Skocz do zawartości
TyBucu

A4 B5 [b5] brak ogrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

TyBucu

:hi:
Mam majstry problem z silniczkiem klapy zimno cieplo, a raczej jego sterowaniem.
Wyskakuje non stop sporadyczny blad zablakowabej klapy/ brak napięcia, do tej pory dzialalo ogrzewanie tylko w skrajnej pozycji high lub zimne low. Nie bylo mowy o regulacji temperatury.
Teraz silniczek staną w pozycji zimnej. Gdy odlacze i podlacze wtyczkę od niego mogę przez pewien czas sterować w zakresie high/low, po wyłączeniu wraca w pozycje low. Przy wrzuceniu wyższej temperatury drgnie 3 razy w stronę ciepla i wraca na zimny.
Oprócz tego sporadycznego wyskakują jeszcze 3 bledy stale.

WP_20160215_18_21_00_Pro.jpg

[Dodano: 26 February 2016 - 14:09]
Dodam ze silniczek byl wymieniany na uzywke o dalej to samo.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Zacznij od pierwszego błędu. Jeśli nie masz nowego solniczka lub samego potencjometra to może wystarczy czyszczenie i konserwacja. U mnie pomogło parę dni temu ale szukam solniczka temp.kierowcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

Osobiście nie miałem takiego problemu ale wychodzi na to że musisz zrobić nastawy pierwotne , Chyba że ten drugi silniczek też jest trafiony

Edytowane przez goldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

Nastawy robiłem na obydwu, za każdym razem to samo. Silniczki obydwa czyszczone. Na vagu położenie klap pokazuje normalnie oraz rusza w calej skali na teście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Na  teście chodzi a klapą nie steruje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
goldi

to dziwne tak jakby sie klapa przycinała 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

No właśnie . Mam pytanko . Jak to wygląda naocznie ? Klapa chodzi , nie chodzi , zacina się a czy jeszcze coś innego. Ja kiedyś w b5 bez vaga ogarnąłem czyszczenie silnika i całą adaptację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TyBucu

Klapa chodzi łatwo sama w sobie, jak na wlaczonym klimatroniku odlacze od silniczka wtyczke to biega po całym zakresie regulacji bez przeszkód ale zatrzymuje sie tylko w skrajnych pozycjach.

Za to jak wylacze i wlacze klimatronik to zamyka klapę ciepla, wędrując na skrajna pozycje. Ustawiam na high i silniczek obróci sie ze 3-5 razy odchylając lekko od skrajnej zimnej i stoi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Mnie to wygląda na winę uwalonego klimatronika.  Obym nie miał racji. No bo skoro silnik pracuje od dechy do dechy a podczas sterowania nie to może faktycznie on. Jeszcze nasuwa mi się sprawa tych czujników. Może przez złe dane idące od nich tak się dzieje ???  To tak tylko myślę .✌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania