Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'brak' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • FORUM OGÓLNE
    • Przywitania
    • Pasjonaci
    • Gadżety klubowe
    • Sprawy klubowe
    • REGULAMINY
  • FORUM HYDE PARK
    • Sport, Hobby, Rozrywka, Muzyka, Film
    • Multimedia, PC, GSM, RTV, AGD, FOTO itp.
    • Nowości ze świata motoryzacji
    • Ubezpieczenia OC/AC, kolizje, wypadki
    • Kosz
  • FORUM ZLOTÓW I SPOTÓW
    • Zloty ogólnopolskie
    • Spoty lokalne
  • FORUM TECHNICZNE
    • Dane techniczne i instrukcje obsługi
    • Silniki benzyna i LPG
    • Silniki diesel
    • Układ chłodzenia, klimatyzacja, ogrzewanie
    • Układ dolotowy, wydechowy
    • Karoseria i nadwozie
    • Układ kierowniczy
    • Wyposażenie wnętrza
    • Hamulce, felgi, opony
    • Zawieszenie, podwozie
    • Uklad napędowy, skrzynia biegów
    • Elektryka, elektronika, oświetlenie
    • Oleje, smary
    • Car audio, CB, Navi
    • Tuning mechaniczny
    • Tuning wizualny, stylizacja
    • Detailing
    • Instrukcje ogólne i katalogi
    • Polecane warsztaty / serwisy
    • Diagnostyka VAG
    • Szukam warsztatu / zlecę naprawę
    • Numery części
  • FORUM OGŁOSZEŃ
    • Sprzedam
    • Kupię
    • Zamienię
    • Oddam
    • Zakup kontrolowany
    • OGŁOSZENIA KOMERCYJNE
    • Archiwum ogłoszeń

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Znaleziono 12 wyników

  1. Witajcie. Swego czasu miałem dwa błędy na MK: Address 46: Central Conv. Labels: 8E0-959-433-MIN.LBL Controller: 8E0 959 433 AR Component: Komfortgerát T85 1310 Coding: 06976 Shop #: WSC 63351 VCID: 817586079811 2 Faults Found: 01330 - Central Control Module for Central Convenience (J393) 37-00 - Faulty 01332 - Door Control Module; Passenger Side (J387) 80-00 - Single-Wire Operation I wszystko mi działało bez zarzutu. Teraz nie mam oświetlenia wewnętrznego kabiny (lampki na podsufitce przód i tył + brak oświetlenia w bagażniku przy otwartej klapie + brak oświetlenia schowka ). I doszedł mi dodatkowy błąd w MK: Address 46: Central Conv. Labels: 8E0-959-433-MIN.LBL Controller: 8E0 959 433 AR Component: Komfortgerát T85 1310 Coding: 06976 Shop #: WSC 63351 VCID: 817586079811 2 Faults Found: 01330 - Central Control Module for Central Convenience (J393) 37-00 - Faulty 00532 - Supply Voltage B+ 37-00 - Faulty 01332 - Door Control Module; Passenger Side (J387) 80-00 - Single-Wire Operation Sprawdziłem bezpieczniki 38 i 24 podmieniając je na nowe... nie pomogło 1. Czy oprócz wymiany modułu komfortu na nowy, rozwiązanie może leżeć gdzieś indziej? 2. Jeżeli będę musiał wymienić MK na nowy to gdzie go znaleźć? Czy jest pod siedzeniem kierowcy? Zrobiłem zdjęcie pod siedzeniem i znalazłem coś takiego:
  2. piasku75

    A4 B6 Brak ogrzewania

    Witam, właśnie odebrałem samochód od "mechanika". Wymieniał mi pas przedni gdzie musiał wymontować chłodnice itd. Czynnik od klimy też poszedł do nieba. Po złożeniu całości do kupy i zatankowaniu klimy czynnikiem wieczorem okazało się, że samochód nie ma ogrzewania! Temperatura na zegarze trzyma 90 stopni. Na panelu klimatronika ustawiłem temperaturę 26 stopni i dalej wieje zimno! Czy ten oszołom mógł czegoś nie podłączyć? Dzięki za pomoc.
  3. Proszę kolegów o pomoc przy analizie logów. A4 B5 1.8t AEB 97' PB+LPG, bez modów Objawy: 1. falowanie obrotów na rozgrznym silniku na jałowym (>60°C) na PB i LPG, 2. szarpanie i brak mocy przy dużym przyspieszeniu od 2000 do 4000 obr. (dla 3 biegu) na PB, na LPG w szerszym zakresie (>60°C, deska rozdzielcza), na PB mozna jeździć, ale już na LPG za bardzo trzęsie Problemy zaczęły się po zostawieniu samochodu u mechanika, który grzebał w przewodach elektrycznych, cewkach/świecach i zmienił czujnik temp. cieczy (w związku z inną usterką). Przepustnica po regeneracji i sprawdzona oscyloskopem, wymieniona listwa wtryskiwaczy, czujnik temp. cieczy, czujnik położenia wału korbowego, po podmianie przepływki nic się nie zmieniło, wiec zostawiłem oryginalną. Lambda po wymianie - stara wyrzucała błędy braku sygnału. Aktualnie bez błędów. Z tego co widziałem problem nie jest wyjątkiem, ale nie znalazłem sensownego rozwiązania. Statyczne (PB): 002 i 007: https://log.malonetuning.com/chart/34414#H8KLCADCo8Ouw71ZAgNtw4xNCsKDQAzChsOhwrtkPcKBKsOFw4vDiCxGDWNAJ8KSwonDhcO2w7TDvsORw5LDhSzDs3zCvGlbw6hlw644EUbClXXDicOgHsOewp04wonDssKHwo7Dk0HCpEQawozDoF7DksKLw5TDkAQ3DBvCn8OFw53ChGHDgMO3wo9AOcKOdiXCmcOsbzjCpsKqw4BVwpnDqzI%2Fw4vDnHw5wqwmecKZw5jCrsOXwo3DtzvCscO%2Bwphnw6kAAAA%3D 003 i 008: https://log.malonetuning.com/chart/34413#H8KLCABOw67DvVkCA23DjcOBCsOCMAzDhsOxd8OJwrkBw4vDlMKXKT1UF2pha0bCmsKNw6nDk8ObWRQPPcOmw7fDsSfDjsKBw5DDjBvDoRg0FFIww5YMw544wrjDs3xLwpkwCsKvSwFzajjCscKkF8OVw5NAwqRMEsKUwqAteSNRVMOGHcODwp7CjsKiNWEcw7HDuSPCkBQfw7pJw6rCt8K%2FwqFOwrbDg0PCn8OPfcK%2BfDnCrMOKZcKZwpIeasKvw57CvwEWXcOjwovDqQAAAA%3D%3D Dynamiczne (PB): 002 i 007: https://log.malonetuning.com/chart/34415#H8KLCADDm8KcAVoCA23DjE0KwoQwDMKGw6HCu2TDncKAwoJ4GcOpwqIzwoYaw5BGw5I4w6jCnH7DvGHDhEXCl3k%2Bw550HcK8ZXpxIsKMKsOLwpzDgVXDnh04worDssKXw7bDk0HCpEQawozDoFrDksKHw5TDkARXDCsfw4XDlcKEwr7Dh8OtJlDCjsKDwp1JJnsMw7tUF8K4LnNTw6bDtsOPYTHDicOzw4h2w75owr3DvwHCszDChBLDkgAAAA%3D%3D 002 i 013: https://log.malonetuning.com/chart/34407#H8KLCADCqcOvw71ZAgNtw41NCsOCQAzChsOhwrtkPQHCi8Oaw4vClFnCjDbCjMKBOinCmVRqT29%2FUFxkwpnDp8OjJV0Hd3nDnsK4EGbClWnCrBBOMWw4wojDskLDqxkgUyFNRnAsw6VFamjCgjPCpsKZwrfDomhSw5%2FDo8O7R8KgwpwfwrYnwpXDrG9YwqfDhsOhw4bDp8Kzw48Xwp%2FCrz7Ct19OwpNJHQfCtsO9YxvDowfCk2xbw6cAAQAA 003 i 025: https://log.malonetuning.com/chart/34408#H8KLCADDk8Ovw71ZAgNtw4tBDsKCMBDChcOhwrvDjMK6wpNIEC9DwrooMsKpwpNgwodMB8KDwpweKsORwrjDqMOyfS9%2Fw5%2FDg13CngMnw4LCqMKyw4wZw5zDhcK7woLCkyhvdEwHwpESaTDCgsOzSS9SQxNcMcKsXMKKwrMJw6PCiMOvH8KBcnzDmCfDiWR%2Fw4dxNRVuw6t8wq1zw7fDpcKwwpjDpHliK8Oaw5zCvMOfASJ8wrRnw5IAAAA%3D Dynamiczne (LPG): 002 i 007 https://log.malonetuning.com/chart/34416#H8KLCAARw7DDvVkCA23DjE0KwoQwDMKGw6HCu2TDncKAwoJ4GcOpwqIzwoYaw5BGw5I4w6jCnH7DvGHDhEXCl3k%2Bw550HcK8ZXpxIsKMKsOLwpzDgVXDnh04worDssKXw7bDk0HCpEQawozDoFrDksKHw5TDkARXDCsfw4XDlcKEwr7Dh8OtJlDCjsKDwp1JJnsMw7tUF8K4LnNTw6bDtsOPYTHDicOzw4h2w75owr3DvwHCszDChBLDkgAAAA%3D%3D 002 i 013 https://log.malonetuning.com/chart/34417#H8KLCABDw7DDvVkCA23DjU0Kw4JADMKGw6HCu2Q9AcKLw5rDi8KUWcKMNsKMwoE6KcKZVGpPb39QXGTCmcOnw6MlXQd3ecOewrgQZsKVacKsEE4xbDjCiMOyQsOrGSBTIU1GcCzDpUVqaMKCM8KmwpnCt8OiaFLDn8Ojw7tHwqDCnB%2FCtifClcOsb1jCp8OGw6HDhsOnwrPDjxfCn8KvPsK3X07Ck0kdB8K2w71jG8OjB8KTbFvDpwABAAA%3D 003 i 025 https://log.malonetuning.com/chart/34418#H8KLCABYw7DDvVkCA23Di0EOwoIwEMKFw6HCu8OMwrrCk0gQL0PCuigywqnCk2DCh0wHwoPCnB4qw5HCuMOow7J9L3%2FDn8ODXcKeAyfDgsKowrLDjBnDnMOFwrvCgsKTKG90TAfCkRJpMMKCw7NJL1JDE1wxwqxcworCswnDo8KIw68fwoFyfMOYJ8OJZH%2FDh3E1FW7Dq3zCrXPDt8OlwrDCmMOkeWIrw5rDnMK8w58BInzCtGfDkgAAAA%3D%3D Jestem nowy w temacie VAG, więc proszę o wyrozumiałość!
  4. Witam, mam jakiś dziwny problem z moim audi 1,6 ALZ. Otóż jechałem teraz na urlop i w pewnym momencie auto zaczęło szarpać i zaczęła migać kontrolka check silnika. Byłem już blisko celu, więc jakoś dojechałem. Na miejscu oddałem auto do warsztatu i wymieniono mi moduł zintegrowany cewki zapłonowej. Wczoraj wracałem do domu i w czasie pierwszych 50 km wszystko było super, ale potem znowu to samo - migający check silnika i szarpanie. Miałem w perspektywie do przejechania 300 km lekko się załamałem. I przy migającym checku i szarpaniu (przy pewnych prędkościach było to mnie odczuwalne) jechałem jakieś 150 km po czyn nagle check przestał migać i zapalił się na stałe a auto przestało szarpać. I jechało bardzo dobrze. I tak dojechałem do domu bez problemu. Co to może być? Bo wygląda na to, że to jednak nie cewka. Pewnie w tym warsztacie też mi ją wymieniono bez powodu.
  5. witam, podłączalem podswietlane kratki nawiewu w audicy 96r kombi i podlaczalem je pod lampke w schowku. najprawdopodobniej styknąłem dwa kabelki i zrobilem zwarcie . po fakcie nie mam oswietlenia (zegary, przyciski w kokpicie, nic). Radio normalnie dziala, bezpiecznik od oswietlania *14* rowniez caly. prosze o pomoc co zrobic
  6. B5 1.8T AEB Seria, ręce mi już opadają. Auto nie jedzie bo przepływ jak w logach i komp tnie doładowanie (rozpędza się jak wolnossące 1.8 przez cały zakres obrotów). Wymieniłem już praktycznie wszystko, nowa sonda, przepływka Bosch o dobrych numerach ale używka (wcześniej kupiłem auto z jakimś noname),dv, n75 nowy,klapka w turbo na miejscu,sztanga pracuję swobodnie,przewody drożne,grucha turbiny szczelna, zawory odmy sprawne,kat wybity, sprawdzałem szczelność to wyszła na kołnierzu TIP-a przy turbo, więc TIP wymieniony. Jezdzę na jakichś zwyklych swiecach a nie platynach ale nic nie szarpie a wątpię żeby to miało wpływ. Nic to nie pomogło, zastanawiam się czy przepływka może się zepsuć w ten sposób że zawyża? Tutaj logi http://vaglog.pl/log_265043.html http://vaglog.pl/log-008_AlfO2U.html
  7. Temat wygląda tak.. poskładałem lewą strone, założyłem camber i juz koronki abs nowej nie zakładałem bo mijało się to z celem i tak czujnik abs zczytywał by źle prędkość koła bo koronka razem z czopem i piastą jest pod kątem. Przy odpalaniu trzy razy zapaliła mi sie czerwona lampa od hebli plus sygnał dźwiękowy, pare razy nacisnalem pedał hamulca żeby tłoczek sie ułożył do nowego klocka i wsio działa. I ku mojemu zdziwieniu kontrolka abs sie nie pali na szafie... Ale nie w tym rzecz czy, pytanie czy będe miec abs na przednich kołach jeśli z tyłu nie ma koronek czy to ze sobą wszystko współgra i niezbedna jest sprawnosc 100% ukladu zeby on działał?
  8. Witam tak jak w temacie , odpalam auto włączam przednie halogeny to świecą się a tylne niestety nie ,żarówki sprawdzone są całe a przy okazji zmieniłem na nowe, sprawdziłem też czy dochodzi prąd i niestety nie dochodzi, wszystkie bezpieczniki całe, brak błędów na kompie, gdzie szukać przyczyny. Pozdrawiam
  9. witam, audi mi zmula, vmax jakie osiągnąłem to zaledwie 200 km/h... przyspieszenie też szału nie robi na logach widać że wartość rzeczywista czasu wtrysku jest o połowę mniejsza od zadanej - ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny? żadnych błędów na vagu nie ma prócz problemów z adaptacją jakąś tam - w sensie przepływka, przepustnica, sondy bez błędów zapchane katy? sonda oszukuje? silnik na wolnych obrotach kuleje, tutaj logi (automat więc ciężko na trzecim tylko biegu jechać) http://www.fotosik.pl/zdjecie/e71995aad7418e9b
  10. Witam mam problem ponieważ moje audi jest strasznie słabe. Głównie odczywam to przy ruszaniu ,ruszaniu pod górke.Tak jakby coś muliło. Sprawdziłem szczelność powietrza obroty trzymają równo nic nie faluje. Co może być przyczyną ?
  11. Witam. Ostatnio od dłuższego czasu postanowiłem sprawdzić poziom oleju, więc idę rano do auta, wyciągam miarkę a tam ledwo co się "macza" - komunikatu brak ! Posiadam licznik pół fis, przy jakim poziomie oleju powinienem zobaczyć pomarańczową oliwiarkę? Gdzieś widziałem że da się wł/wył w VCDS czujnik poziomu/temp. oleju ale nie wiem czy dotyczyło to A4 B5 Dodam, że przy wymianie alternatora odpiąłem kable od tego czujnika i zapomniałem podłączyć, po ujechaniu kilku kilometrów pół fis pokazał pomarańczową oliwiarkę z napisem "sensor" po podłączeniu oliwiarka znikła - więc chyba czujnik jest sprawny. Kiedyś również podczas wymiany oleju, oczywiście już po spuszczeniu, przekręciłem kluczyk i mimo braku oleju na liczniku widniał napis OK. Czy tak powinno być?
  12. TyBucu

    A4 B5 [b5] brak ogrzewania

    :hi: Mam majstry problem z silniczkiem klapy zimno cieplo, a raczej jego sterowaniem. Wyskakuje non stop sporadyczny blad zablakowabej klapy/ brak napięcia, do tej pory dzialalo ogrzewanie tylko w skrajnej pozycji high lub zimne low. Nie bylo mowy o regulacji temperatury. Teraz silniczek staną w pozycji zimnej. Gdy odlacze i podlacze wtyczkę od niego mogę przez pewien czas sterować w zakresie high/low, po wyłączeniu wraca w pozycje low. Przy wrzuceniu wyższej temperatury drgnie 3 razy w stronę ciepla i wraca na zimny. Oprócz tego sporadycznego wyskakują jeszcze 3 bledy stale. [Dodano: 26 February 2016 - 14:09] Dodam ze silniczek byl wymieniany na uzywke o dalej to samo.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania