Skocz do zawartości
karol135

A4 B6 luzy na flanszach przy skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

karol135

witam

mam problem z drżeniem auta przy przyśpieszaniu borykałem się z tym dłuższy czas , w końcu doszedłem że mam luźne flansze skrzyni biegów lewa flansza ma luz góra dół i lewo prawo te luzy z lewej strony są dość małe , ale za to z prawej strony to są bardzo duże góra dół i lewo prawo.

Z czym to jest związane? Czym może to skutkować? Chcąc to naprawić to trzeba wyciągać skrzynie czy da rade bez wyjmowania.

mam skrzynie HES 6 bie, czy da radę zastąpić tą skrzynie inną skrzynią?

Proszę o pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70
2 godziny temu, karol135 napisał:

mam skrzynie HES 6 bie, czy da radę zastąpić tą skrzynie inną skrzynią?

Witaj .

Możesz szukać GEA to też 6 biegów z BEX-a  ewentualnie GJW 6 biegów ale z BFB quattro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135

jest ciężko znaleźć te skrzynie o tych kodach , a co myślisz o regeneracji, i gdzie ewtualnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

Podpytaj kogoś kto zajmuje się skrzyniami może obejdzie się bez wymieniania całej skrzyni.. ( oby )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135

oby. A gdzie kupie takie łożyska żeby były dobrej firmy i z dobrego źródła?

Edytowane przez karol135
dopisać zapomniany tekst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135

Chciałbym sam kupić łożyska i mieć pewność że dobre zostały wsadzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Kup u naszego forumowego  kolegi dzik - a .

Edytowane przez jacek70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

polecam kolegę dzik pełna profeska nie raz ratował mi du**ę z częściami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

@karol135 daj znać jak zrobisz i czy to dało jakiś efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek

ja siedzę w skrzyniach 

a wiec nie zrobisz tego bez zdejmowania skrzyni,bez prasy hydraulicznej,ściągaczy itp. ,flansze odpowiedzialne sa za łożyska w przypadku audi wałek i choinka luźne flansze spowodują rozwalenie łożyska co w najgorszym wypadku skutkuje rozsypaniem łożysk po skrYni i zerwanie, zębów biegów 

co do regeneracji nic innego ci w sumie  nie pozostaje chyba ze kupisz używkę która moze latać w uj lub po miesiącu będziesz płakał skrzynia regenerowana ok 2500-2800 jak oddajesz swoją,masz 1,5 roku gwarancji jak przez rok zrobisz 1 mln km i skrzynia siądzie bez gadania dostajesz następna,przy regeneracji masz wymieniane wszystkie łożyska,flansze,pikowane walki,biegi jak jest taka potrzeba ,dziennie robię 3,4 takie skrzynie :decayed: 

Edytowane przez klysek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek
18 godzin temu, karol135 napisał:

oby. A gdzie kupie takie łożyska żeby były dobrej firmy i z dobrego źródła?

łożyska kupisz wszędzie allegro itp. ja polecam firmę Rombor z częstochowy ,łożyska najlepiej firmy fersa lub  sachs 

Edytowane przez klysek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135

klysek , chcąc wymienić te łożyska to trzeba rozbierać tył skrzyni  czy wystarczy odkręcić lewą pokrywę skrzyni i tamtędy da rade to zrobić, wiem należy zajrzeć wszędzie ale tylko pytam czy jest taka możliwość,

Koszt to 2500-2800 ale chyba jak wszystko wymieniają tz flansze ,biegi, wałki, łożyska , a jeśli wszystko nie jest wymieniane to chyba i cena niższa?

Edytowane przez karol135
błędy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek

nie ,cena nie ulega zmianie łożyska sa zawsze wymiene tak samo  flansze a biegi, walki masz regenerowane tzn.szlifowane chyba ze zeby sa wyłamane to dajemy nowy bieg ,zeby wymienic łożyska trzeba wnętrze skrzyni wyjąc z obudowy.

Edytowane przez klysek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135
14 godzin temu, klysek napisał:

nie ,cena nie ulega zmianie łożyska sa zawsze wymiene tak samo  flansze a biegi, walki masz regenerowane tzn.szlifowane chyba ze zeby sa wyłamane to dajemy nowy bieg ,zeby wymienic łożyska trzeba wnętrze skrzyni wyjąc z obudowy.

Ok la mnie interesują łożyska na mechnizmie różnicowym,reszta łożysk narazie mnie nie interesuje chcę sie dowiedziec czy bokiem da rade wymjenic te dwa łożyska na mechanizmie różnicowym 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek
7 godzin temu, karol135 napisał:

Ok la mnie interesują łożyska na mechnizmie różnicowym,reszta łożysk narazie mnie nie interesuje chcę sie dowiedziec czy bokiem da rade wymjenic te dwa łożyska na mechanizmie różnicowym 

nie ,a poza tym pytam z ciekawości jak nie zdejmowałes skrzyni to kto ci powiedział ze masz luz na flanszach :whistling: ? Bo albo wrozyles  z fusów albo jestes mega fachura w tym temacie :decayed: 

Edytowane przez klysek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135
1 godzinę temu, klysek napisał:

nie ,a poza tym pytam z ciekawości jak nie zdejmowałes skrzyni to kto ci powiedział ze masz luz na flanszach :whistling: ? Bo albo wrozyles  z fusów albo jestes mega fachura w tym temacie :decayed: 

Myślę że do tego nie trzeba byc fachurą poprostu weszłem pod auto i poruszałem za flansze przeguby mam  na prawej spory luz góra dół i lewo prawo na lewej tez jest luz ale mniejszy. I dlatego pytam czy da rade wymjenic te łożyska przez lewo strone odkreca się bodajże 12 śrub i zdejmuje dekel za tym deklem jest mechanizm różnicowy, da rade tamtendy wymjenic te łożyska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek

lozysk nie wymienisz nawet jak masz dojście i miejsce bo one sa naprasowywane 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek

a o jakich ty flanszach. owisz to ja nie wiem bo flansze sa wewnątrz skrzyni wiec nie mam pojęcia za co szarpales chyba ze chodzi ci o kielichy 

a zdjęciu masz przykładowe łożysko i flansze tutaj akurat do skrzyni m32,m20 "Opel"

IMG_0561.JPG

a tobie pewnie chodzi o te flansze tzw. kielichy 

IMG_0562.JPG

Edytowane przez klysek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135
2 godziny temu, klysek napisał:

a o jakich ty flanszach. owisz to ja nie wiem bo flansze sa wewnątrz skrzyni wiec nie mam pojęcia za co szarpales chyba ze chodzi ci o kielichy 

a zdjęciu masz przykładowe łożysko i flansze tutaj akurat do skrzyni m32,m20 "Opel"

IMG_0561.JPG

a tobie pewnie chodzi o te flansze tzw. kielichy 

IMG_0562.JPG

Tak dokładnie o to chodzi na nich mam luz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135

Jesteś wstanie załatwic mi łożyska do mojej skrzyni i podkładki dystansowe kasujące luz.

Łożyska mogę kupić w sklepie ale skf , czy mogą być? Gożej z podkładkami.

Edytowane przez karol135
Dodać tekst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
klysek

skf spoko z reszta tematu nie pomogę ci niestety 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
karol135
14 minut temu, klysek napisał:

skf spoko z reszta tematu nie pomogę ci niestety 

Ok dzieki.

Zamierzam w nastempnym tygodniu wyjąć skrzynie i działać , mechanizmy różnicowe już rozbierałem i naprawiałem tak więc myślę że ogarne ten temat.Postaram sie porobić fotki i wkleić.

Jeszcze jedno pytanko gdzie mogę sprawdzić półosie czy nie mają bicia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
k232

Półosie to sam raczej sprawdzisz w kanale, ruszając nimi można wyczuć luz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol

Bicie a luz to dwie rozne rzeczy :decayed:

Najprosciej postawic przod na kobylkach odpalic auto wrzucic jedynke i obserwowac. Chyba ze masz na mysli zeby jakimis tam specjalistycznymi maszynami to nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania