Skocz do zawartości
maq

A4 B6 A4 B6 problem z adaptacją vin w sterowniku airbag

Rekomendowane odpowiedzi

maq

Witam. Panowie pacjent to a4 b6 mojego ojca, które kupił jako " bezwypadkowe" W sterowniku crash data zapisane więc sterownik OUT. Ogólnie auto już ogarnięte ( wszystkie czujniki i pasy OK ) i teraz jest problem z kodowaniem airbag. Po wymianie sterownika poduszek na inny ( używka) udało się normalnie zakodować VIN ale za cholerę nie przyjmuje kodowania na 6 poduszek ( kupiony sterownik ma kodowanie 10702 czyli na 8 poduch) przy próbie kodowania na 10602 za każdym razem wraca do poprzedniego kodowania i wywala błąd tylnych poduch ( fizycznie ich nie ma ) . Próbowałem kodować zwykłym kablem KKL, hex+can vcds12.12, oraz testerem diagnostycznym - za każdym razem to samo.

Padła decyzja o zakupie drugiego sterownika i tutaj udało się już kupić zakodowany poprawnie. Niestety w drugim sterowniku nie idzie kodowanie adapacja vinu ( kanał 81 w vcds pokazuje error i nie da się wpisać wartości 02905 do adaptacji vin ), Teraz działa to tak że po przekręceniu kluczyka kontrolka airbag gaśnie poprawnie i po około 10-15 minutach jazdy zapala się ponownie. W sterowniku airbag dwa błędy: 

00474 control module for immobilizer 004 no signal/ communications - intermittent

01794 control module incorrect chassis (VIN) number 000 Intermittent

Po zkasowanu powracają po tym czasie około 10 minut.

W kilku tematach gdzie ludzie mieli z tym problem były kłopoty z vin w zegarach. U nas wygląda na to że wszystko jest OK- VIN w 81 kanale zegarów poprawny.

Czy macie jakieś pomysły bo już mi z tym ręce opadają. Nie wiem czy szukać 3 sterownika.

Edytowane przez uszol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
domin

Zapisujac vin w kanale 81 odczekaj chwilke dluzej i dopiero daj ok

Wysłane z szarlotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CWIARTEK

W liczniku w b6 vin jest w dwóch miejscach. Jeśli w kanale 81 jest poprawny sprawdź jeszcze vin na stronie głównej vaga, zaraz po połączeniu z licznikiem.

Pierwszy błąd to ewidentnie cos z immo, wiec coś może byc z licznikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maq

Domin problem w tym, że nie da się nic wpisać- w  VCDS okienko jest wyszarzone i pisze error a w vag 3.11 jest niby OK ale po wpisaniu 2905 i wciśnięciu TEST nie da się potem kliknąć SAVE. Ten problem dotyczy tylko tego drugiego sterownika ( jak go zamontuje to nie występuje też błąd IMMO), bo w tym pierwszym adaptacja przechodzi poprawnie. Ćwiartek jeśli chodzi o licznik to też mnie to zastanawia ponieważ po podłączeniu z 17 instruments w polu EXTRA nie ma nic ( jest pusto) ale nie wywala żadnych błędów  Przy okazji w mojej B6 też tak jest- z tym, że w obydwóch tych autach dokładałem tempomat więc zmieniałem moduły kiery. Czy po ponownej adaptacji modułu kierownicy trzeba będzie kalibrować czujnik skrętu ???

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przepraszam porypałem totalnie, W polu extras w instruents jest VIN normalnie. Sytuacja o której pisałem ( brak vin po zalogowaniu w polu extra ) jest w module kiery...

Edytowane przez maq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Oczywiście że musisz skalibrować jeszcze czujnik skrętu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania