Skocz do zawartości
wladi

A4 B6/B7 Naprawa włącznika świateł

Rekomendowane odpowiedzi

wladi

Trochę skomplikowana operacja ale warta zachodu, pokazuję jak można naprawić nie świecące diody  :thumbsup:

Ponieważ temat włącznika świateł przewijał się w  wielu tematach i nie został do końca wyjaśniony postanowiłem się trochę pobawić i zostawić coś dla potomności...

Musimy zacząć od wyciągnięcia modułu... jak to opisali koledzy jest to czynność wyjątkowo prosta i przemyślana...
wystarczy tylko mocno wcisnąć przycisk i przekręcając go w stronę włączenia świateł postojowych pociągnąć do siebie...
osobiście używałem dość sporej siły zarówno w celu wciśnięcia jak i przekręcenia.

Jak już mamy moduł w ręku - należy rozłączyć kostkę (2 zaczepy po obu stronach)

IMG_0377.JPG

po zabraniu modułu w jakieś wygodniejsze miejsce musimy ściągnąć osłonę (3 zaczepy naokoło)
IMG_0378.JPG

IMG_0379.JPG

następnie zabieramy się za rozłączenie 2 głównych części modułu... (4 zaczepy podważyć naokoło)
IMG_0380.JPG

IMG_0381.JPG

i mamy już wszystko na wierzchu...

IMG_0382.JPG

IMG_0383.JPG

IMG_0384.JPG

oraz interesujący nas moduł oświetlenia...
IMG_0385 (1).JPG

płytka ta jest wciśnięta w widoczne poniżej blaszki (służące do przewodzenia prądu)
IMG_0386.JPG

po jej wyciągnięciu mamy dostęp do diod...
IMG_0387.JPG

i możliwość ich wymiany...
IMG_0388.JPG

Jeśli chodzi o składanie to przyznam szczerze że było ciężko... dopiero za czwartym razem udało mi się złożyć wszytko tak żeby w końcu zadziałały halogeny i przeciwmgielne (nie dało się przycisku wyciągać)... i drobna uwaga... plastik znajdujący się w środku tego zdjęcia:
IMG_0385.JPG

nie jest połamany... zwróćcie uwagę że on się w rzeczywistości składa z 3 części... więc nic nie zepsuliście (dopiero po posmarowaniu klejem zauważyłem że to niepotrzebne) jeśli dowiem się co może być zamiennikiem diody (a może ktoś wie?) to umieszczę info w tym temacie... na razie wszystko złożyłem do kupy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70
37 minut temu, wladi napisał:

jeśli dowiem się co może być zamiennikiem diody (a może ktoś wie?)

Praktycznie każda dioda (czerwona )zbliżona wielkością do oryginalnej . Oczywiście z rezystorem 470 Ohm do 1 kOhm i mocy 0.5W.

Edytowane przez jacek70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

Jaca jaśniej proszę mnie sie spaliła ta od pozycyjnych je sie lutujr tam ? Jakas lutownica specjalna jest potrzebna ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70

Ja u siebie wymieniałem jedną diodę.  ( nie pamiętam którą ale nie ważne bo czerwone są wszystkie takie same )  

Masz 2 wyjścia : 

Kupujesz gotową diodę z rezystorem na 12V.

albo  kupujesz osobno diodę + rezystor 470 ohm lutyujesz to razem i gotowe. 

Do wlutowania diody wystarczy zwykła transformatorowa lutownica. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

Transformatorową mam diody mam jakieś te co montowałem do podświetlenia klamek i rezystory również mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jacek70
1 minutę temu, Marky2552 napisał:

diody mam jakieś te co montowałem do podświetlenia klamek

Obawiam się że mogą być za duże  gabarytowo . Do wyłącznika idą małej średnicy ( niecale3mm) a te do klamek to prawdopodobnie 5mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marky2552

No nie pamiętam jakie tam są musze na allegro zerknąć jakie zamawiałem

dodano 1 minutę później  

@jacek70 kupowałem 3mm tylko rezystor mam 680 bedzie ? f192de8ea9ad0a81c291c53dfc715592.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Warunki użytkowania