Skocz do zawartości
Seikokilla

ALL Dystanse do Alufelg

Rekomendowane odpowiedzi

Seikokilla

Wszyscy którzy używają lub używali dystansów do kół może podzielili by się doświadczeniami eksploatacyjnymi? Czy można doświadczyć jakiś niespodzianek w stylu pekanie dystansów, odkręcanie śrub,wyczuwalne wibracje czy coś w podobie. Zastanawiam się nad zastosowaniem dystansów a nie mam jak dotąd z tym doświadczeń. Niestety wybrana felga ma ET 47 a optymalnie było by 40 wiec coś trzeba wymyślić (do A3 8P).  Może ktoś ma namiary na pewnie wykonane dystanse? Wszelkie info mile widziane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
vwbartus

To jest moja opinia z 12 letniego jeżdżenia na dystansach :)

Jest parę rodzajów dystansów np , przelotowe najczęściej od 3 do 20mm to takie które przykręca się felgę przez dystans do piasty , i teraz tak te od 3 do 9 mm są bez centrowania i wtedy felga trzyma się na śrubach . ( jeździłem i jeżdżę na takich i jak dobrze się przykręci śruby jest wszystko OK bez wibracji ) .

Następne dystanse to przykręcane do piast a następnie przykręca się koło do dystansu , minimalna grubość 15mm i  z najgrubszym  jakim się spotkałem to 50mm te zawsze są z centrowaniem .

Są jeszcze ze zmiennym rozstawem śrub tzn. Np felga ma rozstaw 5x130 a my potrzebujemy 5x112 . czyli przykręcamy dystans do piasty na 5x112 i do tego felgę z rozstawem 5x130 .

Nigdy nie słyszałem ani mi się nie przydarzyło aby dystans popękał czy się śruby odkręcały bo to tak samo działa jakbyś koło przykręcał , nigdy też nie zdarzyło się aby dystans był źle wyważony aby powodowało to wibracje .  

Moim zdaniem nie ważne czy dystans jest Firmowy czyli RH H&R FK itd czy robiony u tokarza każdy będzie tak samo dobry .

Przelotowe dystanse polecam aluminiowe bo są lżejsze ale to nie znaczy że stalowe są złe bo są tak samo dobre tylko oczywiście cięższe , natomiast dystanse przykręcane polecam stalowe lub aluminiowe ale te z tulejami metalowymi do przykręcania felg bo zdarza się że aluminiowe gwinty po prostu się przekręcają .

• Poparcie 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Ja kiedyś zakładałem 15mm i popękały mi kołnierze

iPhone wladiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Darek

Również używałem szajsu z alledrogo i spotkało Mnie to co Wladiego,kupione 15mm ori i 2 lata śmigają.

Edytowane przez Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Również używałem szajsu z alledrogo i spotkało Mnie to co Wladiego,kupione 15mm ori i 2 lata śmigają.

Czym różniły się od siebie ? Poza oczywiście wytrzymałością. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Ja miałem firmy H&R ale przy dokręcania pękły może coś nie tak zrobiłem albo nie ten otwór centrujący nie wiem... Edytowane przez wladi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
arre

smigam podobniejak kolega Vwbartus od kilku ladnych lat na dystansach...

aktualnie w zimie na 20 mm na stronie

latem mam przejscia z 5x100 na 5x112 15 mm firmowe aluminiowe H&R albo FK ( nie pamietam dokladnie )

dlaczego firmowe przy zmienionym rozstawie? bo maja TUV i mam swiadomosc ze tylko 15mm aluminium trzyma kolo ktore wazy dobre 20 kg

wszystkie aluminiowe i zlego slowa nie powiem

natomiast wazne jest by byly dobrane odpowiednio dluzsze sruby do dystansow przelotowych z taka sama glowa jak orginalne sruby lub odpowiednia glowa do odpowiednich felg ( WYSTEPUJA 2 ALBY 3 RODZAJE GLOW SRUBY - kuliste stozkowe... )

nalezy rowniez pamietac ze stal z aluminium reaguje przy temperaturach jakie wystepuja podczas hamowania i piasty musza byc czyste i najlepiej zabezpieczone np smarem miedzianym

z tego co mi wiadomo od kilku lat Dystom robi dobre dystanse i nikt na nie nie narzekal

:hi:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ryba85

też brałem moje w dystomie .jak dobrze pójdzie to dzisiaj będą na aucie . :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

dzięki za info. już coś się dowiedziałem :thumbsup:  jeszcze muszę się zagłębić w temat ale na pewno będę chciał zastosować przelotowe. Na stronce H&R jest fajny opis jak zmierzyć lukę. Kurde a A4 łatwiej było podobierać parametry  :msn-wink:

[Dodano: 08 maja 2016 - 23:50]

Mam jeszcze jedno pytanko  :whistling:  przy quattro jak np: na  jednej osi jest szerzej (tył) to coś może się dziać? chodzi mi o fixowanie ESP czy inne takie gadżety? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
arre

Panie przeca w serii jest przód szerszy od tylu...

Quattro ma mieć obwód koła taki sam...

Zresztą jak 8p Ci chodzi to haldexa masz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla

Panie przeca w serii jest przód szerszy od tylu...

Quattro ma mieć obwód koła taki sam...

Zresztą jak 8p Ci chodzi to haldexa masz...

czyli rozumiem ze nie :thumbsup:  i mam skończyć doszukiwania się dziury w całym   :whistling:  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Audik

Miałem 8 kompletów polskich dystansow z duraluminium. Wszystkie sprawiły się na piątkę.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Opis rodzajów dystansów od a do z.

http://www.felgi.pl/artykul/dystanse-do-felg-czy-szerzej-oznacza-lepiej

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas

Panowie podpowiedzcie jakie dystanse zakupić. Felga to 17x7,5J  z ET 45. Zmierzyłem sobie odległość od opon do rantu błotnika i tak: Przód ma zapasu 25mm a tył ma 30mm.

Myślałem, żeby do przodu dać 10mm ale w 10mm nie ma kołnierza... tak więc zmieniam zdanie na 13mm. Do tyłu myślałem aby dać 20mm ale mógłbym też pokusić się chyba od 25mm ?? Jak myślicie ?? Do tego przód zostaje przelotowy natomiast na tył lepiej wpakować przykręcane czy też przelotowe ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Jaki tam balon masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas

225/45 więc troszkę opona odstaje rantem ochronnym ale przy końcu jest równa z felgą.... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Obydwa przelotowe z kolnierzem przód 15mm tył 20mm i bedzie grać. Wiecej bym nie poszerzał rozstawu bo nie masz gwintu i jak bedzie tarło to auta nie podniesiesz. Poczekaj jeszcze na Bartka może Ci lepiej doradzi. 

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas

Tył przy dystansie 25mm będzie prawie tak samo jak koło letnie a w letnim jeszcze miałem "sporo" zapasu :decayed: Przód trochę boję się dawać 15mm... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
vwbartus
5 godzin temu, Norbas napisał:

Panowie podpowiedzcie jakie dystanse zakupić. Felga to 17x7,5J  z ET 45. Zmierzyłem sobie odległość od opon do rantu błotnika i tak: Przód ma zapasu 25mm a tył ma 30mm.

Myślałem, żeby do przodu dać 10mm ale w 10mm nie ma kołnierza... tak więc zmieniam zdanie na 13mm. Do tyłu myślałem aby dać 20mm ale mógłbym też pokusić się chyba od 25mm ?? Jak myślicie ?? Do tego przód zostaje przelotowy natomiast na tył lepiej wpakować przykręcane czy też przelotowe ? 

Przód 17 tył 25  i nie pytaj się dlaczego i po co  , po prostu będzie idealnie i nic nie będzie tarło . Przód przelotowy tył przykręcany .

• Poparcie 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas

Napisze, pozamiata i nie pozwoli zadać pytań :facepalm: :decayed: Jako coś to będę miał winnego :baseball:

Zmawiać w dystom czy brać jakieś eibacha/ H&R ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Dystom. Polecam.

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
vwbartus
14 minut temu, Norbas napisał:

Napisze, pozamiata i nie pozwoli zadać pytań :facepalm: :decayed: Jako coś to będę miał winnego :baseball:

Zmawiać w dystom czy brać jakieś eibacha/ H&R ? 

Zamawiaj tylko pamiętaj aby podać im centrowanie jakie ma być wew i zew. i na jakie śruby kula czy stożek .

Nie ma za co ostatnio pije jacka  :naughty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas

No wewnętrzną mamy 57,1 to tak samo ma być zewnętrzna 57,1 tak ? Śruby oryginalnie pod 17 chyba są kulowe co ? Nie chce mi się teraz iść i patrzeć a masz czas do dzisiaj, żeby to zamówić... :facepalm:

12 minut temu, vwbartus napisał:

Nie ma za co ostatnio pije jacka  :naughty:

:biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Seikokilla
4 minuty temu, Norbas napisał:

No wewnętrzną mamy 57,1 to tak samo ma być zewnętrzna 57,1 tak ? Śruby oryginalnie pod 17 chyba są kulowe co ? Nie chce mi się teraz iść i patrzeć a masz czas do dzisiaj, żeby to zamówić... :facepalm:

:biggrin:

Tak, Ori śruby kulowe.

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol
12 minut temu, Seikokilla napisał:

To ktoś podmienił :kox:

Przecież o ksztalcie sruby decyduje sam kszalt felgi

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania