tomekch973 12 #1 Napisano 4 wrz 2016 07:13:48 (edytowane) Siema. Pacjent to A4 B5 1.8T Sedan 2000r. Jako że przy aucie robię wszystko sam, przyszedł czas na wymianę uszczelki pod pokrywą, ale przed rozpoczęciem mam kilka pytań: 1. Jaka uszczelka ? ELRING, FEBI, CORTECO a może inna? 2. Czy jeśli zrobię to bez klucza dynamometrycznego, pokrywa będzie nie równo dociągnięta i czy nie będzie "puszczać", a może lepiej zainwestować w ten klucz. 3. Na co zwrócić uwagę gdy będę miał wszystko rozebrane, może coś warto sprawdzić wymienić? Edytowane 4 wrz 2016 07:14:27 przez tomekch973 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladi 1 611 #2 Napisano 4 wrz 2016 08:01:58 pod napinaczem sa dwie uszczelki ktore trzeba wrecz wymienic, kosztuja grosze i sa w komplecie obydwie, polksiezyc i metalowa pod caly napinacz, ale musisz miec sciagacz do napinacza aby je wymienicsilikon do uszczelki pokrywy jest dawany tylko na miejscu gdzie sa mocne zlamania uszczelki gdzie po prostu moze ona slabo przywierac, ot cala filozofiaszpilek i nakretek od pokrywy zaworow raczej sie nie wymienia bo sa dokrecane niewielkim momentem 10nm, trzeba go pilnowac zeby nie zakrecic ich ani za mocno co moglo by uszkodzic uszczelke i sama pokrywe, ani za lekko zeby nei cieklo, dokreca sie ja "naprzeciwlegle" schemat powienien byc z uszczelka ale jak nie bedzie to leć od srodka i na skos kazda ze srub złap i delikatnie przykrec poźniej dokreacaj stopniowo od poczatku i tak kilka rundek. Pamietaj ze sruby nie moga byc za mocno przykreceone, na wyczucie. W szukajce na forum powinno byc coś na ten temat.iPhone wladiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goldi 405 #3 Napisano 4 wrz 2016 08:32:34 uszczelka erlinga klucz dynamometryczny dokręcamy z siła 10 Nm ja jakbym miał jeszcze raz zmieniać u żony tą uszczelkę to bym zastosował sylikon reinza bo w jednym miejscu delikatnie sie poci .Oczywiście wszystko porządnie odtłuścić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #4 Napisano 4 wrz 2016 08:52:19 Chodzi o takie uszczelki? i taki sciagacz: Widzę, że raczej bez klucza dynamometrycznego się nie obejdzie, bo o ile pokrywę bym przykręcił to panewek na wałkach wole nie ryzykować. Wystarczy taki klucz za 100 zł np mac allister ? (szczerze mówiąc nie jestem za marketówkami i wole coś markowego i sprawdzonego ale że użyję go może 1 raz do roku wiec myślę że nie ma sensu inwestować) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #5 Napisano 4 wrz 2016 10:24:22 (edytowane) Klucz dynamometryczny bedzie ok. Co do wymiany polksiezyca i uszczelki pod napinaczem tego bym nie ruszał jeśli nie cieknie... zeby zmienic uszczelnienie trzeba zrzucac napinacz co wiażę się z rozpieciem rozrzadu bo trzeba zwalac wałek ssący albo wydechowy juz nie pamietam. No chyba, że ktoś ma sprytne i małe łapki i potrafi to zrobić inaczej. Jak zrzucisz pokrywe dokladnie sciagni resztki uszczelki, wyrownaj ladnie powierzchnie papierkiem i tak jak goldi mowil odtłuść najlepiej benzyna ekstrakcyjna, sylikon tylko z victora-reinza do dodatkowego uszczelnienia. Co do schematu odkrecania srub pokrywy tu masz od 1.9, zobacz jak to wygląda i później odkręcaj w podobny sposob u siebie kolejnosc 13-1, przy dokręcaniu kolejnosc w jakiej sruby dociagasz jest odwrotna do odkrecania czyli posilkujac sie schematem nizej 1-13 Edytowane 4 wrz 2016 10:25:11 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #6 Napisano 4 wrz 2016 16:19:08 no właśnie problem w tym że chyba cieknie z pod napinacza, muszę to dokładnie obejrzeć. Jeżeli zdejmę wałek to rozrząd się przestawi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #7 Napisano 4 wrz 2016 16:28:50 Może się przestawić , ale wcale nie musi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #8 Napisano 4 wrz 2016 16:54:21 (edytowane) Jak wcale nie musi Jacek? Jeśli zdejmie wałek ssący to synchro traci łańcuch, jeśli wydechowy to synchro traci pasek. Do rzeczy, jest też opcja żeby wymienić uszczelnienie bez ruszania wałków tylko tak jak mowilem para malych sprytnych rączek obowiązkowo. Odkręcasz te cztery śruby mocujące napinacz, podnosisz go ok. 3mm w góre i wyjmujesz płaską uszczelke. Uszczelke "polksiezycowa" można wypchnąć od środka drutem w kształcie L. Na zdjeciu masz zaznaczoną tą uszczelke. Jak uporasz sie z wyciagnieciem drugiego uszczelnienia to wkladasz najpierw plaska w takim sam sposob jak wyjąłeś. Pol ksiezyc da sie od tylu wepchnac przy odrobinie cierpliwości. Przy skrecaniu pamietaj zeby plaska uszczelka i napinacz wlazly w tuleje wystajace z glowicy. Na koniec żeby nie było niespodzianek sprawdź czy łańcuch sie czasem nie przestawił. Na kołach zębatych wałka bedziesz miał wycięcia, muszą sie one pokrywać ze strzałkami na pokrywach lożysk a dwa miedzy jednym wycieciem na walku a drugim ma byc 16 ogniw lancucha. Jesli wszystko ok to skrecasz i po temacie. Edytowane 4 wrz 2016 16:56:48 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #9 Napisano 4 wrz 2016 17:01:35 Niby tak ale znaki są od czegoś i zawsze można sobie sprawdzić poprawność ustawień. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #10 Napisano 4 wrz 2016 17:07:49 nie mam więcej pytań. Wytłumaczone perfekcyjnie, w najbliższym czasie będę z tym walczył :) Dzięki panowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #11 Napisano 22 paź 2016 14:26:00 (edytowane) Jestem po wymianie uszczelki pod pokrywa zaworów, obyło się bez ściągania napinacza. Wszystko złożyłem tak jak powinno być na "zakrętach" dałem cienka warstwę sylikonu. Auto postało ok 1h, po tym wybrałem się na jazdę próbną ok 10km w drodze powrotnej zapaliła się czerwona lampka oleju. Samochód od razu zgasiłem po chwili odpaliłem przejechałem kawałek i jest ok. Dodam wymieniałem też olej na taki jak poprzednio (Motul x+cess 5w40) filtr MANN. Co może być przyczyną niskiego ciśnienia oleju? Edytowane 22 paź 2016 14:26:22 przez tomekch973 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #12 Napisano 22 paź 2016 17:41:27 3 godziny temu, tomekch973 napisał: Co może być przyczyną niskiego ciśnienia oleju? A ile masz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #13 Napisano 22 paź 2016 18:11:48 nie wiem ile mam, bo jeszcze nie mierzyłem, ale zapala się czerwona oliwiarka miga kilka razy i znika. Zauważyłem że najczęściej zapala się przy zdjęciu nogi z gazu gdy hamuję samochód biegami. tzn np wrzycam 4 bieg krece do ok 4,5k obrotow puszczam gaz i gdy schodzi do ok 2k wtedy zapala sie komunikat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #14 Napisano 22 paź 2016 18:21:47 A może to wina czujnika ? Bywało już tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #15 Napisano 22 paź 2016 18:24:38 mówisz o czujniku przy podstawie filtra oleju? nie wiem czy ma to coś do rzeczy ale dokręciłem również śrubę która widnieje po wykręceniu filtra oleju - była luźna i lekko się pociło z podstawy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #16 Napisano 22 paź 2016 18:46:55 Tak o ten czujnik mi chodzi. Dokręcenie tej śruby powinno pomóc i nie będzie się pocił , ale nie sądzę aby przez to migała kontrolka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #17 Napisano 22 paź 2016 19:09:28 (edytowane) no ok to zamawiam czujnik i zobaczymy. Problem w tym że muszę jeszcze przelatać ok 500 km i nie wiem co robić. Czujnik ciśnienia oleju a włącznik ciśnieniowy oleju to to samo? (wygladaja tak samo) Edytowane 22 paź 2016 19:11:41 przez tomekch973 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #18 Napisano 22 paź 2016 19:34:40 U mnie kiedyś w ADR tak miałem i winny był ten⤵ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #19 Napisano 22 paź 2016 20:47:37 czujnik zamówiony na dniach przyjdzie wiec dam znać czy pomogło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #20 Napisano 22 paź 2016 21:10:10 Pompa mówi papa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #21 Napisano 22 paź 2016 22:15:12 jeśli czujnik nie pomoże to da rade w jakiś sposób sprawdzić czy to pompa siada czy po prostu zatkany smok? Ostatnio przy sprawdzaniu oleju na bagnecie wyciągnąłem kawałek pomarańczowego plastiku jakby obudowa bagnetu się ukruszyła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #22 Napisano 23 paź 2016 05:35:57 Bo te obudowy już tak mają . Na starość się kruszą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #23 Napisano 23 paź 2016 07:54:03 i co w takiej sytuacji muszę zrobić? w którym miejscu to się kruszy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #24 Napisano 23 paź 2016 09:09:08 Często łamie się ta nasadka co wkładasz w nią bagnet. Nowa w aso parę zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekch973 12 #25 Napisano 23 paź 2016 12:22:57 moglbys podesłać jakies zdjecie pogladowe i pod jaka nazwa tego szukać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach