Skocz do zawartości
uszol

A4 B5 [ARG] 1.8 terkotanie w okolicach przepustnicy

Rekomendowane odpowiedzi

jacek70

Skąd.wiesz że to pompa ? Mierzyłeś ciśnienie ? Pytam przez ciekawość  bo jakiś czas było dobrze.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

było dobrze bo dostawało auto non stop po pi****e, ponizej 2,5-3 tys obrotow nie schodzilo :) i to bylo na seryjnym zawieszeniu

teraz jest gwint i jezdze bardzo wolno, jak wczesniej na tereny garazowe wjezdzalem 30 sekund to teraz zajmuje mi to dobre 4 minuty  :zab:

turlam sie non stop na jedynce, dwojce i niskich obrotach a pompa nie podaje takiego cisnienia jak powinna tylko na niskich obrotach gdzies tak do 1500, w innym przypadku nigdy sie wczesniej nie zapalala kontrolka, to samo bylo jak toczylem sie gdzies w korkach albo stalem na swiatlach z 5 min, nawet cisnienia oleju mierzyc nie musze bo na 100% pompa mowi czesc

olej jest lany motul 5w40, filtr mannowski, smok już był raz czyszczony, miska też innej opcji nie widze

panewkowo napewno tez nie jest, ten motor ma zaledwie 200 tys nalotu, najbardziej martwi mnie to, ze uyebalem pare imbusów od miski  :facepalm:

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

najbardziej martwi mnie to, ze uyebalem pare imbusów od miski 

Może wykrętakami da radę ?? ⤵⤵⤵⤵

57e33e4b5dc9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Tak jak mówiłem winowajcą była pompa oleju a konkretnie zatarła się.

WP_20161106_14_16_41_Pro.jpg

WP_20161106_14_16_45_Pro.jpg

WP_20161106_14_17_48_Pro.jpg

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomekch973

skorzystam z twojego tematu i opisze wczorajsza sytuacje, jak pisałem w innym temacie ostatnio miałem problem z zapalająca się kontrolka ciśnienia oleju ale samo się naprawiło i jest OK, wczoraj przy turlaniu się po małym miasteczku zjechałem na parking i grzałem się w aucie i nagale usłyszałem głośne cykanie w okolicy łańcucha rozrządu. Dodam że jakieś 2k km temu wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów i napinaczem, łańcuch jak i napinacz były w dobrym stanie, a na obudowie nie było żadnych śladów "po łańcuchu".

Auto zgasiłem, odpaliłem i dalej było terkotanie ale jak ruszyłem wszystko ucichło. Dzisiaj rano na zimnym również wszystko ok. Po trasie 200 km tez jest wszystko w porządku.

Co obstawiacie?  Pompa siada? zatkany smok?

szkoda że podczas cykania nie miałem jak zmierzyć ciśnienia. Przy ostatnim pomiarze wszystko było w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Jak ruszasz to logicznie ze robi sie cicho bo i cisnienie idzie do gory. Moze byc smok przytkany i cisnienie oleju na jałowym moze falować albo i pompa juz porysowana jak u mnie i tez podaje jak chce. Zrzucilbym miske dla świętego spokoju szkoda meczyc silnika niskim cisnieniem a szczegolnie napinacza. Robisz sobie sam wiec zaoszczedzisz kupe forsy. Zrób plukanke przed tym zeby jeszcze wiecej syfu splynelo. Miske sobie porzadnie od wew wyczyscisz. Smoka zdemontuj tez wyczysc i jak bedziesz mial juz pompe na wierzchu to i ja warto sprawdzic. Tylko nie jestem pewien czy pompa w 1.8t jest jak u mnie na wałeczku z wielowypustem czy na lancuchu.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomekch973

pompa na wałku jak u Ciebie. 

nie wiem czy od razu zamówić i wymienić pompę i mieć święty spokój, czy rozebrać obejrzeć i wtedy podjąć decyzje. Da się poznać po oględzinach że pompa siada?

Pytam bo wolałbym uniknąć sytuacji że rozbiorę wyczyszczę smok, złoże a nadal będzie coś nie tak, po czym okaże się że to jednak pompa siada i znów trzeba rozbierać

Edytowane przez tomekch973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Pompa febi taka, która założyłem to koszt 400zl i masz spokoj dożywotnio. Ja bym od razu wymienil to nie jest nie wiadomo jak duzy koszt. U dzika zamawiaj wyjdzie najtaniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

Ja u dzika kupiłem polecił mi pompę olejową firmy swag, jeżdżę do dziś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomekch973

juz zamowiłem febi w sklepie za 360 zl takze mysle ze cena wporządku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomekch973

97f0f1ec14279a15741f226cb6f8b5ed.jpg

Mission complete.
Po wymianie pompy wszystko ok. Smok byl zawalony ze masakra, poprzedni właściciel nałożył tyle silikonu ze az wyszedl do srodka miski po czym urwal sie i zostal zassany w smoka pompy, po zatym bylo mnostwo innych smieci. Podejrzewam ze czyszczenie smoka zalatwilo by sprawe ale skoro juz kupilem pompe od razu wymieniłem zeby juz nie rozbierac jeszcze raz. We dwoch 10h roboty.
Dzięki uszol za wszelki infofmacje.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania