Skocz do zawartości
khrys

A4 B6/B7 opona ociera o nadkole

Rekomendowane odpowiedzi

khrys

Witam Panowie. Kupiłem audi a4 b6 sedan zawieszenie 1BE z rotorami podrobionymi ( zdazylem sie zorientowac ze oryginalnie nie wychodza w takiej szerokosci ) 19 cali 8J ET 33 i na nich opony 235 35 19.  Problemem jest to, że okrutnie obcieraja o nadkola.  Jak jezdze sam to w ogole chyba ze z wieksza predkoscia sie wjedzie na rozowy wysoki prog zwalniajacy.  Ale wystarczy ze jade w komplecie 4 osoby plus zaladowany bagaznik to obciera na kazdej nierownosci, tyl bardziej natomiast przód tez skrecajac przy zakrecie 70 stopni i 60kmh rowniez.   Przyczyną jest szeroka opona na waskiej feldze 8j ? czy jesli zaloze sprezyny z 1BV ( sztywniejsze) i opone 225 35 problem zniknie ? czy pomoze tylko zmiana felg :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Sama  wymiana sprężyn  powinna pomóc ,ale czy zlikwiduje całkiem problem ??  Trudno powiedzieć.  

Weź pod uwagę  że przód ociera przy skręcie  więc pewnie są za szerokie.

Edytowane przez jacek70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

Ja mam u siebie 9J Et33 gwint i nic nie obciera z tym że mam opone 225 a nie 235

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
khrys

Ociera przy nierownosciach jak tył, ciezko po nierownych dolkach w komplecie jechac szybciej niz 40kmh. Kolega ma 9j szerokosc i mu nie ociera. Lecz ma 225 a nie 235. Nie wiem ktore połączenie jest szersze wtedy

No a jakby 225 bylo to chyba przy skrecaniu nie bedzie juz ocierac bo bedzie wezej i większy  naciag ? Chyba dobrze rozumuje. Moze ktos ma 8j na 225 19 cali ? Najpierw  zmienie sprezyny na sztywne, jak dalej bedzie ocierac to na zmiane opon z 235 na 225 chyba sie nie odwaze. Gwarancki zadnej a pieniazki lecą

20181203_094038.jpg

20181203_094043.jpg

20181203_110815.jpg

Edytowane przez khrys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Tak jak Ci mówiłem jak byś dał 225 to nie powinno haczyć z tym że winą może być za miękkie zawieszenie

iPhone wladiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
khrys

A czy 7j et 42 225 50 r17 bedzie ocierac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość OGr

1be to nie gleba, bez przesady :-)

Wysłane z kanału...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi
A czy 7j et 42 225 50 r17 bedzie ocierac ?

Nie będzie obcierać

iPhone wladiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
vwbartus
W dniu 6.12.2018 o 18:14, khrys napisał:

Witam Panowie. Kupiłem audi a4 b6 sedan zawieszenie 1BE z rotorami podrobionymi ( zdazylem sie zorientowac ze oryginalnie nie wychodza w takiej szerokosci ) 19 cali 8J ET 33 i na nich opony 235 35 19.  Problemem jest to, że okrutnie obcieraja o nadkola.  Jak jezdze sam to w ogole chyba ze z wieksza predkoscia sie wjedzie na rozowy wysoki prog zwalniajacy.  Ale wystarczy ze jade w komplecie 4 osoby plus zaladowany bagaznik to obciera na kazdej nierownosci, tyl bardziej natomiast przód tez skrecajac przy zakrecie 70 stopni i 60kmh rowniez.   Przyczyną jest szeroka opona na waskiej feldze 8j ? czy jesli zaloze sprezyny z 1BV ( sztywniejsze) i opone 225 35 problem zniknie ? czy pomoze tylko zmiana felg :D ?

Witaj.

Sama wymiana sprężyn Ci nic nie da co z tego że bedzie auto ciut sztywniejsze jak dalej wrzucisz na tył 3 osoby i będzie dalej tarło .Wina w Twoim przypadku ponoszą opony a nie stetety te opony że tak powiem niskobudżetowe nie dość że są   szersze to jeszcze twarde i ujowo sie układają na feldze .

Także nie kupuj spręzyn bo na bank wydasz pieniądze w błoto , kup opony 225/35   a będzie po sprawie i to Ci gwarantuje na 100 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a4b6quattro
W dniu 6.12.2018 o 18:14, khrys napisał:

Trochę dziwne że przy 8j et 33 235/35/19 tobie obciera,poprzednio mialem 8.5 j 235/35/19 i  et 35,i nic mi nie obcieralo.teraz mam 215/35/19 i dystanse 20mm i też mi nie obciera i ET wychodzi mi teraz 15😄 i auto na gwincie😊

Edytowane przez a4b6quattro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
khrys

Kupie na zime 16 i zobaczę  jak będzie . Szukam i sa opona 205 55 ale felgi wszedzie 6 albo 6.5 j i et nawet 50. Moga byc takie stalowki na 205 55 ??? Szukam 7j 16 et 42 jak w seri ale nigdzie  tego nie ma.  Juz zglupialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

To kup alumy 16"  bo nie ma problemu   - i z dostaniem ,i kasa nie jest kosmiczna. 

Nawet wzorów  będzie  kilka rodzajów .😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
khrys

A jakich dokładnie rozmiarów szukac ? producent podaje 7jx16h2 et 35 a ja za chiny nie widze takich felg na olx... wszedzie 6.5j et 45 albo i 50 a stalowki w ogole 6j et 50.  Opona ma byc 205 55 ? widze tez 215 na 55.  Jaka w koncu ma byc fabryka tak, zeby mi nic nie obcieralo. I dowiedzialem sie ze sprezyny w 1BE sa takie same jak w 1BV, to amortyzatorami sie roznia a nie sprezynami te dwa zawieszenia. Ktos to potwierdzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Ty nie patrz co producent mówi kup takie jak Ci pasują a co do Et to czym większe tym bardziej będzie schowane koło do środka więc w Twoim przypadku to dobrze co do zawieszenia to tak jak mówisz, oba są obniżone o 20 mm a 1 BV ma twardsze amorki

iPhone wladiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uszol
W dniu 7.12.2018 o 19:34, vwbartus napisał:

Witaj.

Sama wymiana sprężyn Ci nic nie da co z tego że bedzie auto ciut sztywniejsze jak dalej wrzucisz na tył 3 osoby i będzie dalej tarło .Wina w Twoim przypadku ponoszą opony a nie stetety te opony że tak powiem niskobudżetowe nie dość że są   szersze to jeszcze twarde i ujowo sie układają na feldze .

Także nie kupuj spręzyn bo na bank wydasz pieniądze w błoto , kup opony 225/35   a będzie po sprawie i to Ci gwarantuje na 100 %

Albo najtaniej dorzucic odboje tylko trzeba liczyc sie z tym ze bedzie troche taczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
khrys

Inni tez mi pisali ze mam zmeczona zawieche i tyle. Ile ludzi tyle porad xd. Zobacze co bedzie na zimowych 16stkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Na 16- nastkach nic nie będzie ocierać 😊

• Poparcie 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania