harry19-19 27 #1 Napisano 18 lut 2017 10:38:29 Witam nie wiedziałem że tu napiszę, od kupna pojazdu takich drgań nie poczuję ale późniejszym czasie odczuwam bardziej , bardziej to jest odczuwalne w przodu. na zimnym tego nie odczuwam tylko jak dobrze tarcze rozgrzeję później to odczuwam, prędkość do 100km/h są lżejsze drgania, a od 120 km/h zwyż są już nie do zniesienia podczas hamowania co zrobiłem, wymieniłem tarcze na przód nowe, klocki tak samo nowe na przód, wymieniłem nowy zacisk tłoczek do hamulców dalej nic nie pomogło wyważyłem felgi są proste i dalej nic, opony zimowe mają poza skalą bieżnika więc nowe opony letnie zamówione. brak błędów gdzie szukać dalej, fakt autko to Quattro czy może tak dziać się jeżeli tylne tarcze lub klocki są na wykończeniu to te drgania podczas hamowania przenoszą na przód ?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #2 Napisano 18 lut 2017 11:16:40 Kto ci wymienił te tarcze , ktoś sprawdzony ? Sprawdził bicie piasty ? Sprawdził bicie po montażu tarczy ? Nie dał przypadkiem jakiejś pasty na piastę i czy uczyscil ja do stanu jak nowa przed montażem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladi 1 611 #3 Napisano 18 lut 2017 11:33:42 A opony nie są już zajechane?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harry19-19 27 #4 Napisano 18 lut 2017 13:06:25 1 godzinę temu, Dziadek napisał: Kto ci wymienił te tarcze , ktoś sprawdzony ? Sprawdził bicie piasty ? Sprawdził bicie po montażu tarczy ? Nie dał przypadkiem jakiejś pasty na piastę i czy uczyscil ja do stanu jak nowa przed montażem ? Tak wymieniał sprawdzony mechanik , a czy sprawdził bicia piasty tego nie wiem i czy dał jakiejś pasty też nie wiem , kazał od montażu delikatnie hamować przez 300 km i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harry19-19 27 #5 Napisano 18 lut 2017 13:07:46 1 godzinę temu, wladi napisał: A opony nie są już zajechane? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Opony są zjechane przód zimowe 3,2 a tył 2,4 wiem wiem kwalifikują się do kosza , Nowe już zamówiłem; ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladi 1 611 #6 Napisano 18 lut 2017 13:09:40 Co prawda pewnie przy przyspieszaniu opony powinny bić ale możliwe że przy hamowaniu ma to też jakiś skutek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k232 48 #7 Napisano 18 lut 2017 13:15:54 Ciężki temat, tym bardziej ze hamulce masz zrobione na tip top.. U mnie też mam drgania, przy hamowaniu ale u mnie prawdopodobnie się klocki zapiekają bo rano jak wyjeżdżam z garażu to czuję jak te klocki odrywają się od tarcz pod wpływem cofania, może u Ciebie też coś się zapieka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oca 20 #8 Napisano 18 lut 2017 14:07:41 Harry u mnie było tak samo , winny był przegub wewnętrzny . Zaczęło się podczas hamowania a później już w trakcie jazdy biło także polecam przejrzeć przeguby .Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dziadek 167 #9 Napisano 18 lut 2017 17:58:14 (edytowane) 4 godziny temu, harry19-19 napisał: Tak wymieniał sprawdzony mechanik , a czy sprawdził bicia piasty tego nie wiem i czy dał jakiejś pasty też nie wiem , kazał od montażu delikatnie hamować przez 300 km i tyle To spytaj czy dawał jakąś pastę na piastę , wielu mechaników starej daty tak robi ze niby nie rdzewieje styk Piasta-tarcza ale to błąd i główna przyczyna pojawienia się bardzo szybko bicia podczas hamowania Edytowane 18 lut 2017 17:58:48 przez Dziadek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goldi 405 #10 Napisano 19 lut 2017 09:28:39 Najpierw zmień opony jak ci mówiłem i daj znać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k232 48 #11 Napisano 19 lut 2017 10:48:44 Słaba opcja z oponami, ja mam 4 nowe zimówki i też trzęsie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harry19-19 27 #12 Napisano 28 lut 2017 13:28:33 (edytowane) Witam więc dalej jest biciami jak było chociaż troszkę lepiej jest, wymieniłem dotychczas , tarcze klocki przód , zaciski , sprawdzane były zegarkiem czy tarcze proste i są proste, wyważenie kół też zrobione, dzisiaj wymieniłem poduszki skrzyni, poduszki silnika no i jeden tylny wahacz prawy, po naprawie powiem wam że jest trochę lepiej ale dalej bije tylko przy hamowaniu , pojechałem zrobić zbieżność kół i po zrobieniu zbieżności autko lepiej trzyma się drogi ale bicia jak jest tak jest . ;/ dzisiaj sprawdziłem Przeguby tak jak poleca kolega Oca na podnośniku i jak opony dotykają ziemi to; dotknąłem każde półośki i tak tylne półośki bez stuków i luzów ale przednie to prawe (strona pasażera) ma minimalny luz ale jest prawie nie odczuwalny, a lewa( strona kierowcy) jest trochę bardziej luzu , posłuchałem dobrze i tak od strony tarczy nie ma bicia tylko od drugiej strony od strony skrzyni, mechanicy i Ci którzy robili wyważenie kół twierdzą że to nie wina przegubu. chyba będę kupował przegub tylko powiedźcie mi proszę jakiej firmy najlepiej kupić Edytowane 28 lut 2017 13:29:50 przez harry19-19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi78 452 #13 Napisano 28 lut 2017 13:33:55 A może piasta jest wyjebana, zapytaj prezesa on ostanio ten temat przerabiawykręcone z betoniarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #14 Napisano 28 lut 2017 13:42:35 Jakby piasta miała bicie to wibracje chyba były by cały czas a nie tylko podczas hamowania, tak mi sie wydaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CWIARTEK 632 #15 Napisano 28 lut 2017 14:11:49 Jakby piasta miała bicie to wibracje chyba były by cały czas a nie tylko podczas hamowania, tak mi sie wydaje Nieprawda. Ja męczę temat ostatnio u siebie. Wymieniłem tarcze i klocki przód i klocki tył. Było dobrze ok 2tys km i teraz znowu to samo. Dodam ze przednie tarcze ściągnąłem prawie nowe. Zmierzyłem wczoraj bicie tarczy i lewa znów ma bicie 0,16 a dopuszczalne jest 0,08. Zmierzyłem piastę i ta ma bicie 0,06 a norma to 0,02. Zamówiłem nową piastę i nowe łożysko i powinno pomóc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goldi 405 #16 Napisano 1 mar 2017 11:40:33 a może to wewnetrzny przegub ma bicie ale to by nie było przy hamowaniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 473 #17 Napisano 1 mar 2017 12:07:23 Poniekąd już sobie odpowiedziałeś a dwa to przynosiło by ma tarczę ? Tak tylko sobie myślę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harry19-19 27 #18 Napisano 1 mar 2017 19:04:08 Na dzień dzisiejszy pozostaje tylko wymienić oponki na inne, jak nie podziałają to tak jak koledzy mówicie albo Piasta albo tak jak mówi kolega Goldi i Oca że przegub wewnętrzny dam znać :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CWIARTEK 632 #19 Napisano 1 mar 2017 19:17:14 Chyba taniej będzie podjechać do warsztatu zmierzyć bicie tarcz i ew piast. Ja kupiłem piastę z łożyskiem i w sobotę się okaże czy pomogło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harry19-19 27 #20 Napisano 1 mar 2017 19:31:51 12 minut temu, CWIARTEK napisał: Chyba taniej będzie podjechać do warsztatu zmierzyć bicie tarcz i ew piast. Ja kupiłem piastę z łożyskiem i w sobotę się okaże czy pomogło W warsztacie sprawdzili bicie tarczy i są w porządku ale piasty niestety nie :/ Prezesie daj znać w sobotę jak zamontujesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k232 48 #21 Napisano 1 mar 2017 19:37:19 harry, sprawdzałeś czy tarczę łapie korozja? Nie koniecznie to musi zależeć od opon, ja mam 4 zimówki założone, kupione sezon temu, nówki. Okazało się, że tarcze już są troszkę skorodowane i takie drgania występują. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harry19-19 27 #22 Napisano 1 mar 2017 19:37:58 Znalazłem filmik , mam takie same stuki, jak w tym filmiku, ruszałem półośką to stuków nie słyszałem od strony tarcz ale od strony skrzynii to tak słyszałem i czułem w to w rękach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
harry19-19 27 #23 Napisano 1 mar 2017 19:39:48 1 minutę temu, k232 napisał: harry, sprawdzałeś czy tarczę łapie korozja? Nie koniecznie to musi zależeć od opon, ja mam 4 zimówki założone, kupione sezon temu, nówki. Okazało się, że tarcze już są troszkę skorodowane i takie drgania występują. Kolego tarcze mam nóffki tak samo klocki i zaciski :)) , po sprawdzeniu zegarkiem są prościutkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k232 48 #24 Napisano 1 mar 2017 19:44:14 To zostaje do sprawdzenia tak jak majstry na górze pisali :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CWIARTEK 632 #25 Napisano 1 mar 2017 20:38:50 W warsztacie sprawdzili bicie tarczy i są w porządku ale piasty niestety nie :/ Prezesie daj znać w sobotę jak zamontujesz Jeśli tarcze są Ok to piasty też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach