DANDYS 0 #1 Napisano 3 sty 2017 16:22:03 (edytowane) Siemka, dzisiaj rano audi nie odpalilo, paliwo się ciofneło, dlaczego? Gdzieś musi lewe powietrze ciągnąć tylko gdzie? Jakieś podpowiedzi? Założę zaworki zwrotne za filtrem i przed, No ale tak powinno być. da się vagiem sprawdzić pompę wtryskowa? No i kolejny problem ze podczas jazdy nie wkreci się powyżej 3.100 obr,i nie rozpędzi się powyżej 180km/h.Bylo tak że jak ruszalem to było czuć, aż przód podniosło a teraz co to taki mół,jakby coś blokowalo, może to przez te paliwo, komputer nic nie pokazuje. I jeszcze byłby ktoś taki uprzejmy i wytłumaczył jak sprawdzić / ustawić kąt wtrysku I co wnioskujecie z tych zdjęć? Jeśli były już takie tematy to prosze o wyrozumialosc dopiero poznaje forum .Pozdro Edytowane 3 sty 2017 16:26:59 przez DANDYS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #2 Napisano 3 sty 2017 16:50:27 (edytowane) Wydaje się ze masz problem z pompa paliwa w baku ... Pompa ta ma za zadanie utrzymanie poziomu paliwa w komorze spietrzającej o pjemności około 0.5 litra...z niej pompa wtryskowa vp44 zasysa sobie paliwo podciśnieniowo. Jest to tak zrobione zeby przeciwdziałać pracy pompy wtryskowej na sucho bez paliwa . Jest ona na to bardzo czuła i nie polecam ci kręcić na sile silnikiem gdy nie odpala bo bardzo łatwo ja uszkodzisz, gdzie pozostanie tylko regeneracja. Zacznij od sprawdzenia pompy paliwa w baku , np podłączając ja na krótko i sprawdzeniu czy działa Pompa ta działa gdy w baku jest mniej paliwa niż około 40 litrów ...wiec ewentualnym rozwiązaniem problemu jest jazda z nie mniejsza ilością paliwa niż 3/4 baku :) Edytowane 3 sty 2017 16:51:27 przez Dziadek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #3 Napisano 3 sty 2017 18:14:08 To ściągnę wezyk i założę kawałek i przekrece kluczyk i powinno polecieć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #4 Napisano 3 sty 2017 18:45:35 (edytowane) Gdzie ściągniesz i gdzie chcesz zeby poleciało , pompa w baku napełnia komorę spiętrzającą , do filtra paliwa nie pompuje paliwa , nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić ... Zacznij od sprawdzenia pompy paliwa Edytowane 3 sty 2017 18:46:52 przez Dziadek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #5 Napisano 3 sty 2017 19:00:18 Zasilanie na pompę paliwa możesz podać na bezpiecznik 28 , jest on właśnie od niej , przy okazji możesz sprawdzić czy jest on cały ...zasialania podaj na wyłączonym zapłonie i nasłuchuj czy ona pracuje w okolicach baku ... Jak będzie pracować to będziemy szukać dalej ... rób to najlepiej gdy masz w baku mniej paliwa niż pół baku ...Wypadałoby tez sprawdzić czy masz jakieś błędy... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #6 Napisano 3 sty 2017 19:32:23 (edytowane) Dobra, rozumiem teraz wszystko, jutro się zajmę tym, od razu powymieniam wszystkie obejmy, i jak będzie chodzić pompka, to będę odpowietrzal i próbował odpalać .Błędów żadnych nie ma. Edytowane 3 sty 2017 19:33:56 przez DANDYS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #7 Napisano 4 sty 2017 21:16:06 Nie sprawdziłem pompki dzisiaj bo znowu późno wróciłem i ciemno już było. Zawsze do odpowietrzania zakładam gruszkę na wezyk paliwowy,zaczelem pompowac gruszką i zaczęło paliwo lecieć po chwili przestalo ,przekrecilem kluczykiem kilka razy i pompuje gruszka ii paliwo poleciało, tzn że pompka pompuje,duzo tego paliwa nie poleciało, z 400ml .Moze już siada ta pompka i nie daje tyle paliwa co trzeba, Ale zatankowalem do pełna, dwa razy na wtryskach odpowietrzylem i odpalila, Może wymienić ta pompke 100zl a będę pewniejszy ze odpali? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #8 Napisano 4 sty 2017 21:55:56 Jak masz w baku dużo paliwa to problemu pewnie z odpalaniem nie Będzie bo komora spiętrzającą napełnia się sama bez udziału pompki , pompa jak już ci pisałem wspiera napełnianie komory poniżej pewnego poziomu paliwa w baku ... Wydajność pompy jak najbardziej jest ważna wiec wymiana jej na sprawna napewno nie zaszkodzi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #9 Napisano 5 sty 2017 08:55:19 odpalila aż miło rano, tylko znowu jest problem ze 3tys i dalej nie chce iść, no i podczas przyspieszania straszny mół,i co powiecie na ten temat? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #10 Napisano 5 sty 2017 09:41:07 tez może być wina tej pompki a jakiś check engine ci się nie pali... błędy w silniku sprawdzałeś? jakieś logi zrób...tu nikt szklanej kuli nie ma niestety żeby wróżyć 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladi 1 612 #11 Napisano 5 sty 2017 09:56:56 Kumpel kiedyś grzebał w bezpiecznikach i widocznie coś poprzekładał, potem co się okazało gdy jechał i miał ful bak to spoko ale tak jak dziadek mówi paliwo zeszło do jakiegoś poziomu auto stanęło i nie odpalało. Sprawdź może bezpieczniki 28 jest walnięty 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbas 362 #12 Napisano 5 sty 2017 11:03:12 Jak nie ciagnie powyzej 3tys to posprawdzaj najpierw weze od podcisnienia. Szczegolnie ten kolo filtra. Jak nie to zostaje przeplywka lub przeladowywuje turbo I odcina moc. BTDC chyba masz za niskie I podejrzewam, ze dlatego masz tez 1.0L\h ja u siebie mam chyba 0,6-0,7l\h. Co do odpalania to jak bedzie palliwa ponizej polowy ustaw fure na gorce przodem w dol. Jak odpali to pompa w baku do wymiany... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #13 Napisano 12 sty 2017 21:20:29 Pompka wymieniona ,świece dwie nie grzaly ,pali aż miło, jedno rozwiązane Wogole bardzo ciężko się rozbujac ma powyzej 120km/h,teraz jak był śnieg i było slizgo i jadąc na dwójce i wcisnieciu gazu w podłogę to nawet nie miała siły wkręcić się powyżej 2500obr,mialem okazję jechać ojca volvo v40 115 koni to po wcisnieciu gazu od razu obrotomierz się zamykał a w audi tak nie ma, nie ma siły , Norbas- i jak te BTDC zmienić? Przeplywke muszę podmienic od kogoś żeby sprawdzić? Czy da się zrobić logi? O te wezyki chodzi Ci przy tym zaworku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbas 362 #14 Napisano 12 sty 2017 21:36:24 (edytowane) Zacznij od wężyków ( jak znajdę foto gdzie się znajdują to wkleję) Sprawdź też turbo, może już ma luzy albo geomeria poszła się sypać. Edytowane 13 sty 2017 07:15:27 przez Dziadek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #15 Napisano 13 sty 2017 07:16:31 (edytowane) 9 godzin temu, DANDYS napisał: Pompka wymieniona ,świece dwie nie grzaly ,pali aż miło, jedno rozwiązane no i super , dobrze ze to zrobiłeś bo byłoby to powodem poważniejszej awarii czyli pompy wtryskowej 9 godzin temu, DANDYS napisał: Wogole bardzo ciężko się rozbujac ma powyzej 120km/h,teraz jak był śnieg i było slizgo i jadąc na dwójce i wcisnieciu gazu w podłogę to nawet nie miała siły wkręcić się powyżej 2500obr,mialem okazję jechać ojca volvo v40 115 koni to po wcisnieciu gazu od razu obrotomierz się zamykał a w audi tak nie ma, nie ma siły , wygląda na tryb awaryjny, dalej pytam o błędy czy jakieś są bo przy przeładowaniu np powinno coś być ...awentualnie te podcisnienia sprawdzaj o których pisał wczesniej norbas Edytowane 13 sty 2017 07:21:01 przez Dziadek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #16 Napisano 17 sty 2017 09:52:46 Zrobiłem scan znalazło trochę błędów, w listopadzie podlaczałem nie było żadnych.Kurde tak mi się wydaje że to przeplywomierz siadł, odlaczylem to fajnie aż przód podnosila było czuć moc,a teraz nawet jak odlacze przeplywke to nic nie reaguje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #17 Napisano 17 sty 2017 10:08:22 (edytowane) jak skasujesz to wszystkie wracają? g210 czyli czujnik załączania się pompy którą jak pisałeś wymieniłeś... spórbuj skasować ten błąd , może pojawił się jak wymieniałeś tą pompę ...jak powróci to masz uszkodzony ten czujnik...tu masz filmik o tym: co do czujnika g62 to kolejny filmik znaleziony w sieci: Edytowane 17 sty 2017 10:23:54 przez Dziadek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #18 Napisano 17 sty 2017 15:38:42 Tylko pokazuje czujnik od temperatury i co bedzie dobry jak kupie w intercarsie ? weżyki podciśnia wygladaja na ok , a te zaworki podciśnienia mogą coś być nie tak , je sie czyści albo coś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #19 Napisano 17 sty 2017 19:02:04 Tak w intercars ci dobiorą a jakby co to bez problemu zwrócisz ... Spróbuj najpierw zobaczyć może cos nie łączy przy nim lub jakiś przetarł się kabelek . Co do zaworków podciśnienia to mozna próbować je czyścić i regenerować ale powinien się pojawić jakiś błąd przeładowania lub trybu awaryjnego a u ciebie za bardzo nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #20 Napisano 17 sty 2017 19:44:05 No dobra to w sobotę kupię, bo mam rabat w intercarsie, myślę że czujnik wysiadł bo jak podłączony i rozgrzana do 90 to nie odpali. Kurde to ja nie wiem co może być, przepływka zostaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbas 362 #21 Napisano 17 sty 2017 20:22:53 Nagrzej furę do temperatury roboczej. Podepnij kompa i wejdź sterownik silnika kod (01 engine) potem kliknij nastawy podstawowe (basic settings) , wybierz tam kanał 004 i zrób zdjęcie lub spisz co jest w okienkach i wklejaj tutaj ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #22 Napisano 17 sty 2017 21:20:13 No ale ma błąd wiec albo nie łączy cos albo calkiem padl . To co proponujesz norbas to sie robi jak sie podejrzewa ze czujnik klamie a tu ewidentnie jego blad jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbas 362 #23 Napisano 17 sty 2017 21:46:15 (edytowane) Zmieszany jestem.... Dalej mu muli czy jak ? W BS sprawdzi jaki wygląda BTDC i czy jest ustawiony na Late czy Early. Co do czujnika temp to wystarczy odpiąć na ciepłym i sprawdzić czy pali bez problemu, jak tak to do wymiany. Edytowane 17 sty 2017 21:47:33 przez Norbas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #24 Napisano 18 sty 2017 07:21:38 9 godzin temu, Norbas napisał: Zmieszany jestem.... Dalej mu muli czy jak ? W BS sprawdzi jaki wygląda BTDC i czy jest ustawiony na Late czy Early. Co do czujnika temp to wystarczy odpiąć na ciepłym i sprawdzić czy pali bez problemu, jak tak to do wymiany. sorry wprowadziłem cię w błąd nie spojrzałem na grupę jaką chcesz sprawdzać i myślałem że chcesz czujnik sprawdzać i jaką temperature wskazuje ... moje niedopatrzenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DANDYS 0 #25 Napisano 18 sty 2017 15:28:29 No czujnik padnięty na 100%, Zrobiłem zdjęcia,i jak chciałem dodać gazu to robił się error. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach