aż wypuści soki i potem zalewamy 0,7 wody i 0,7 spirytusu...mieszamy dwa razy dziennie przez trzy cztery dni aż cukier się rozpuści i gotowe...Tak samo robimy z kg pigwy ...z 8 cytrynami...smacznego

[Dodano: 27 January 2016 - 20:31]

Kolejnym bardzo prosty przepisy...torebka cukierków lodowych ice...rozpuszczamy w pół litra ciepłej wody do tego 0,7 spirytusu...mieszamy dwa razy dziennie...po tygodnik towar jest już przegryziony...ma piękny lekko niebieski kolor

[Dodano: 27 January 2016 - 20:34]

Trzy pomarańcze w plastry zasypać cukrem...zasada taka jak wyżej...dodać 10 ziaren kawy i po wypuszczeniu soku po trzech dniach zalać spirytusem rozrbionym z wodą pół na pół...czyli ja daję 0,7 na 0,7...po tygodniu gotowe do picia

 

 

Perdole nie jadę na żaden zlot z Tobą :facepalm:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Rafi78

Why

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Arkadiush

hmm fajnie macie ze macie czas ;)

ja tam wpadam do szwagra na obiad w centrum wrocka

dzisiaj byla zupka gulasz plus pene z sosem serowym i kurczakiem i suroweczka

cale 7 zl ;)

wczoraj devolaj kluski z sosem buraczki zupka kukurydziana

tez 7 zl ;)

 

to z czego ten devolaj ? z warzyw ?? :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wajola

Perdole nie jadę na żaden zlot z Tobą :facepalm:

:polew:  :polew:    :polew:  :polew: hahahaha ja piłam te nalewki .....kurfaaa pijesz i lezysz nie wstajesz  :grin:  :grin:  :grin:  :grin: 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania