Skocz do zawartości
tomekch973

A4 B5 Niski poziom oleju - brak komunikatu

Rekomendowane odpowiedzi

tomekch973

Witam.

Ostatnio od dłuższego czasu postanowiłem sprawdzić poziom oleju, więc idę rano do auta, wyciągam miarkę a tam ledwo co się "macza" - komunikatu brak !

Posiadam licznik pół fis, przy jakim poziomie oleju powinienem zobaczyć pomarańczową oliwiarkę?

Gdzieś widziałem że da się wł/wył w VCDS czujnik poziomu/temp. oleju ale nie wiem czy dotyczyło to A4 B5

Dodam, że przy wymianie alternatora odpiąłem kable od tego czujnika i zapomniałem podłączyć, po ujechaniu kilku kilometrów pół fis pokazał pomarańczową oliwiarkę z napisem "sensor" po podłączeniu oliwiarka znikła - więc chyba czujnik jest sprawny.

Kiedyś również podczas wymiany oleju, oczywiście już po spuszczeniu, przekręciłem kluczyk i mimo braku oleju na liczniku widniał napis OK.

Czy tak powinno być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Wg mnie kontrolka dopiero się pali jak poziom oleju będzie na tyle mały, że już nie łapie się na bagnet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Mimo wszystko nie zaszkodzi sprawdzić czujnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Najlepiej znaleźć kogoś na podmianke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Norbas

Jak delikatnie widać na bagnecie olej to wtedy się zaczyna świecić. Jak spuścisz olej i odpalisz nie pokaże nic, dopiero po jakiejś tam chwili. Jak się zaświeci i dolejesz to dopiero po 50-80km potrafi zgasnąć ::):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomekch973

własnie doczytałem że jest tak jak mówi Norbas, trochę opóźniona ta nasz B5 :)

Temat do zamknięcia.

Dzięki panowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

A da się ustawić na VCDS tą kontrolkę? Ostatnio nie miałem ani grama oleju na bagnecie i żadnego powiadomienia.. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania