mortek1986 0 #26 Napisano 7 paź 2016 20:11:52 została jedna stara poducha pod silnikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 481 #27 Napisano 7 paź 2016 20:12:47 Może to właśnie jej wina ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mortek1986 0 #28 Napisano 7 paź 2016 20:16:54 jutro zakupie nowa wymienie i dam znac czy pomogło, choc nie mam nadziei Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek70 1 481 #29 Napisano 7 paź 2016 20:22:18 Może sprawdź najpierw w jakim jest stanie ( jakie ma luzy ) dopiero wymieniaj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vwbartus 139 #30 Napisano 7 paź 2016 20:28:03 Nie chcę wróżyć z fusów ale ja po tym co przeczytałem to obstawiał bym dwie rzeczy pierwsza to tarcze jak sugeruje Uszol to nic że tarcze masz nowe ale mogłeś po jakimś tam mocniejszym hamowaniu wjechać w jakś kałuże i tarcza dostaje od razu po du**e . a drugą rzeczą na jakiej bym się skupił i od tego bym zaczął to guz na jakiejś oponie albo opony masz porostu popsute . Idź do wulkanizatora i niech je wrzuci na wyważarkę stań koło niego i obserwuj jak zachowuje się opona jeżeli któraś będzie chodziła góra dół chociaż delikatnie , to niech wulkanizator obkręci ją o 90 stopni . Miałem identyczny przypadek w borze na oponie 205/45/17 dwie opony miałem popsute tylko że umnie były drgania w granicach od 70 do 80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CWIARTEK 633 #31 Napisano 7 paź 2016 20:33:58 Pytanie jak tarcze były zakładane do piasty. Jak na smar miedziany to możesz juz je wywalić na śmietnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbas 362 #32 Napisano 7 paź 2016 20:40:27 3 minuty temu, CWIARTEK napisał: Pytanie jak tarcze były zakładane do piasty. Jak na smar miedziany to możesz juz je wywalić na śmietnik. A dlaczego ? Zmieniłbym cały komplet kół inny ;) Wtedy będziesz miał pewność, że to nie koła. Mi wskazuje na koła bo w tym przedziale potrafią bić szczególnie przy małych prędkościach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladi 1 621 #33 Napisano 7 paź 2016 20:51:43 Pamiętam jak kupiłem Audi to wracałem nią spod Wrocławia i przy większej prędkości auto wchodziło w wibracje...gdy zmieniałem na zimówki to dopiero zobaczyłem jak opony tylne były przekoszone. Jak ręką się po nich jechało to jak po wybojach jakiś, może to co sugerują chłopaki będzie trafne sprawdź wszystkie koła na wyważarce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbas 362 #34 Napisano 7 paź 2016 20:54:27 Jak na wyważarce to tylko dynamicznej i będzie wszystko wiedział o oponach do tego ogarnięty koleś co sprawdzi felgi... Większość sprawdza felgi na oko .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mortek1986 0 #35 Napisano 8 paź 2016 05:22:03 ehhhhhhhhhhhh, opony nowe 4 rocznik bierzacy, 2 razy wywarzane, tarcze nowe,nie dawno srawdzałem bice piast jak i tarcz, nie ma bica jedna setna mm.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
a4b6quattro 1 025 #36 Napisano 8 paź 2016 13:18:06 Tak jak wladi pisze,miałem takie objawy przy prędkości 70km/h auto wpadało w wibracje,przyczyna opony kupiłem nowe i po roku,zaczęły bić.Podobno robi sie optymilizacje coś takiego układa sie opone względem felgi,nigdy tego nie robiłem tylko słyszałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goldi 405 #37 Napisano 9 paź 2016 08:09:11 założy zimówki to bedzie widział czy dalej występuje bicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #38 Napisano 16 paź 2016 20:47:35 Koledzy też mam podobne objawy jak jadę ok 50k/h niby nic nie czuć a jak jest 80-100km/h to czuć takie wibracje... Mogą to być poduszki silnika? jak je najłatwiej sprawdzić?. W ostatnim czasie wymieniona guma przegubu i 1 wahacz. Nie chce zakładać nowego tematu ponieważ tutaj wątek się ciągle rozwija. Od czego tutaj zacząć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #39 Napisano 16 paź 2016 21:50:49 (edytowane) Zacząłbym od najłatwiejszego czyli przyjrzenia się wydechowi a konkretnie plecionce czy nie ma gdzieś przedmuchów. Aby sprawdzić poduszki wjeżdzasz na kanał, zaciągasz łape i ruszasz dość gwałtownie do przodu a pod spodem druga osoba patrzy na poduszki czy motor sie za bardzo nie unosi czy nic nie stuka. Ewentualnie podważać brechą i szukać luzów. Jeśli to nic nie wykaże warto było by podwiesić silnik i wyjąć poduszki, oglądnąć czy są całe. Jeszcze pytanie przy jakich obrotach osiągasz te 80-100km/h i na jakim biegu? Edytowane 16 paź 2016 21:58:32 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #40 Napisano 23 paź 2016 18:46:54 Obroty silnika nie mają na to wpływu tak samo drży. Myślę że to przez opony w tej chwili mam Założone Dunlop sport są już łysawe i nadają sie na zmianę. Polecacie jakieś konkretne modele oponek letnich ? Teraz można wyrwać coś taniego bo zaczyna się zmiana na zimówki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #41 Napisano 23 paź 2016 22:25:56 (edytowane) 3 godziny temu, fenri95 napisał: Obroty silnika nie mają na to wpływu tak samo drży. Myślę że to przez opony w tej chwili mam Założone Dunlop sport są już łysawe i nadają sie na zmianę. Polecacie jakieś konkretne modele oponek letnich ? Teraz można wyrwać coś taniego bo zaczyna się zmiana na zimówki :) Nie ten dział. 3 godziny temu, fenri95 napisał: Obroty silnika nie mają na to wpływu tak samo drży. Oczywiście, że mają bo piąty bieg można mieć przy 1,5k rpm jak i przy 5k rpm. Jeśli więc osiągasz 5'ty bieg na bardzo małych obrotach, to takie drgania moga powstawac. Wiele osob dalej uwaza, że im mniejsze obroty na wyzszym biegu tym mniejsze spalanie. Edytowane 23 paź 2016 22:30:42 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arre 29 #42 Napisano 25 paź 2016 20:17:34 (edytowane) Dnia 24.10.2016 o 00:25, uszol napisał: Oczywiście, że mają bo piąty bieg można mieć przy 1,5k rpm jak i przy 5k rpm. Jeśli więc osiągasz 5'ty bieg na bardzo małych obrotach, to takie drgania moga powstawac. Wiele osob dalej uwaza, że im mniejsze obroty na wyzszym biegu tym mniejsze spalanie. czyli wg Ciebie jak jade na 6 100km/h i mam 1,5k rpm to moga powstawac jakies drgania? chyba mam auto zepsute... Edytowane 25 paź 2016 20:18:21 przez arre Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #43 Napisano 25 paź 2016 21:07:42 Jak masz za wysoki bieg i i za mały obroty to silnik działa pod duzym obciazeniem tak? Tak samo jakbys pedalowal na najmniejszym przełożeniu na rowerze pod górke. U mnie w fordzie przy takiej jeździe buda wpada w rezonans i są drgania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arre 29 #44 Napisano 25 paź 2016 21:27:45 17 minut temu, uszol napisał: Jak masz za wysoki bieg i i za mały obroty to silnik działa pod duzym obciazeniem tak? Tak samo jakbys pedalowal na najmniejszym przełożeniu na rowerze pod górke. U mnie w fordzie przy takiej jeździe buda wpada w rezonans i są drgania. masz zepsutego forda... przy umiejetnym puszczaniu sprzegla mozna dieslem ruszyc bez gazu z 1 i dojsc az do 5/6 i nic nie ma prawa drgac 1,5k rpm to nie sa za male obroty i mozna smialo jezdzic na 5/6 90/100 majac male spalanie i nie ma prawa byc drgan zadnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mortek1986 0 #45 Napisano 26 paź 2016 19:34:09 u mnie rozwiazanyy problem drgan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #46 Napisano 26 paź 2016 19:36:17 (edytowane) To sie nim podziel z wszystkimi.. Edytowane 26 paź 2016 19:36:21 przez uszol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #47 Napisano 26 paź 2016 19:36:27 Kolego zmieniłem koła nadal jest tak samo bez zmian 100km/h i ok 3 tys obrotów czym więcej dodam gazu to coraz bardziej drży wpada w wibracje ze nawigacja może odpaść z uchwytu. Znajomy mi wspominał że może to być przegub wewnętrzny.Macie jakies pomysły jak to sprawdzić,wykluczyć albo co to jeszcze może być ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszol 525 #48 Napisano 26 paź 2016 19:44:46 8 minut temu, fenri95 napisał: Kolego zmieniłem koła nadal jest tak samo bez zmian 100km/h i ok 3 tys obrotów czym więcej dodam gazu to coraz bardziej drży wpada w wibracje ze nawigacja może odpaść z uchwytu. Znajomy mi wspominał że może to być przegub wewnętrzny.Macie jakies pomysły jak to sprawdzić,wykluczyć albo co to jeszcze może być ? Napisałem Ci co masz sprawdzic, przeczytałeś to chociaz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fenri95 1 #49 Napisano 26 paź 2016 19:48:52 Tak przeczytałem w domu sprawdzałem te poduchy bez kanału wjadę na kanał znajomego i sprawdzę to jeszcze raz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wladi 1 621 #50 Napisano 27 paź 2016 12:04:35 Całkiem możliwe że to przegub wewnętrzny właśnie kolega w Oplu mam tak samo i jak dojdzie co jest przyczyną to napisze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach