Skocz do zawartości
Bolo32

A4 B6/B7 Ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Bolo32

Jak w tytule mam problem z ogrzewaniem i sam już nie wiem czy winna jest nagrzewnica czy pompa wody sie kończy i będzie do wymiany czy też winny jest zapowietrzony układ. 

Sprawa wygląda tak: Podczas jazdy ogrzewanie dziala z kratek leci gorące powietrze aż parzy w paluchy przy zbliżeniu ręki, natomiast po zatrzymaniu na postoju zaczyna dmuchać chłodniejszym  ( stopniowo spada temperatura i leci chłodne  ) 

Działo się tak przed wymiana termostatu więc go wymieniłem i dalej jest to samo.

Zauważyłem że po dodaniu gazu słychać odglos przelewajacej sie wody, idąc dalej sprawdziłem weze idące do nagrzewnicy, i nie są za ciepłe a z górnego weza który miał być niby powrotem na którym jest dziurka z odpowietrznikiem okazuje się że waz ten zasila nagrzewnice. 

Po zdjęciu tego weza na rozgrzanym silniku z króćca nagrzewnicy nie leci plyn tak samo jak i z weza, natomiast po dodaniu gazu z tego weza co ma być powrotem zaczyna lecieć plyn. 

Więc tak sądzę że ten odglos przelewajacego się plynu pochodzi właśnie z tego że po dodaniu gazu plyn z tego weza zaczyna wlewać się do nagrzewnicy i pojawia się ciepłe powietrze. 

Dodam że też jakiś czas temu miałem wymieniany na warsztacie króciec z tyłu silnika i teraz tak: jeżeli górny waz z odpowietrznikiem miał by być powrotem tak jak w większości mówią to czy jest taka możliwość że przy wymianie tego króćca  pomylili i źle w sensie odwrotnie podpięli do niego weze? 

Panowie, rozkminiacie to? Może ktoś miał już podobny przypadek?

Edytowane przez Bolo32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wladi

Czasami jest tak że po wymianie 2-3 termostatów dopiero jest ok. Jakiej firmy masz ten termostat? A jeżeli mówimy i tym samym króćcu to nie ma możliwości inaczej go założyć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bolo32

Co do króćca to miałem na myśli to że jak go wymienili to może węże odwrotnie jakoś podłączyli, bo każdy twierdzi że górny wąż z dziurką od nagrzewnicy jest to powrót a jak zdjolem go u siebie i dodałem gazu to z tego weza leci plyn do nagrzewnicy więc wychodzi na to że to jest zasilanie a powrót z nagrzewnicy jest ten niżej. Termostat jaki teraz założyłem to BorgWarner Wahler.  

Edytowane przez Bolo32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bolo32

Dodam że już kiedyś sam wymieniałem nagrzewnice nawet zrobiłem obszerny poradnik tu na forum, odpowietrzylem tym wężem z dziurką przy nagrzewnicy i chulalo pięknie aż białka w oczach sie ścinały jak na twarz dawało 🤣😂 a teraz jakoś nie mogę dać sobie rady, w miedzy czasie juz po wymianie nagrzewnicy miałem wymieniany ten króciec z tyłu silnika i kompletny rozrzad wraz z pompa wody ( zestaw INA ) więc może nie odpowietrzyli go do końca a może to poprostu pompa wody już wysiadła bo po dodaniu gazu słychać jak woda sie przelewa do nagrzewnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bolo32

Żeby wykluczyć nagrzewnice to mogę ją na szybko wymienic gdyż raz to już robiłem i nie ma z tym Wielkiego problemu a dwa to została mi gdzieś jeszcze jedna nówka sztuka z tym że jak pisałem na początku tematu to podczas jazdy z tej co mam teraz grzeje tak że dłużej palcy nie potrzyma przy kratkach bo paży, więc wydaje mi się że nagrzewnica jest wporzadku. Co do odglosu przelewajacego się plynu to gazu dodaje tylko tak do 1500 obr. I puszczam i słychać jak się przelewa.

Edytowane przez Bolo32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bolo32

Zapomniałem dodać że wycieków plynu nie zauważyłem nigdzie natomiast po jeździe widać ze w zbiorniczku wyrównawczym plynu mam mniej z max spada na minimum, po odkreceniu korka jak zejdzie cisnienie stan plynu wraca do poziomu max.

Uszczelka pod głowicą była robiona jakoś tak na początku 2021r. Luty bądź Marzec,  więc nawet nie ma jeszcze 4 la.

Edytowane przez Bolo32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania